Ramazan Yazıları

1 Ülke 1 Yemek: Fas

Ramazan ayı; tüm etnik köken, dil, ırk gibi faktörlerin önemsizleştiği bütün Müslümanların tek bir gayede buluştuğu bir ay. Bu ayı güzel kılan şeylerden biri de bizimle aynı gayeyi taşıyan, aynı sevinci paylaşan binlerce Müslüman kardeşimiz olduğunu bilmek. Hepimizin içinde aynı heyecan var ancak farklı kültürlerin içinde Ramazan’ı yaşıyoruz. Bu farklı kültürlerin oluşturduğu zenginliği tanımak, anlamaya çalışmak ise çok kıymetli. Ramazan söyleşilerimizde ve Bi Dünya Ramazan kitabımızda bunu yakalamaya çalıştık. Bu yıl ise yine aynı hedefle farklı kültürlerin özellikle Ramazan’da sıklıkla tükettiği yemeklerini keşfetmeyi istiyoruz.

1 Ülke 1 Yemek serisi ile dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan ülkelerin Ramazan’ı nasıl geçirdiğini, bu ay içinde neler yiyip içtiğini, oraya özgü yemek kültürünü size aktarmayı hedefliyoruz. Serinin bu yazısında ise Fas var. Öncelikle Fas’ta Ramazan ayı yeme-içme kültürü açısından nasıldır bir değerlendirme yapıp Fas’ın geleneksel lezzetlerinden ve Ramazan’da sıkça tüketilen ana yemeğinin tarifini sizlerle paylaşacağız.

İftar
Fas’ta Ramazan

Kuzey Afrika’nin İncisi Fas

Fas’ta Ramazan Ayı Nasıl Geçer?

Fas’ta Ramazan ayı, hilalin görülmesi ile başlamaktadır. Fas Diyanet Başkanlığı gözlem yapar, hilalin görüldüğünü ilan ederler ve halk bu şekilde oruç tutmaya başlar.

Fas'ta iftar
Fas’ta iftar yapan bir grup

Ramazan ayında dışarıda yemek yiyen ya da bir şeyler içen kimse göremezsiniz. Bu hukuken ve örfi kurallar açısından hoş karşılanmayan bir durumdur ve yasaktır. Gündüzleri restoran, cafe gibi mekanlar belli bir saate kadar kapalıdır. Ramazan ayında insanlar alışverişlerini, genel ihtiyaçlarını daha çok akşamüzeri ve iftardan sonra yapmayı tercih ederler.

Jemaa el Fna Meydanı
Jemaa el Fna Meydanı

Bütün iftar sofralarında görülecek en önemli yiyecekler harira çorbası, şubbekiyye, tajine, hurma ve süttür. Fas mutfağında çorba çeşidi pek yoktur ve açıkçası halkın da çorba kültürü pek yoktur. Gündelik yaşamlarında çorba tercih etmezler fakat Ramazan ayında bütün evlerde her gün “harira çorbası” bulunur. Bu yemek aynı kuskus yemeği gibi onlara atalarından bir mirastır diyebiliriz. Bu çorba için hususi tahta kaşıklar vardır ve Fas’ta bütün evlerde bulunur.

Harira çorbası
Harira çorbası

İftara önce hurma ve süt ile başlarlar ve ardından akşam namazını eda ederler. Fas halkının hayatında sünnetin yeri çok başkadır ve bu özellikle Ramazan ayında daha fazla görülür. Özellikle iftarı süt ve hurma ile açmaları, namazı eda ettikten bir müddet sonra hafif yemeklerden başlayarak yemelerinin temelinde Efendimiz (sav)’in hadisleri yatmaktadır. 

Akşam namazı
Fas’ta Ramazan ayında akşam namazını eda eden bir grup

Teravih namazları camilerde ve genel olarak sekiz rekat şeklinde eda edilmektedir. Teravih namazı sekiz olmasına nazaran yaklaşık bir saat sürmektedir çünkü imamlar her rekatta en az iki sayfa Kur’an okumaktadırlar.

Teravih namazı
Hasan 2 Cami’nde sahura kadar namaza devam edilir

Teravih bitişinde ise insanlar çok beklemeden evlerine giderler çünkü teravihe gelmeden önce fazla bir şey yemezler ve namazdan sonra ana yemeği yerler. Bunun sebebi ise ağır bir yemekten sonra halsizlik hali çökmesinden dolayı namazı iyi bir şekilde eda edememekten çekinmeleridir.

Fas çayı ve tatlı
Teravih sonrası ikram edilen Fas çayı ve tatlı

Teravih namazından sonra ana yemeğe başlanır ve sahur vaktine kadar aralıklarla yemek yerler. İşte bu yemeklerden bir tanesi de Tajine’dir. Her evde muhakkak Tajine kapları bulunmaktadır ve bu yemek toplumun her tabakasında tüketilen bir yemektir. Hangi restorana, kafeye giderseniz gidin Tajine’i bulursunuz. Fas mutfağının olmazsa olmazı bu yemek nasıl yapılır gelin bakalım 🙂

Fas çayı
Fas çayı

Tajine Yemeği Nasıl Yapılır?

Fas mutfağının olmazsa olmazı Tajine yemeğinin ismi Kuzey Afrika ülkelerinde kullanılan, koni şeklinde kapağı bulunan servis kaplarından almaktadır. Yemek bu kabın içerisinde ağır ateşte pişirilir.

Tajine
Tajine

Bütün sebzeleri jülyen şeklinde kesiyoruz. Önce soğanı Tajine kabının tabanına yerleştiriyoruz ve sırayla tavukları ekliyoruz. Sonra geriye kalan bütün sebzeleri dairesel biçimde sırayla yerleştiriyoruz. Baharatları su ve zeytinyağı ile bir kapta karıştırıp malzemelerin üzerine ekliyoruz. Su eksik gelirse biraz daha eklenebilir. Son olarak yeşil zeytinleri ekliyoruz. İster kısık ateşte ocakta ister 200 derecede fırında pişirebilirsiniz. İnce lavaş bulabilirseniz güzel olur çünkü lavaş ile yemek daha zevkli oluyor 🙂

Bu yemeği denerseniz lütfen bize yorum bırakın, nasıl bir keşif oldu merak ediyoruz 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu