ÖzbekistanRamazan Yemekleri

1 Ülke 1 Yemek: Özbekistan

Ramazan ayı, tüm etnik köken, dil, ırk gibi faktörlerin önemsizleştiği bütün Müslümanların tek bir gayede buluştuğu bir ay. Bu ayı güzel kılan şeylerden biri de bizimle aynı gayeyi taşıyan, aynı sevinci paylaşan binlerce Müslüman kardeşimiz olduğunu bilmek. Hepimizin içinde aynı heyecan var ancak farklı kültürlerin içinde Ramazan’ı yaşıyoruz. Bu farklı kültürlerin oluşturduğu zenginliği tanımak, anlamaya çalışmak ise çok kıymetli. Ramazan söyleşilerimizde ve Bi’ Dünya Ramazan kitabımızda bunu yakalamaya çalıştık. Bu yıl ise yine aynı hedefle farklı kültürlerin özellikle Ramazan’da sıklıkla tükettiği yemeklerini keşfetmeyi istiyoruz.

1 Ülke 1 Yemek serisi ile dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan ülkelerin Ramazan’ı nasıl geçirdiğini, bu ay içinde neler yiyip içtiğini, oraya özgü yemek kültürünü size aktarmayı hedefliyoruz. Serinin bu yazısında ise Özbekistan var. Öncelikle Özbekistan’da Ramazan ayı yeme-içme kültürü açısından nasıldır bir değerlendirme yapıp Özbekistan’ın geleneksel lezzetlerinden olan, Ramazan’da sıkça tüketilen yemek tarifini sizlerle paylaşacağız.

özbek pilavı
Özbek pilavı

Özbek mutfak kültüründe et ve sütün türevleri oldukça önemlidir. Bu nedenle Özbekistan’da etli çorbalar ve içinde et barındıran çeşitli yemekler oldukça sık tüketilir. Bazı aileler Özbekistan’da Ramazan ayının başında bütçelerine göre kestikleri bir hayvanı otuz gün boyunca tüketmeye gayret ederler. Bunun yanı sıra Özbek pilavı da besleyici ve doyurucu özelliği göz önünde bulundurularak Ramazan ayında daha fazla tüketilir. Ev yapımı kompostolar ve chak chak adındaki tatlıları da Ramazan’ın olmazsa olmazlarındandır. Ramazan sofralarının vazgeçilmez yiyeceklerinden bir diğeri ise Mastava adındaki etli ve sebzeli adeta bir besin deposu olan Mastava çorbasıdır. Özbekistan mutfağına ait bu geleneksel çorbanın tarifi ise şu şekilde:

mastava çorbası için gerekli malzemeler
Mastava çorbası için gerekli malzemeler

Nasıl Yapılır?

  1. Derin bir tencerede sıvı yağ ile soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
  2. Soğanlar pembeleşince etleri ilave edip suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun.
  3. Domates rendesi ve salçayı da ilave edip karıştırarak kaynama noktasına getirin.
  4. Patates ve havuçları ekleyip bir taşım kaynatın.
  5. Kaynayan çorbaya buğday, nohut ve maş fasulyesini de ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirin ve altını kısın.
  6. 5 dakika altı kısık şekilde pişirdikten sonra üzerine kıyılmış maydanozları ilave edin ve servis edin.

Not: Maş fasulyesi, çoğumuzun mutfağında olmayabilir fakat büyük marketlerden kolaylıkla bulabilirsiniz. Türkiye’de satılan maş fasulyesi Özbekistan’da satılan maş fasulyesinden daha sert bir yapıya sahip olduğu için haşlama süresini biraz daha uzun tutmakta fayda var. Zaman kazanmak için maş fasulyesini düdüklü tencerede pişirmek de işinizi kolaylaştıracaktır.

Afiyet olsun!

Bu yemeği denerseniz lütfen bize yorum bırakın, nasıl bir keşif oldu merak ediyoruz 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu