HaberlerBi' Dünya ListeÖzel Günler

5 Maddede Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı

Her yıl Müslümanlar olarak coşkuyla ve ibadetlerle karşıladığımız Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı geldi! Bugün İslami takvime göre yeni bir yıla başlıyoruz!

19 Temmuz 2023 Hicri Yılbaşı ve bu tarihle birlikte yaşayacağımız bir ay mübarek Muharrem ayı. Peki Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı nedir, önemi nedir, bu zamanları nasıl değerlendirmeliyiz? Hangi duaları etmeliyiz? 5 maddede sizler için açıkladık.

1)Hicri Yılbaşı Nedir, Ne Zamandır?

Hicri Yilbasi Ne Zaman

Efendimiz (Sav)’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Takvime göre yılın ilk ayı Muharrem ayıdır.

Ömer İbn Hattab, Efendimiz’in vefatından 8-10 yıl sonra takvimi başlattığında hangi tarihin takvimin başlangıcı olacağına dair tartışılmıştır daha sonra fazileti ve bereketi dolayısıyla Muharrem ayının ilk ay olmasına karar verilmiştir. Hacdan hemen sonra gelmesi nedeniyle yeni bir başlangıç olarak düşünülmüştür. Bu ay Efendimiz (sav)’in düzenli olarak oruç tuttuğu, hatta İbn-i Abbas’tan rivayet edildiğine göre oruca en düşkün olduğu aydır.

2) Muharrem Ayının Önemi

Muharrem Ayi

Muharrem ayı Allah Resulü tarafından Allah’ın ayı olarak adlandırılmıştır. İslami takvimdeki dört kutsal aydan biridir. Peygamber Efendimiz (sav) Muharrem ayı hakkında şöyle buyurmuştur:

“Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.”1

Bu nedenle bu ayda oruç tutmak çok önemlidir. Bir başka hadis-i şerifte ise Efendimiz (sav) Muharrem ayının 10. günü olan aşure gününü ve ondan önceki ya da sonraki günü olmak üzere iki gün oruçlu geçirmenin faziletinden bahsetmiştir.

“Muharrem’in onuncu günü, yani Aşûre günü oruç tutun, fakat Yahudilere muhâlefet edin. O orucu, ya bir gün evvelinden başlayarak yahut bir gün sonrasını ekleyerek tutun.”2

3) Aşure Günü Ne Zaman?

Asure Gunu Ne Zaman

Aşure Günü Muharrem ayının 10. Günü anlamına gelir. Bu gün, tarihte Musa (a.s) firavundan kurtulması, Nuh (as) ve gemisi Cudi Dağına inmesi gibi birçok kutlu, sevinçli olay gerçekleşmiş bu nedenle Müslümanlar için kutlanılan ve mübarek kabul edilen bir gün olmuştur.

Bu gün oruç tutmak, Ramazan’dan önce farz, Hicretten sonraki yıl vacip kılınmıştır. Ramazan vahyedildikten sonra ise Muharrem ayı oruç tutmak sünnet, Ramazan ise farz kılınmıştır. Efendimiz (sav) Aşure günü oruç tutmanın bir önceki yılın günahlarının bağışlanmasına vesile olduğunu belirtmiştir.

4)Muharrem Ayı Yapılacak İbadetler

Muharrem Ayi Yapilacak Ibadetler

Tüm mübarek aylarda olduğu gibi bu ayda da Efendimiz (sav) daha fazla nafile oruç tutmayı ve mümkün olabildiğince çok sadaka vermeyi tavsiye etmiştir.

Bu ay boyunca sadaka vermek, oruç tutmak, bolca dua etmek günahlarımızın bağışlanması ve manevi olarak yenilenmemiz için önemli bir fırsattır.

5)Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayında Edilecek Dualar

Dua

Muharrem ayında istiğfar etmek, Allah’ı bolca zikretmek, O’ndan bu yeni yılın bizler için hayırlı bir yıl olmasını dilemek gerekmektedir.

Bu ayda özellikle şu duaların edilmesi tavsiye edilir.

Muharrem Ayının İlk Günü (Hicri Yılbaşı) Edilecek Dua:

“Rahman ve Rahîm Allâh’ın adıyla.. Hamd, âlemlerin rabbi olan Allâh’a mahsustur. Salât ü selâm da Peygamber Efendimize, ehl-i beytine ve bütün ashabına olsun. Ey Rabbim, Sen Ebedî, Ezelî, Hayy, Kerîm, Hannân, Mennânsın. Bu gelen, yeni bir yıldır. Ya Rabbi, kovulmuş şeytanın şerrinden bu yıl muhafaza olmayı istiyorum. Ve içimde, bana kötülüğü emreden nefsimle mücadelemde senden yardım diliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetleri bana nasîb et, ey celâl ve ikram sahibi Rabbim. Rahmetinle, ey Merhametlilerin en merhametlisi… Efendimiz Muhammed-sallâllâhu aleyhi ve sellem-‘e, onun âline, ashabına ve bütün ehl-i beytine salât olsun.”

Muharrem Ayı Boyunca Edilecek Dua:

“Ey Allah’ım! Şüphesiz senden bu ayın hayrını, fethini, yardımını, nurunu, bereketini, temizliğini ve rızkını istiyorum. Sonrasının şerrinden de sana sığınıyorum.”3

Dipnot

  1.  Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40
  2.  Musâhabe-5, sh: 84; Ahmed bin Hanbel, Müsned, 1/241, Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, 4/287
  3.   İbn Hanbel, V, 329

Kaynaklar

  1. What is the significance of Muharram?, https://www.youtube.com/watch?v=lUYbiN50C54
  2. Muharrem Ayının En Faziletli Günü, https://www.islamveihsan.com/muharrem-ayinin-en-faziletli-gunu.html
  3. Muharrem ayının fazileti ve bu ayda, özellikle de 10 Muharrem’de oruç tutmanın hükmü nedir?, https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/468/muharrem-ayinin-fazileti-ve-bu-ayda-ozellikle-de-10-muharremde-oruc-tutmanin-hukmu-nedir
  4. Hicri Yılbaşı’nı Nasıl İhya Edelim?, Muhammed Emin Yıldırım, https://www.youtube.com/watch?v=m5NO7CdV4OM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu