5 Soruda Endonezya’da İslam
Dünyada İslam serisinin bu yazısında 250 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya’yı ele alıyoruz. İslam Endonezya’ya nasıl ulaştı? Endonezya’da ne kadar Müslüman yaşıyor? Orada hangi camiler ve hangi önemli şahsiyetler var? Müslümanların yaşadığı problemler nelerdir? gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Endonezya’daki Müslüman nüfusu ne kadardır?
Endonezya’nın, 263 milyonluk nüfusunun %88’i Müslümanlardan, geriye kalanı Hıristiyan (Katolik ve Protestan), Hindu, Budist ve az bir kısmı da mahallî dinlere mensup animist topluluklardan oluşmaktadır. Bu durum Endonezya’yı dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi yapmıştır. Ancak İslam, ülkenin resmi dini olmayıp ülkede çok dinli bir yapı benimsenmiştir. İslam şeriatı sadece Açe bölgesinde uygulanmaktadır.
Endonezya’ya İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?
İslam’ın Endonezya’ya ilk defa XII. yüzyılın başlarından itibaren İran, Hindistan ve Çin’den Sumatra kıyılarına gelen Müslüman tüccarlar vasıtasıyla geldiği biliniyor. İslâmiyet, XIII. yüzyıldan itibaren ticaret, evlilik ve tarikatlar vasıtasıyla Endonezya halkı arasında hızla gelişmeye başlamış, sonraki yıllarda giderek güçlenmiş ve 15.yüzyılda diğer dinlerin hakimiyetine son vermiştir.
Endonezya’nın en meşhur camileri nelerdir?
Endonezya’nın meşhur merkez camii olan İstiklal Camii, Güneydoğu Asya’nın en büyük camisidir. Ayrıca Açeli Müslümanların kalesi olarak bilinen Beytürrahman Camii ve ‘’yüzen camii’’ olarak adlandırılan Erkam Bab El Rahman Camii, en eski camilerden Kudüs’teki Minare Mescidi, Dian Al Mehri Camii, Soko Tunggal Camii, Rahmeten Lil-Alemin Camii, Büyük Demak Camii Endonezya’nın bazı meşhur camilerindendir. Bunların dışında Endonezya’da 850.000’in üzerinde camii olduğu biliniyor.
Endonezya’da İslam adına çalışmalar yapan en önemli şahsiyetler kimlerdir?
Cava’da Arap ve İranlı davetçilerin 1400 yıllarından itibaren faaliyete geçtikleri bilinmektedir. Endonezya’da İslam adına yapan ilk isimlerden birisi Şeyh Abdullah Ârif isminde Arap asıllı bir alimdir. Daha sonra onun müridlerinden Şeyh Burhâneddin Efendi bölgede çeşitli tebliğ faaliyetleri sürdürmüştür. Ayrıca, Hamza Fansuri, Nureddin er- Raniri ve Abdurrauf es- Sinkili gibi sufiler, bölgede İslam adına önemli faaliyetler gerçekleştirmişlerdir.
Endonezya’da bulunan Müslümanların en büyük sıkıntısı nedir?
Endonezya’da Din İşleri Bakanlığı İslamiyet dışındaki inançları da idari anlamda tanımakta ve ibadet hürriyetini sağlamaktadır. Ancak zaman zaman Batılı çevreler, Endonezya Müslümanlarının uysal tavırlarını bazı taşkın çevrelerin sınırlı faaliyetlerini öne çekerek bunu ülkedeki diğer azınlık din mensuplarına bir baskı gibi yansıtmaktadır. Bu durum Müslümanlar ile diğer dinlere mensup topluluklar arasında bir problem haline gelebilmektedir.
Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız: Avusturya / Azerbaycan / İtalya / Belçika / İsveç / Finlandiya / Rusya / Japonya / Brezilya / Güney Kore
endonezyada ve tüm okyanus pasifik ada ülkelerindeki ilkel kabilelere islami irşat yapılmalıdır enedonezyadaki dani kabilesi ve daha nicesi bilinmeyen keşfedilmemiş kabilelere islami irşat yapılmalıdır camiler kuran hadis kursları dünya ilkel kabilelere yapılmalıdır onlara giysi giyimde götürülmelidir