İngiltereDünyada İslam

5 Soruda İngiltere’de İslam

Dünyada İslam yolculuğumuza; kırmızı telefon kulübeleri, devasa dönme dolabı ve başlangıç meridyeni Greenwich ile nam salan İngiltere ile devam ediyoruz. Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan İngiltere, hala meşruti monarşi ile yönetiliyor. Eğitim dendiğinde ise Cambridge ve Oxford gibi ünlü okullarıyla öne çıkıyor. Büyük Britanya adasında konumlanmış olan bu ülke, hafif tepeleri dışında nispeten sade yer şekillerine sahip. Mütemadiyen kapalı bir havası olan İngiltere’de İslam ışığı ne zaman parlamış ve İslam hakkında daha fazlasını öğrenmek için buyurun hazırladığımız içeriğimizi okuyalım.

İngiltere’de Müslüman nüfus ne kadar?

Londra

67 milyonluk nüfusa sahip İngiltere’de Müslüman nüfus 2001’de 1.5 milyonken 2011’de neredeyse iki katına çıkarak 2.7 milyon olmuştur. Şu an 3 milyon civarında olan Müslümanlar ülkede yaşayan ikinci en büyük azınlık dini grup olma özelliğini taşıyor.

İngiltere’ye İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?

Ingiltere Haritasi

732’de bir grup Müslüman tüccarın Fransa’ya kadar gelmesiyle Müslümanların ayak sesleri İngilizlerce ilk kez yakından duyulur olmuş. Ancak İngilizler Hristiyanlaştıktan sonra haçlı seferlerine önemli katkılar sağlamış. Bu sebeple İslam’ı hep İslam karşıtlarından duymuşlardır. 16. yüzyıl sonlarında Katolikler tarafından dışlanan İngiltere bu sayede İslam dünyası ile ilişkilerini geliştirmiş. Buna rağmen 17. yüzyıla kadar İngiltere’de “İslam” ve “Müslüman” kavramı halen tam olarak bilinmiyordu. İngilizlerin Hindistan’ı işgalinden sonra bölgeye ilk büyük Müslüman grup taşınmış. Böylece İngiltere’deki ilk Müslüman cemaatler oluşmaya başlamıştır. Ayrıca 19. yüzyılda İslam ülkelerinden öğrenim ve iş için göçler olmuş. Ve bu sayede Müslümanların sayısı günbegün artmış, İslam daha bilinir hale gelmiştir.

İngiltere’nin meşhur camileri hangileridir?

Cambridge Cami Ingiltere

İngiltere’deki meşhur camiler listesinin başında, buradaki en yeni ve Avrupa’nın ilk çevre dostu camii olma özelliğiyle Cambridge Camii geliyor. Caminin açılışına Recep Tayyip Erdoğan ve Yusuf İslam gibi önemli isimlerin de katılmış olması, caminin adının geniş kesimlerce duyulmasını sağlamış. İngiltere’nin en eski camisi ise 124 yıldır İslam’ın simgesi olan Şah Cihan Camii. Bahçesindeki yeşilliklerle dikkat çeken bu camide çocuklar için pek çok sportif faaliyet düzenleniyor.

Listemizde sonraki sırayı bir hayırsever veya cemaat tarafından değil, bölge Müslümanlarının ortak çabası sonucu inşa edilen Birmingham Camii’ne veriyoruz. İngiltere’de açılan ikinci camii olarak kayıtlara geçen bu camii 3 kattan oluşuyor. İlk katta toplantı odaları ve ofisler, ikinci katta ibadet alanı bulunurken, son kat gayrimüslimlerin ziyaretleri için ayrılmış. Buraya gelen misafirler İslam kültürünü ve ibadetlerini yakından tanıma imkanı buluyor. İngiltere’nin diğer meşhur camileri; 1926’da açılan Fazl Camii, 1974 yılında açılan Al-Rahma Camii, Jamia Camii olarak da bilinen Manchester Camii, kompleks olarak inşa edilerek 2003’te açılan Baitul Futuh Camii olarak sıralanabilir.

İngiltere’nin Camileri hakkındaki detaylı içeriğimize ulaşmak için tıklayın.

-İngiltere’deki Camiler-

İngiltere’de İslam adına önemli çalışmalar yapan şahsiyetler kimlerdir?

Hamza Andreas Tzortzis

Zikredeceğimiz isimlerden ilki, Sultan II. Abdulhamid Han’ın Britanya Şeyhülislamı olarak görevlendirdiği Abdullah Quillam elbette. Hristiyanken Müslüman olan ve sonrasında hayatını İslam’a adayan Abdullah Quillam, İngiltere’deki ilk medrese ve cami olan Liverpool İslam Merkezi’ni kurmuş. Kimsesiz çocuklar için bir yetimhane açmış. 600 İngiliz’in İslam ile şereflenmesine vesile olmuş bir alim. Diğer bir isim ise Abdullah Quillam vesilesiyle Müslüman olan Robert Rashid Stanley. Kendisi çay tüccarı bir ailenin oğlu ve İngiltere’deki ilk Müslüman belediye başkanıdır.

Bir diğer isim de Türkiye de dahil pek çok ülkede konuşma ve dersler yapan Hamza Tzortzis. Müslüman olduktan sonraki ana hedefinin “İslam’ın evrensel bir hakikat olduğunu engin, entelektüel ve manevi geleneğimiz üzerinden anlatmak” olduğunu söylüyor. Özelde İngiltere, genelde ise tüm dünyada İslam’ın yayılması ve tanınması için çaba sarfeden, aktif olarak çalışmalar yürüten diğer isimler: Abdurraheem Green, Yvonne Ridley, Yusuf Chambers, Ali Dawah, Shaykh Abdul Hakeem Murad (Timothy Winter).

İngiltere’deki Müslümanların sıkıntıları nelerdir?

Cambridge Camii 2

İngiltere’deki Müslümanların sıkıntılarından ilki İslam’a karşı olan ön yargı. Dünya genelinde var olan bu ön yargı İngiltere’de de kısmen mevcut. Başta medyanın sansürü olmak üzere çeşitli sebeplerle insanlar, Müslümanlar hakkında yanlış düşüncelere sahip. Ve bu sebeple Müslümanlar zaman zaman toplumdan dışlanıp yalnızlaşabiliyor. Bir diğer problem ise ırkçılık. Özellikle siyahi Müslümanlar iş ve eğitim hayatında pek çok sıkıntıyla karşılaşabiliyor. Bu problemlere rağmen yine de Müslümanların Avrupa’da en rahat yaşadıkları ülke İngiltere diyebiliriz. Diğer ülkelerde daha sık yaşanan bu gibi durumlara İngiltere’de nadir rastlanıyor diyebiliriz.

Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!

Avusturya / Azerbaycan / İtalya / Belçika / İsveç / Finlandiya / Rusya / Japonya / Brezilya / Güney Kore

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu