5 Soruda Norveç’te İslam
Dünyada İslam serisine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu seferki durağımız 200.000 Müslümanın yaşadığı Norveç. Hep birlikte İslam Norveç’e nasıl ulaştı? Norveç’te ne kadar Müslüman yaşıyor? Norveç’te hangi camiler ve hangi önemli şahsiyetler var? Norveç Müslümanlarının problemleri nelerdir? gibi merak ettiğimiz sorulara cevap arayacağız.
Norveç’te ne kadar Müslüman yaşıyor?
Norveç İstatistik Kurumu (SSB)’nun 1 Ekim 2015 verilerine göre; Norveç’teki yerleşik nüfus 5 milyon 205 bin 400’dür. Nüfus değil de yerleşik nüfus dememizin sebebi oturma izni olmayan sığınmacıların istatistiklere dahil edilmemiş olmasıdır. Ve istatistiklere dahil edilmeyen nüfusun içerisinde Müslümanlar da bulunmakta. Dolayısıyla ülkedeki Müslümanların sayısı tam olarak bilinmiyor. Ancak 2012 istatistiklerindeki Müslüman göçmenlerin sayısına dayanarak ülkede 200 bin Müslüman olduğu
tahmin ediliyor.
Norveç’e İslam ne zaman ve nasıl ulaştı?
Norveç, İslamiyet’le ilk iletişimini 1260’larda dönemin kralı tarafından Tunus’a gönderilen elçi vasıtasıyla gerçekleştirmiştir. Norveçlilerin İslamiyet ve Müslümanlarla bizzat tanışmaları ise 1960’larda Norveç’e yapılan ilk Müslüman göçleriyle olmuştur. Bu göçü 1970’lerde ve 1990’larda yapılan göçler takip etti. Böylece kısa sürede buradaki Müslümanların sayısı artmış oldu. Günümüzde de ülkeye Müslüman göçleri devam ediyor. Norveç’e göçlerin devam etmesinde iş imkanlarının ve yüksek yaşam standartlarının büyük etkisi var.
Norveç’in meşhur camileri hangileridir?
Norveç’in meşhur camilerini öne çıkan özellikleriyle tanıtalım. İlk olarak 5 bin kişilik kapasitesiyle Norveç’teki en büyük cami unvanına sahip Beytün Nasr Camii’nden söz edelim. Görkemli minaresi ve modern mimarisiyle dikkat çekiyor. İhtişamlı Norveç Merkez Camii ise hem Dünya İslam Merkezi’nin Norveç’teki merkezi hem de Norveç’in en büyük Sünni camisi olduğundan çok bilindik bir camidir. Son olarak 1974’te hizmete açılan Norveç’in en eski camilerinden birine değineceğiz: Oslo’daki İslam Kültür Merkezi. Kültür Merkezi olması nedeniyle aynı zamanda İslamî değerlerin öğretildiği bir eğitim
merkezi.
Norveç camilerini yakından tanımak için: Allah’ın Evleri: Norveç
Norveç’te İslam adına önemli çalışmalar yapan şahsiyetler ve kurumlar hangileridir?
Norveç’te İslam adına önemli çalışmalar yapan şahsiyetler vardır elbette. Ancak bu çalışmalar dernekler aracılığıyla yürütüldüğünden öne çıkan bir şahsiyet yok. 2009 verilerine göre ülkede 90’dan fazla Müslümanlara ait dernek var. Farklı derneklerin var oluş nedeni, mezhep ve etnik köken farklılıklarıdır. Ancak bu farklılık ayrılık değil birbirini tamamlayan zenginlik demektir. Bunun kanıtı da bütün dernekleri bir çatı altında toplayan ve 1993’te kurulan Norveç İslam Konseyi’nin var oluşudur. Müslümanların haklarını koruma ve onların diğer vatandaşlarla iletişimine katkıda bulunma bu kuruluşun faaliyetlerindendir.
Norveç’teki Müslümanların sıkıntıları nelerdir?
Müslümanların ülkede yaşadığı sıkıntılara geçmeden önce iyi bir durum değerlendirmesi yapmak adına şunlara değinelim: Norveç, birçok sayıda milletin bir arada yaşadığı bir ülkedir. Bu çok milletli yapıdan dolayı ülkede çatışmalardan uzak durulmaya çalışılıyor, olabildiğince bütünleştirici yollara başvuruluyor. Bundan dolayı da sadece Müslüman çocukların eğitim alabileceği kurumların açılmasına ancak 2014’te izin verilebilmiştir.
Ülkede her ne kadar milletleri bütünleştirici yollara başvuruluyorsa da 11 Eylül 2001 sonrası
Müslüman gruplara karşı yapılan haksızlıklarda artış gözlenmiştir. Yeri gelmişken Müslümanların entegrasyonu ve medyanın taraflılığı konusuna da değinelim: Norveç Entegrasyon ve Çok Kültürlülük Dairesi (IMDi)’ne göre Norveç medyasının Müslümanlar ve İslam hakkında yaptığı haberlerin çoğunluğu olumsuzdur. Yani medya bu entegrasyona destek olacağına köstek oluyor.
Bu olumsuzluklara rağmen Norveç Müslümanlar için diğer Batılı ülkelere göre daha yaşanabilir bir ülke. Bu durum, Norveç’teki Müslümanlar genele göre iyi durumda olduğu için bir yandan sevindirici. Ancak diğer ülkelerdeki Müslümanlar daha kötü durumda oldukları için ise üzücü bir durum. Sonuç olarak bakış açısı önemli.
Diğer Ülkeler İçin Tıklayınız!
Avusturya / Azerbaycan / İtalya / Belçika / İsveç / Finlandiya / Rusya / Japonya / Brezilya / Güney Kore