Islam i hele verdenSverige

5 spørgsmål om Islam i Sverige

I vores serie om islam i verden fortsætter vi med Sverige, en af de mest betydningsfulde dele af Skandinavien med en befolkning på 9,8 millioner, efter vores naboer Finland og Norge. Her er fem spørgsmål om islam i Sverige. God læselyst.


Hvor mange muslimer er der i Sverige?

Stockholm Isvec

I Sverige findes der mennesker, der tilhører forskellige religioner. Men når man ser på den historiske udvikling, kan man se, at hedenskab var populært i Sverige indtil det 11. århundrede. I det 11. århundrede omvendte Sverige sig til kristendommen og var under indflydelse af den katolske kirke i cirka fem hundrede år. I midten af ​​1500-tallet begyndte reformationen at vinde indpas i landet, og protestantismen blev dominerende, hvilket den forblev indtil det 20. århundrede. Indtil år 2000 var Den Evangelisk-Lutherske Kirke statskirke. I dag er omkring fire femtedele af befolkningen stadig medlemmer af denne kirke.

Siden slutningen af ​​1800-tallet er der imidlertid opstået mange uafhængige kirker i landet, og som følge af indvandring i senere år er der også mennesker med forskellige religioner begyndt at blive set i landet. Alt i alt er kristendom med sine forskellige trosretninger stadig den mest populære religion i Sverige. Ikke desto mindre begyndte antallet af kristne at falde hurtigt i Sverige mod slutningen af det 20. århundrede og begyndelsen af det 21. århundrede. Kristendommen udgør nu omkring 69% af den samlede befolkning.

Det skal bemærkes, at Sverige ifølge undersøgelser i dag er en af de mindst religiøse lande i verden. Faktisk tilhører 28% af Sveriges befolkning ingen religion. Islam, derimod, udgør ca. 4,9% af den samlede befolkning. Med en samlet befolkning på 10 millioner mennesker er der cirka 451.000 muslimer i Sverige.

Hvornår og hvordan kom Islam til Sverige?

Isvec Harita

Sverige er et land med stor religiøs mangfoldighed, der blev nået af islam senere sammenlignet med andre religioner. Den store muslimske befolkning kom til dette land i slutningen af det 20. århundrede gennem indvandring fra lande som Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Irak, Marokko, Iran og Somalia. Derudover valgte mange syriske flygtninge også at bosætte sig i Sverige på grund af den indre borgerkrig, der begyndte i 2011. Med andre ord udgør indvandrere næsten hele den muslimske befolkning i Sverige. De baltiske muslimer betragtes som den første muslimske gruppe i Sverige.

Hvilke berømte moskeer findes der i Sverige?

Malmo

Antallet af moskeer i Sverige stiger hurtigt dag for dag. Men de største moskeer i landet er Stockholmsmoskeen, Bellevue-moskeen, Brandbergen-moskeen, Fittja-moskeen, Göteborg-moskeen, Malmø-moskeen, Trollhättan-moskeen, Umea-moskeen og Uppsala-moskeen i Stockholm, Sveriges hovedstad.


Hvem er de fremtrædende personer der udfører vigtige arbejde i Sverige inden for islam?

Malmo 1

I Sverige er der specifikke sociale organisationer, der arbejder inden for rammerne af islam, i stedet for specifikke enkeltpersoner. Organisationer, der støttes af Religiøse Samfunds Statsstøttekommission, spiller en førende rolle i muslimske samfunds civile aktiviteter i Sverige. For eksempel blev SMFR (Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa), en muslimsk fredsbevægelse, grundlagt i 2008. Sveriges Unga Muslimer er en ungdomsorganisation. Udover disse organisationer er der også lokale foreninger som Mevlana Sällskapet i Göteborg.

Hvilke problemer har muslimerne i Sverige?

SMFR Uppsala Yillik Genel Kurul Toplantisi

Det kan siges, at muslimer i Sverige lever relativt komfortabelt sammenlignet med muslimer i mange andre dele af verden. I Sverige har muslimer mulighed for at åbne deres egne skoler og modtage uddannelse uden nogen begrænsninger. Alligevel står muslimer over for visse udfordringer, der kan skabe vanskeligheder for dem. For eksempel viser nylige undersøgelser, at 6% af hadforbrydelserne begået i Sverige har islamofobisk baggrund. Det skal også bemærkes, at disse forbrydelser generelt er verbale overfald.

Derudover er der i Sverige et stigende problem med bandeaktiviteter, selvom det ikke er klart, hvor mange muslimer der er involveret i sådanne bandeaktiviteter, er det kendt, at mange indvandrere er involveret i disse strukturer. Endvidere er der i Sverige en tendens til marginalisering og radikalisering, især blandt unge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button