Din eğitimi ve evlatlarımızın İslami değerler noktasında yetiştirilmesi hepimiz için büyük bir öneme sahip. Bu öneme binaen çocuğunuza Kur’an-ı Kerim okumayı sevdirme konusunda, sizlere sunacağımız bazı önerilerimiz var. Bunları üç ana başlık altında toplayabiliriz:
Çocuğunuz bebek iken odasında Kur’an-ı Kerim okuyun. Allah kelamını küçük yaştan itibaren sık sık dinleyen çocuk, ileride de Kur’an okumayı öğrenme konusunda daha istekli davranabilir. Ayrıca bu uygulama Kur’an okuma öğrenimini kolaylaştırabilir.
Kur’an okurken yanınıza gelmesine izin verin. Kur’an okumaya niyet ettiğiniz zaman, sakin ve huzurlu bir şekilde, bundan büyük bir haz alarak gerçekleştirdiğiniz tilaveti çocuğunuzun görmesine imkan tanıyın. Bu, onun ileride Kur’an okumaya ilgi duymasını sağlayacaktır.
Kısa sureleri okurken ona tekrar ettirin. Eğer bundan zevk aldığını gözlemliyorsanız birlikte ayetleri tekrar etmeye devam edebilirsiniz. Bu onun ileride ayetleri ezberlemesini de kolaylaştıracaktır.
Her gün Kur’an okuduğunuza şahit olmasını sağlayın. Devamlı olarak yapılan bir ibadet, Rabbimizin katında çok makbul bir ameldir. Bu devamlılığa çocuğunuzun da tanık olması, onun Kur’an okumayı öğrenme isteğini artıracaktır.
Kur’an-ı Kerim’in göz önünde bir yerde olmasına özen gösterin. Bu takdirde insan onu eline alıp okumak ister. Ona gösterdiğimiz tazim, çocuğumuzun dikkatini çeker ve hatırasında önemli bir yer tutar.
Elif-Be harflerini oyunlarla tanıtın. Çocuğunuz üç yaşına geldikten sonra çeşitli yöntemlerle bu harfleri ona öğretmek, oldukça eğlenceli olacaktır. Bu sayede birlikte zaman geçirmenin mutluluğu ile çocuğunuz harfleri zorlanmadan öğrenecektir.
Kur’an okumayı öğrenme arzusu duyduğunu fark ederseniz bundan duyduğunuz mutluluğu ona hissettirin. Sizin mutlu olduğunuzu görmek, onun da bu konuya olan teşvikini artırır. İçten gelen istekler, bizler için çok önemlidir. Bu takdirde öğrenime hazır oluş başlar ve böylece şimdiden yolun yarısı kat edilmiş olur.
Elif-Be Eğitiminden Kur’an-ı Kerim Okumaya Geçme Sürecine Kadar 7 Adımda Çocuğunuza Destek Olma Önerileri
Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmesini çok istediğinizi ona hissettirin. Bu eğitime gerçekten büyük bir önem verdiğinizi anlamasını sağlayın. Bunun, en az okuma yazma öğrenmesi kadar gerekli olduğunu düşündüğünüzü ona gösterin.
Bu eğitimi ona isterseniz kendiniz verin. Ya da bir kurs veya öğretmen aracılığı ile Kur’an okumasını öğretin. Önemli olan, bir program dahilinde ilerleme kaydetmesini dikkatle takip etmek ve bu süreçte sabırlı, anlayışlı ve sevgi dolu olmaktır.
Kur’an-ı Kerim eğitiminde yapılan tekrarlar, başarılı olmanın anahtarıdır. Dersleri küçük parçalar halinde vermek, bir sonraki ders için arayı fazla uzatmamak, sık sık tekrar yapmak, bol bol örnek çözmek, hedefe ulaşmayı kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuz Kur’an okumayı öğrenmekle yeni bir alfabe tanımış oluyor. Bu yüzden kendisine büyük bir zaman tanıyın. Bu konuda oldukça sabırlı olun. Hatalı okumalarını olabildiğince hoşgörü ile karşılayıp tatlılıkla düzeltin. Sık sık tekrarlar yaparak konuların iyice pekişmesini sağlayın.
Kur’an öğrenme derslerini yazı ile desteklemek, hem derse değişik bir renk katar hem de öğrenmeyi kolaylaştırır. Daha ilk konulardan itibaren çocuğunuzun harfleri yazabilme becerisini de geliştirin. Küçük yaştaki çocuklar bu yöntemi eğlenceli bulacaktır. Harflerin üzerine ince bir kağıt koyarak kopyalayabilmesine de imkan tanıyın. Fakat zorlandığını görürseniz o zaman bu konuda fazla ısrarcı olmayın.
Dersler ilerledikçe Kur’an’a geçiş tarihinin yaklaşıyor olmasının coşkusunu yaşayın. Sona doğru yaklaştığınız zaman bir tane Kur’an’a geçiş tarihi belirleyin. Bu günü özlemle beklediğinizi, bu günün gelmesinden duyduğunuz sevinçle küçük bir kutlama hazırlığı yapabileceğinizi ona hissettirin.
Kur’an okumaya geçen yavrunuzu, göstermiş olduğu gayretten dolayı ödüllendirin. Maddi veya manevi bir ödülle, ona içinizde duyduğunuz sevinci gösterin. Bu gayretini, önünde yer alan Kur’an-ı Kerim’i hatmetme hedefinde de göstermesi için kendisine dua edin.
Elif-Be Öğrenimini Bitirip Kur’an-ı Kerim Okumaya Başlayan Çocuğunuza 7 Adımda Disiplin Kazandırma Önerileri
Her gün bir parça Kur’an-ı Kerim okumasına yardımcı olun. Az az da olsa her gün yapılan ve devamlı olan öğrenim, her zaman başarı vaat eder. Eğer çok fazla zamanı yoksa, yine de en azından günde bir iki satır okumasının, kendisi için çok önemli olduğunu ısrarla vurgulayın. Verdiği emeğin boşa çıkmaması için ipin ucunu sağlam tutun.
Bir hatim programı düzenleyin. Bu, uzun bir zaman gerektirebilir. Olsun; siz yine de yaklaşık bir tarih belirleyin. Günde bir sayfa okuyorsa yaklaşık şu kadar günde bir hatmi tamamlayabileceğini söyleyin. Bu hedef, onun motive olmasını kolaylaştıracaktır.
Bir hatmi tamamlamadan önce kendisine, gayretini artırıcı daha küçük hedefler koyun. Hatim yapmak için önünde bir iki sene olması, onun gözünü korkutuyor ve onu yıldırıyor olabilir. Mesela ilk etapta Bakara suresini bitirmesini hedefleyin. Bu hedefe ulaştığında önüne yeni bir hedef koyun.
Çocuğunuza Kur’an okumanın ibadet olmasından söz edin. Kur’an-ı Kerim okumak, namaz kılmak veya oruç tutmak gibi bir ibadettir. Anlamını bilmek ve bunu hayatımıza tatbik etmek de çok büyük bir öneme sahiptir. Fakat bununla birlikte, sadece Kur’an okumak da ibadet niteliğindedir. Çünkü Kur’an Allah Teala’nın kelamıdır.
Çocuğunuza Kur’an-ı Kerim’in en güzel arkadaş olduğundan söz edin. Kur’an gerçek bir arkadaştır. Arkadaşlığı o kadar gerçektir ki bizler bu dünyadan ayrıldıktan sonra bile arkadaşlığı devam eder. Onun arkadaşlığını kazanması için çocuğunuzu teşvik edin.
Çocuğunuza Kur’an-ı Kerim’in şifa kaynağı olmasından söz edin. Bizi yaratan yüce Rabbimiz, bizi bizden daha iyi bilir. Bizim için lazım olan şeylerin neler olduğunu da en iyi O bilir. Kur’an-ı Kerim bizim bedenimize, ruhumuza, kalbimize, aklımıza, gözümüze şifadır. Onun şifa kaynağı olduğu bizzat Kur’an’da yazılıdır. Kur’an okumanın faydası hakkında verdiğiniz bu tür bilgiler, çocuğunuzun Kur’an okumaya vereceği önemi artıracaktır.
Çocuğunuza Kur’an-ı Kerim okumanın öneminden bahsederek onun motivasyonunu temin etmeye çalışırken ona şu ayetten de bahsedebilirsiniz: Kalpler ancak Allah’ı zikretmekle huzur bulur. (Ra’d Suresi 28. ayet meali) Kur’an okumak da bir zikirdir. Zaten Kur’an-ı Kerim’in isimlerinden biri zikirdir. Huzurumuz, dinginliğimiz ve bereket hep Kur’an ile meşgul olmamızla yakından alakalıdır.
Bu konuda daha detaylı bir bilgi almak isterseniz, Ensar Neşriyat tarafından yayınlanan “Çocuğunuza Kur’an Okumayı Sevdirme Yolları” isimli kitabımızı inceleyebilirsiniz.