HaberlerAfganistanKırgızistan

Afgan Dağlarını Mesken Edinen Göçebe Kırgızlar

Çoğunluğu Kırgızistan’da yaşayan Kırgız halkının bir kısmı da Afganistan, Tacikistan, Özbekistan ve Çin’de yaşamaktadır. Dilleri Türkçe olan bu halk Afgan toplumunun 1100 kişilik bir azınlığını oluşturuyor. Afganistan’ın Pamir dağlarının sert ikliminde ve çadırlarda yaşayan bu insanlar zamanında komünizm etkisinden kurtulmak ve kendi göçebe yaşam tarzlarının bozulmamasını sağlamak için adeta bu dağlara sığınmışlardır. Düşününce garip geliyor öyle değil mi? Hala dağda çadırlarda yaşayan insanlar mı var diye sorgulatır cinsten bir durum. İnsanlar kendi kültürlerini korumak için vermişler bu mücadeleyi keza başardıklarını da söyleyebiliriz sanki.

Kırgız halkı kışı Pamir dağlarının daha alçak bölgelerinde geçirirken yazın yayla diyebileceğimiz yüksek bölgelere göç etmektedirler. Göçebe bir yaşam söz konusu. Tıpkı eski Türklerde olduğu gibi bu yaşam tarzlarını değiştirmeden devam etmişler. Beslenme şekilleri ise bir büyük öğün olmakla birlikte yaklaşık 4-5 ara öğünden oluşmaktadır. Besin olarak ise genellikle makarna, köfte, pilav, kabak yemeği, Pelmeni (bir Rus yemeği), patates, sığır eti, tavuk, hindi, koyun ve keçi gibi doğal ve yerel öğelerden oluşmaktadır.

Medeniyetten uzakta ve iletişim olanaklarının daha kısıtlı olduğu bölgede yaşıyorlar. Bunun olumsuz tarafları da mevcut elbette. Mesela doktor gerektiren bir durumda doktora ulaşmak çok uzun sürüyor. Bundan dolayı da çocuk ölümleri çok fazla olmaktaymış. Maalesef çocukların bir kısmı daha 5 yaşına ulaşamadan, çoğunuğu da daha doğum esnasında vefat etmekteymiş. Belki bu halk için Pamir dağlarında doktor imkanı sağlansa bu gibi durumların önüne geçilebilir. Kırgız halkının bugüne dek muhafaza ettiği bu kültürün korunması önemli. Bu, onlara insanlık adına en güzel desteklerden biri olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu