Afrika’da Yaşam Serisi Başlıyor
Afrika’da Yaşam denince aklımıza her daim yoksulluk, kuraklık, siyasi istikrarsızlık, iç savaşlar, etnik ve dini çatışmalar geliyor. Elliden fazla ülkenin bulunduğu koca kıtayı tek bir ülke gibi düşünmeye ve genellemeye ne kadar meyilliyiz değil mi? Oysa Afrika kıtasının hem batısında hem de güneyinde yaşamış biri olarak, kişisel tecrübelerim, okumalarım ve gözlemlerimle her bir ülkenin kendine has bir sosyal yapısının, geleneklerinin ve insanı hayran bırakacak renklilikte kültürünün olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Kıta genelinde yapılan sosyal yardım çalışmalarını, açılan su kuyularını, maddi destek projelerini takdirle karşılıyoruz ve destekliyoruz. Ancak Afrika insanının yardımlar kadar kendisini ayakta tutacak, sürdürülebilen çalışmalara ihtiyacı olduğunu da unutmamalı. Tüm kıta halkının dansa, spora ve sanata olan yeteneği yadsınamaz, lakin kıtanın yalnız bunlardan ibaret olmadığını görmeli ve göstermeliyiz. Vahşi hayatın, fakirliğin, savaşların, gizemli inançların ve dansların ötesindeki Afrika’ya rotayı çevirmeye ne dersiniz?
Afrika’da Yaşam
Afrika’da Yaşam ismini verdiğimiz bu seride birbirinden yetenekli Afrikalı yazar ve düşünürün kaleminden “Siyah Afrika Panoraması” çizmeyi hedefliyoruz. Buna ek olarak yazarların kara kalem çizimlerini de okuyucuyla paylaşarak serinin özgünlüğünü artırmaya çalışacağız.
Romanlar aracılığıyla Afrika hakkında dair kapsamlı fikirler vermeyi amaçladığımız serimizde, kimi zaman kolonyal dönemde, kimi zaman post kolonyal dönemde geçen tarihi kurgular sayesinde, zamanda yolculuk yapacağız. Chinua Achebe (Nijerya), Ngugi Wa Thiong’o (Kenya), J.M.Coetzee ve Zakes Mda (Güney Afrika), Tayeb Salih (Sudan), Abdulrazak Gurnah (Zanzibar), Yaa Gyasi (Gana), Jennifer Makumbi (Uganda), Ishmael Beah (Sierra Leone) bu tarihi yolculuklarda bize rehberlik edecek büyük isimlerden yalnızca birkaçı. Elbette daha güncel hikayeler ve Afrika’nın bugününe ışık tutan öğelerle birlikte, kıtanın farklı ülkelerindeki hayatlara da yakından tanıklık edecek, kimi zaman da alışıla geldiği üzere Batı yerine Afrika’da kurgulanmış bilim kurgu ve distopik romanlar sayesinde, kendimizi Afrikalı kalemlerin hayal gücüne teslim edeceğiz.
Nobel ödüllü yazarlardan Nijeryalı Wole Soyinka, Güney Afrikalı Nadine Gordimer, Zanzibarlı Abdulrazak Gurnah’tan, Kenya’nın tanınan isimlerine, Senegal’e, Etiyopya’ya, Sudan’a ve daha nice ülkeye uzanan edebiyat yolculuğumuza hoş geldiniz.
Okur, yazar ve çizer.