Suriye’deki yetim çocuklara yardım eli uzatmak için uzun bir yolculuğa çıkan Alman asıllı Müslüman bir genci düşünün. Bu genç bisikletini alıp 5 bin kilometrelik bir yolculuğa çıkıyor ve tek amacı Suriyeli yetimler için farkındalık oluşturmak. Yolculuk öncesi duyuru yapıp yolculuk esnası boyunca maddi yardım toplayan Janusz Wiartalla kardeşimiz topladığı yardımları İdlib’te bulunan yetim yurdu ve aynı zamanda yetim okulu olan “Al Rahma”ya bizzat teslim etmeyi hedeflemekte.
Part time çalışan ve aynı zamanda üniversite öğrencisi olan Janusz, bu hayırlı yolculuğu için önce para biriktiyor. Nihayet 2019’un Ocak ayında sosyal medyada projesini “Reisen_Fuer_Waisen” (alm. Yetimler için seyahat) adı altında insanlara duyuran kardeşimiz daha yolculuk başlamadan yetimler için 6000 euro maddi destek toplayarak bir çok insanın bu projeye dahil olmasına vesile oluyor. Aslında o, bu yolculuğu yalnız yapmıyor. Kendiyle birlikte birçok insanın yardım elini ve insanların yetim kardeşlerimize olan sevgisini beraberinde götürüyor. Öyle ki görevine iki tane yetimlere yazılmış mektup ulaştırmak dahil oluyor.
Bisikletle Gelen Mutluluk
Diğer taraftan 5000 km uzaklıkta olan ama gönlümüzde bize yakın olan çocuklar Janusz’un bisikleti ile geleceğine dair haber alınca çok seviniyor ve bisikleti ile geleceğine şaşırıyorlar. Tanışmak için sabırsızlıkla Ansaar Orphanage & School “Al Rahma”da kardeşimizi beklemekteler.
“Al Rahma” ‘Ansaar international’ adlı bir dernek tarafından yaklaşık iki yıl önce kurulmuş. 260 yetim çocuk ve 40 dul hanım olmak üzere yaklaşık 300 kişiye kucak açan bu yurt böylece Suriye’nin en büyük yetimhanesi ve okulu sayılmakta. “Al Rahma” yetim evinin ve okulunun bulunduğu arazide aynı zamanda bir sığınak, eğitim-meslek kampı, depo, bahçe, avlu ve oyun bahçesi bulunmakta. Ayrıca savaşa şahit olan ve ailelerini kaybeden çocuklar için psikolojik destek de sağlanmakta.
Projesinde kendisini destekleyen Ansaar İnternational, Janusz’u Türkiye’de karşılayıp Suriye sınırından İdlib’e kurdukları yetim yurduna götürecek.
Janusz, Nisan ayında yola çıkmayı hedeflemekte. Sosyal medyada yaptığı duyuru sonrası sadece maddi yardım değil manevi yardımda bulunanlar da çok oluyor. Örneğin; daha önce hiç tanışmadığı insanlar kendisini yol üstünde evlerinde misafir etmeyi teklif ediyorlar veya yolculuğu ramazan ayına denk geldiği için iftara davet edenler de oluyor.
Benim İçin Önemli Olan Farkındalık Oluşturmak
15 Nisan 2019 tarihinde Janusz, 35 kiloluk çantası ve yolculuk için yeni aldığı bisikleti ile yollara koyuluyor. İlk haftası kendisine bu yolculukta babası eşlik ediyor, sonrasında ise tamamen yalnız başına yola devam ediyor. Yol boyunca gittiği yerleri, duraklamalarını, çadırını nasıl hazırladığını ve yağmurlu havalarda karşısına çıkan sorunları nasıl çözdüğünü bizlerle paylaşmakta. Özel bir navigasyonu yok, telefonu ile hem gitmesi gereken rotaya bakıyor hem de gittiği yerleri videoya kaydediyor. Sosyal medyada kendisine sorulan sorulardan biri “Ya yeterince para toplayamazsan ne olacak?” oluyor, Janusz ise kararlı bir şekilde şöyle cevap veriyor:
“Yine de gideceğim. Burada benim için önemli olan farkındalık oluşturmak. Hiç beklemediğim şekilde şimdiden 6000 Euro birikti bile.”
Topladığı maddi yardım ile -toplanan miktara bağlı- okul kitapları veya okulun tadilatı karşılanmak isteniyor. Şu an 3 katlı olan “Al Rahma”ya Ansaar İnternational bir kat daha eklemek istiyor, böylece daha fazla çocuklara barındırma ve eğitim sağlanabilecek.
En Güzel Kazanım
Almanya’nın Düsseldorf şehrinde başlayan Avusturya, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Montenegro (Karadağ), Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan ve son olarak Türkiye’den geçen yolculuk 2 Ağustos’ta nihayete eriyor. Yaklaşık 3.5 ay süren yolculuk sonucunda Suriye’de yaşanan çatışmalardan dolayı Janusz, sınırdan geri dönmek zorunda kalıyor. Sosyal medyada en kısa zamanda durumlar düzeldiğinde “Al Rahma”ya gideceğini ve yetimleri ziyaret edeceğini bildiriyor. Ayrıca yolculuk boyunca topladığı maddi miktar 33.000 Euro’yu buluyor ve “Al Rahma”ya bağışlanıyor. Suriye’ye kadar gidip sınırdan dönmek zorunda kalmasını bir kayıp olarak görmüyor aksine yolda tanıştığı ve tanımadığı insanlardan gördüğü misafirperverliği ve edindiği tecrübeleri bir kazanç olarak görüyor.