HaberlerAmerika Birleşik DevletleriEğitimKültür-SanatPakistan

Amerika’da Büyüyen Sektör: Kahramanları Müslüman Olan Çizgi Romanlar

Kendi kültürümüzün değerlerini yerleştiremediğimiz her hayati sahada başka kültürlerin değer ölçülerini almamız muhakkak ki kaçınılmazdır. Çizgi roman sektöründe sizlere bu bahsettiğimiz meseleye ilişkin, umutlarımızı yeşertici bir haberimiz var.

Pakistanlı Müslüman yazar Hena Khan başörtülü kadınlara destek olmak için bir çizgi roman yazıyor. Ve çoğu insan tarafından anlaşılamayan bu dini uygulama hakkındaki belirsizliği ortadan kaldırmış oluyor.

Başörtüsü takan insanlara yöneltilen tuhaf soruları hepimiz az çok biliriz. “Uyurken de başörtülü müsün?“, ”Evde başını açıyor musun?” gibi sorular çoğu zaman bizi güldürür. İşte Hena Khan bu tarz belirsizlikleri gidermek için muhtevasında İslami izler taşıyan çizgi romanlar yazıyor.

Çizgi romanlarından birinin adı “Under My Hijab“. Çevresindeki başörtülü kadınların hayatlarını gözlemleyen ve yaptıkları işlerle gurur duyan bir kız çocuğunun hikayesi anlatılıyor. Bu kız çocuğunun büyükannesi fırında, annesi hastanede, teyzesi atölyede, ablası ise okulda çalışıyor.

Kitap

Müslüman Çizgi Roman Kahramanları

Amerikalı Müslümanlar tarafından yazılan ve içeriğiyle, geleneğiyle hatta kullanılan isimlerle İslam’ı temsil eden bu çizgi romanlar epey bir ilgi görüyor.

Hena Khan’ın çok meşhur diğer bir çizgi romanı ise “Ramadan Time, Curious George“. Hikaye çocuklarla oynamayı seven meraklı bir maymunun Müslüman bir çocuğun evine girip orada Ramazan ayını yaşamasını ve mutlu vakitler geçirmesini konu alıyor. Hena Khan bu çizgi romanları sadece Müslüman çocuklar için yazmadığını ve karakterlerin İslam’ı temsil ettiğini söylüyor.

Yazılan çizgi romanlar, Amazon ve Ebay gibi internet sitelerinde satışa sunuluyor. Nitekim Amerika’daki halk kütüphaneleri İslami içeriklerden ve hikayelerden yoksun.

Mısırlı üç çocuk annesi olan Şirin Magar, kendisinin ve ailesinin İslami kimliğini korumak amaçlı sürekli olarak kitap alışverişi yapıyor. Satın aldığı kitaplar doğrudan İslami değil, küçük detaylarda İslami izler taşıyor.

Al Jazeera’ya röportaj veren bir anne de kitapları Amerikan kültürüyle paralel olarak yetişen çocuklarının İslami kimliklerini korumak için satın aldığını söylüyor. Amerika’daki çoğu aile bu kitapları satın alıyor ve çocukları için bir ev kütüphanesi oluşturuyor.

İslami Çocuk Kitapları

Iraklı üç çocuk annesi Besme Casim verdiği röportajda hikayelerde kendi hayatlarından izler gördükçe mutlu olduğunu söylüyor. Aynı şekilde kızı da okuduğu hikayede ismini görünce seviniyormuş. Besme Casim, bu çizgi romanların çocukların gelişimine ve kimlik kazanma sürecine çok yardımcı olduğunu düşünüyor.

Amerika’da yaşayan Müslüman bir çift de bir yayın şirketi kurdu. Hikaye serilerine çocukları olan Zeyd‘in ismini verdiler. Ve bu hikaye serileri çok beğenildi. Anne Renda verdiği röportajda yazdığı hikayelerdeki benzetmelerle Zeyd’in kimliğini güçlendirmek istediğini ve Amerika’da yaşayan bir Müslüman olarak dışlanma hissini çok iyi bildiğini söylüyor.

Ona göre İslami kitap satan çarşılar 2015’ten beri büyük ölçüde kalkınma yaşıyor. Ancak bu çarşılarda endüstri standartlarına uymayan veya sıkıcı kitaplar da mevcut. Başka bir çizgi roman yazarı da İslami çocuk hikayelerinin hızla yayıldığını ve kitapları okuyan Müslüman Amerikalı çocukların aidiyet duygusunu tattıklarını söylüyor.

under my hijab
Under My Hijab Kitabı

“Under My Hijab” çizgi romanının yazarı Hena Khan tüm başarılara rağmen çeşitli zorluklarla karşılaştığını söylüyor. Ona göre yayıncılıkla büyük kazançlar elde edilmiyor. Çocuk kitaplarının büyük kazançlar elde etmek isteyenlerin yolu olmadığına dikkat çekiyor. Hikaye yazarlarına ise şu tavsiyeyi veriyor kendisi:

Bunu yap çünkü anlatacak bir hikayen var ve bu konuda heyecanlısın.

Hena Khan yayıncılığın zorluğundan bahsederken şunları söylüyor:

Hikayeler kalite olarak günden güne gelişiyor. Nihayetinde yayıncılık da ticaret ve eğer kitaplar satılmıyorsa yazar doğal olarak üretimi durduruyor. Bizim, Müslümanlar hakkında yazılan kitaplara ihtiyacımız var çünkü Müslümanlar hakkında yazılan olumsuz hikayeleri çürütmek bizim görevimiz.

Çoğu hikaye yazarı çeşitliliğe çok önem veriyor. “Farklı kitaplara ihtiyacımız var.” başlığı altında çeşitliliği teşvik eden bir organizasyon oluşuyor. Organizasyonun başkanı Ellen Oh organizasyon hakkında şunları söylüyor:

Organizasyonumuz kar amacı gütmüyor ve çocuk kitaplarına ilgili kişiler arasında oldukça popüler. Hedefimiz sadece çocuğun okuduğu kitapta kendini görmesi değil, aksine kitabı okuyan her çocuğun kendinden farklı olanlar hakkında da bilgi sahibi olması.

Başkan Ellen, hikaye yazarlarının başarılarıyla gurur duyuyor. Yazarların kitaplarının yayınlandığını duyunca çok heyecanlanıyor ve yetenekli Müslüman yazarların meşhur olduğunu görünce çok sevindiğini kaydediyor.

Kaynak
henakhan.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu