Haberlerİlham Veren Projelerİngiltere

Gıda İsrafı Tarih Oluyor

Dinimiz İslam’ın israf konusundaki hassasiyeti hepimizce malumdur. Rumaan Malik kardeşimiz bizlere bu konuda güzel bir örnek teşkil ediyor.

11 yaşındaki Rumaan Malik zekice ve basit bir buluş yaptı. Adı “Alarm Cup” olan bu icadının birincil görevi içindeki yiyecekler bozulmaya yaklaşınca haber vermesi.

Alarm Cup

Rumaan’ın buluşu, bir gıda devi olan Ocado ve Little Inventors isimli organizasyon tarafından düzenlenen bir yarışmada en gözde buluş olarak seçildi. Rumaan bu icadı yaparken en çok gündelik tecrübelerinden yararlanmış. Mesela en sevdiği elmaları meyve tabağında sürekli yumuşamış ve çürümüş halde bulması ona böyle bir alet yapmanın hayat kurtarıcı olabileceğini düşündürmüş.

Böylece düşündüğü meyve sepetini yaparak sadece kendisinin değil bu dertten muzdarip diğer insanların da dertlerine çare olabileceğini ve birçok meyvenin çöp haline gelmesinin önüne geçebileceğini fark etti.

The Little Inventors ( Küçük Mucitler) takımı, Rumaan’ ın bu hayal ürününü çalışan bir araca dönüştürdü. The Grasby All Saints İlkokulu’nda okuyan bu öğrenci Ocado’sve Küçük Mucitler yemek israfını önleme ödülünün sahibi oldu ve Newcastle Keşif Müzesi Kuzey Sergisi’nde bu buluşunun sergilenmesi isteği kabul edildi.

“Kabımız  bu meyvenin dayanma süresini hesaplayıp vakti gelince alarm veriyor. Aynı zamanda bu kap meyvelerin saklanmasıyla ilgili basit ipuçları veriyor ve artan meyveler veya ekmeklerle yapılabilecek bazı yemek tarifleri de veriyor.”

Rumaan Malik Alarm Cup
Rumaan Malik Alarm Cup 2

Rumaan’ın bu buluşu, kendisi gibi 16 çocuğun buluşuyla birlikte gerçeğe dönüştürülüp North 2030 Sergisinde ve Kuzeydoğu Keşif Müzesi’nde sergilenecek. WRAP kurumunda ev atıkları uzmanı olarak görev yapan Helen White projeyi şöyle değerlendiriyor:

“Biz Rumaan’ın bu buluşundan fazlasıyla etkilendik. Çünkü o çöplerimizdeki birçok yiyeceğin atılma nedenlerine dikkatimizi çekti: zamanında tüketmemek. Her ne kadar paketlerin üzerinde son kullanma tarihleri yazsa da, biz pek önem vermiyoruz ve aldıklarımızı kullanmak konusunda problemler yaşıyoruz.”

Kaynak
littleinventors.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu