Bu haberimizde Shatotto mimarlık ofisi tarafından tasarlanan Bangladeş’teki Mohammad Hanif Camii’ye konuk oluyoruz. Cami bu ismi, bölgenin eski belediye başkanının isminden alıyor. Başkent Dakka’daki cami, avlunun her iki tarafında da yer alan iki tuğla kütlesinden oluşmasından dolayı Tuğla Camii olarak da isimlendiriliyor.
1995’te kurulan Shatotto, Dakka merkezli bir mimarlık ofisidir. Ofisin ana mimarlarından olan Rafiq Azam, Bengal’in kayıp tarihini ve mirasını ortaya çıkarmayı, kent ve kırsal kültürünün eksik halkasını yeniden oluşturmayı hedefleyen birisi. Özellikle yeni tasarladıkları Tuğla Camii ile amaçları doğrultusunda adım adım ilerleyişleri görülüyor. Öyle ki fiziksel ve felsefi olarak geleneksel cami fikrinden yola çıkılan tasarım, eski ve yeni fikirleri çağdaş bir düzende birleştiriyor. Bir ana yol ile büyük Azimpur Mezarlığı arasına inşa edilen cami, yoğun ve sakin ortamlar arasında bir geçiş alanı olarak yükselen bir yapıt.
Ülkemizdeki camilere kıyasla mimari yapısı hayli farklı olan caminin ana salonu, geniş ve açık bir alan. Kuzey ve doğu duvarları boyunca uzanan pencereler cami içerisini gün ışığı ile doldururken, güneydeki delikli tuğla duvar ise yoldan gelen ışığı ve gürültüyü filtreliyor.
Cami, avlunun her iki tarafında yer alan tuğla kütlesinden oluşuyor. Avlu, hem caminin ek ibadet alanı işlevinde hem de cemaat ve topluluk için bir sosyal merkez olarak işlev görüyor. Avlunun bir tarafında erkeklerin, diğer tarafta kadınların ibadet ettiği bir yer; bu iki yeri de birbirine bağlayan bir köprü mevcut. Köprü, Azimpur Mezarlığı’na paralel uzanıyor. Köprünün, yaşamı ve vefat edenleri anmak için sinematografik alan vazifesini üstlendiğini söylemeyi es geçmemek gerek. Bunlara ek olarak kadın ve erkek tuvaletleri, abdest alanları ile imam odası da caminin bölmelerindeki alanlar.
Kendisi için kendini arayan bir gıda mühendisi. Henüz bulabilmiş değil ancak bir müddet bulunduğu bu dünyadan güzel bir hikayeyle ayrılmak istiyor.