Bizden HaberlerDuyurular

Gönüllülere Sorduk | Mustafa Tarhanacı

Bi’ Dünya Haber’in yazarından Mustafa Tarhanacı, BDH gönüllülük sürecini anlattı. Bi’ Dünya haberi bir de ondan dinleyelim. Röportajı yapan Büşra Kara’nın sorularıyla keyifli okumalar.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Mustafa Tarhanacı. Hacettepe Üniversitesi’nden mezunum. Şuan lojistik şefi olarak görev yapmaktayım. BDH’de Video Üretim Birimi’nde görev alıyorum.

BDH ile nasıl tanıştınız?

Bi’ Dünya Haber web sitesine internette gezinirken tesadüfen rastladım. Siteyi inceleyince tarzı hoşuma gitti. Gönüllü başvurusu için sitedeki formu doldurdum. Daha sonra site yetkilileri benimle irtibata geçti, böylece tanışmış olduk.

BDH’de gönüllülük süreciniz başlamadan önce beklentileriniz nelerdi?

Bi’ Dünya Haber’in misyonu dahilindeki projelere kendi çapımda katkılar sunabileceğimi sanıyordum. Daha çok yazı alanında bir şeyler üretebilirim diye düşünmüştüm ama aklımda olmayan bir alanda (sosyal medya) hizmet ediyorum. Güzel oldu, eyvallah.

BDH deneme sürecinde yaşadığınız ilginç şeyler var mı?

Deneme sürecinde idik sanırım. Deprem oldu. Hatay’da (Dörtyol ilçesinde) yaşıyoruz, ailemi Adana’ya bıraktım. İki ay kadar liman sahasında konteynerde kaldım. Bir gün Bi’ Dünya Haber yetkilisi ile yazışırken limanda tsunami riski olduğuna dair haber yayıldı, tsunami riski var deyip görüşmeyi sonlandırmak zorunda kaldım 🙂 Tırlar kornaya basıyor, bir kargaşa ve telaş başladı. Her yer toz duman oldu, tüm araçlar ve herkes limandan kaçmaya çalışıyor, mecburen ben de arabaya atlayıp limandan çıktım. Adana’ya doğru mu gideyim, dağa mı çıkayım, tsunami bu ya?! Bu düşüncelerle araç sürerken kendi kendime gülmeye başladım. Dörtyol’da bir caminin yanına uygun bir yere park edip gece arabada kaldım. İlginç bir süreçti.

abstract g06b956079 1280
Gönüllülere Sorduk | Mustafa Tarhanacı 1

 Gönüllülük süreciniz nasıl ilerliyor?

Dünyadan Müslümanlarla ilgili haberleri takip edip anlamlı, etkileyici, faydalı bulduklarımızı tercüme ediyoruz ve farklı sosyal medya platformlarında yayınlıyoruz.

Tüketici iken üretici kısmında da yer alınca sosyal medyaya bakışım bir miktar değişti. Teknik bazı konularda yeni bilgiler ve pratikler edinmek zorunda kalıyorum. Algıda seçiciliğim farklılaştı. Yani süreç birçok açıdan öğrenerek ilerliyor. 

BDH’de ileriye dair beklentileriniz neler?

Dünyada iyi işler yapan çok Müslüman var. Türkiye dışında gerçekleşen bu iyilikleri en etkili ve en hızlı şekilde Türkiye’ye taşımamız lazım. Bunun için her tür yazılı ve görsel içerikler, röportaj, kitap, seminer, buluşma, müzakere, atölye vb. birçok başlıkta yapılması gereken çok şeyler var.

Dünyadaki iyilikleri sadece Türkiye’ye değil, dünyanın farklı bölgelerine de taşımalıyız, bunun için de çalışmalarımız mevcut.

Umudun sesinin medyada, sosyal platformlarda güçlenirken hayatın içine internet haricinde de nüfuz ederek pozitif etki alanını büyütmesini, Türkiye’de ve dünyada ufuk açıcı iş birlikleri geliştirmesini, sayısız hayırlara vesile olmasını diliyorum. İmkan dahilinde, elden geldiğince ciddi katkılar vererek bu hayırlardan payımı almak istiyorum.

Biriminizin sizi en çok zorlayan tarafları nelerdir?

Doğru habere ulaşmak zor. İyi fikir ve hikmetli söz zor.

İyi işlerin daha fazla zamana ihtiyacı var. Sınırsız sayıda yapılması gereken işleri çok sınırlı vakitlerde ve kaliteli yapmak zor. Çabalarımız maalesef maişet telaşı ile mesai sonrası dar alana hapsoluyor.

Güzel olana başlamak kolay, sürdürmek zor. Nefis hemen bıkıp sıkılıyor, mücadele şart.

Sosyal medyada, insanların dönüşü ve tepkileri ne şekilde oluyor?

Çok olumlu, harika tepkiler var. Bir duaya, bir sadakaya, bir ibadete vesile olmak bile yeter, dönüşlere bakılırsa kesinlikle oluyoruz. Umarım daha fazlasına, imana da vesile oluruz, o her şeye bedel olur.

pexels pixabay 257904
Gönüllülere Sorduk | Mustafa Tarhanacı 2

Sosyal medyada karşılaştığınız ilginç bir olay var mı?

Arap Baharı’nda sosyal medyanın şaşırtıcı etkisini görmüştük.

Lauren Booth İngiltere’de iken 15 Temmuz 2016’da sosyal medyadan Türkiye’de olan bitenleri takip ettiğini ve çok duygulandığını, medyada ise bu konuda doğru haberlere ulaşmakta zorlandığını ve haber yetkililerine çıkıştığını anlatmıştı.

Sosyal medyanın hızına kimse yetişemiyor. Şu sıralar mesela Elon Musk’ın Twitter’da söylediklerini, yaptıklarını, etkisini de görüyoruz.

En önemlisi batıda, İslam’a doğru, çok ciddi bir yöneliş var. Buna ihtida nehri diyorum. Sosyal medya ile bu nehrin coşkunluğu artacak. Davetin bu cephesinde mücadele ediyoruz.

Bunların tamamı ilginç ve önemli.

Sosyal medyada biriminiz için ne tür yöntemler izliyorsunuz?

Abone olduğum kanalların çoğunlukla İngilizce olmasına dikkat etmeye başladım. Türkçe kanallara abonelikten çıkmaya çalışıyorum. Hayatımın bir kısmında ciddi bir değişiklik bu. Böylece birimin ihtiyaç duyduğu haberlere daha kolay ulaşabilirim.

Her mevzuyu duymak, bilmek ve hatta yorumlamak insanı yorup verimliliğini azaltıyor. Özel alanlar seçip meyveleri toplamalıyız. Bunu yapanların çok daha iyi ürettiğine şahit oluyoruz. Odaklandığım alan “kalp”. Sosyal medyada da dikkatimi kalbe vermeye çalışıyorum.  

Sizce BDH’de başka hangi birimler açılmalı?

Yapılacak röportajlar ve hazırlanacak kitaplar için ayrı birimler kurulursa hayırlı olabilir.  

Biriminizde motivasyonunuzu sağlayan en önemli etken nedir?

İnsanların kalbinde nur-u ilahiye dair bir küçük pırıltıya vesile olma ihtimalimiz önemli bir etken. Bunun için elimizde büyük bir imkan ve fırsat olarak Bi’ Dünya Haber’in olması, insanların geri bildirimlerinde bizzat bu ışıltılara şahit olmamız büyük motivasyonlar.

BDH içinde iletişim ve çalışma kültürü ile ilgili nelere söylemek istersiniz?

İstişareye, farklı fikir ve önerilere açık bir işleyiş var. Değişime açık, hızlı aksiyon alabilecek bir çalışma zemini gözlemliyorum.   

BDH sizin için ne ifade ediyor?

Müslümanların, içinde bulundukları hale ilişkin kötü, olumsuz, üzücü olan şeyleri birçok platformda dile getirmesi çok yaygın bir durum. Bunu yaparken haklıyız elbette. Eğer bir süre sonra sorunlarımıza çözüm aramak noktasında değil de sadece şikayet ve eleştiri makamında kaldıysak bu durum her anlamda herkese zarar vermeye başlıyor, maalesef bu da yaygın. 

Oysa verilen sınırsız nimetler, bir sürü iyi insan, ümit verici çalışmalar ve yürütülecek güzel projeler de var. 

Pozitif olana odaklanan, iyi olanı duyurmaya çalışan, güzel olanı öne çıkaran, nimetleri hatırlatan, olguların dolu tarafına tutunan, neşeli bir üretkenliğe ihtiyacımız var.

Bi’ Dünya Haber, benim için bu vizyonun önemli bir temsilcisi.

Neden BDH gönüllüsü olunmalı?

Sosyal medya, bir tür toplum mühendisliği ve gençliğe şekil verme alanına evrildi. Gerçeklerden kaçarak değil, her alanda daha güzel ve daha kaliteli olanı üreterek var olabileceğiz. Bi’ Dünya Haber’e bunun için gönüllü olunur. 

Güzel sohbetiniz için teşekkür ederiz. Yolunuz uzun, iyiliğiniz bol olsun 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu