Bilim-TeknolojiHaberlerTunus

Bilime 500 Milyon Dolar Bütçe

Bilimsel gelişmelerin temelini atan bir medeniyetin çocuklarıyız. Bu ilmi mirasa en iyi şekilde sahip çıkmalı, inandıklarıyla yükselen bizden evvelki ecdadımız gibi bizler de inandıklarımızı kuşanmalı ve onlarla yükselmeliyiz. Bu konuda umut verici haberimiz Tunus’tan. Hadi hep birlikte oraya uzanalım.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bir kuruluşu olan İslam Kalkınma Bankası; bilim, teknoloji ve İslam Dünyasındaki yenilenme projelerine 500 milyon dolar bütçe ayırdığını 43. Olağan yıllık toplantısını yaptıkları Tunus’ta duyurdu.

İKB Başkanı Dr. Bandar Hajjar haber ajanslarına şöyle bir açıklamada bulunuyor:

Bu bütçeyle birlikte Müslüman ülkelerde yenilik ekosistemi oluşturmak adına büyük bir fırsat doğdu. Bu sadece fikir paylaşımı noktasında değil, yeniliği etkili bir şekilde uygulama noktasında da var olan bir proje.

Etkili Adımlar

IKB ayrıca iki adet yüksek seviye kurul kurulacağını ilan etti. IKB Bilimsel teklif kurulu dünyanın önde gelen 10 bilim adamından oluşacak ve bunların içinde Güney Afrika Milli Eğitim Bakanı Grace Naledi Mandisa Pandor ve Malezya Başbakanlığı bilim sorumlusu Prof. Zakri Abdulhamid de olacak.

Bu kurul, bankanın stratejisini hazırlamasında rehberlik edecek ve fon sağlamadaki denetimlerin yapılmasında destek verecek.

Bandar Al Hajjar
Bandar Al Hajjar

Bir diğer kurul ise Yediemin Kurulu olacak ve verilen fonların yerli yerince kullanılıp kullanılmadığı konusunda denetimler yapacak. Verilen bu desteklerin bilim, teknoloji ve yenilik için kullanılmasını sağlayacak.

Bu kurulda ise Türkiye’den Başbakanlık temsilcisi Mehmet Şimşek, ‘Çocukları Koruyun Hareketi’nin yöneticisi Helle Thorning-Schimidt ve ‘Herkes Yönetmen Herkes Senarist’ projesinin kurucusu Richard Curtis de olacak.

Bilime Önem Veren Ümmet

Bu fon dönüşümü, Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilir hükümet hedefleri ile paralel bir şekilde ilerleyecek ve çalışma tarzları birbirine yakın olacak. Yenilikçi bilim insanları, iş adamları, STK’lar ve akademik kuruluşlar da bu fona başvurabilecekler.

‘Dönüşüm’ IKB’nin çevrimiçi merkezinden gelişmekte olan ülkelerdeki girişimcilere pazar bulma imkânı sağlayacak ve bu ilişkinin uyumunu sağlayacak.

Toplantı sırasında Prof. Abdulhamid, Müslüman ülkelerin gayrisafi milli hâsılalarından bilime ayırdıkları payın %1 bile olmadığını fakat gelişmiş ülkelerde bu payın %2.5 ve üstünde olduğunu belirtti.

Islamic Development Bank
Islamic Development Bank 2 1

IKB başkanlığı bilim asistanı Dr. Hayat Sindi ise yaratıcı düşüncelerin desteklenmesi ve geliştirilmesinin de bu fonun amaçlarından birisi olduğundan bahsetti ve şöyle dedi:

Banka bütün bilim insanlarına gelişmeleri için karşılaştıkları zorluklara karşı mücadelelerinde ve çözüme ulaşmalarında desteklemek ister. Bizim cömert olmamız ve risk almamız gerekiyor. Bu fon, Türkiye’den, Suudi Arabistan’dan, Tunus’tan ve Malezya’dan 700 civarı başvuru aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu