HaberlerBosna HersekCami

Bosna’nın İncisi Yeniden İbadete Açıldı

Bugün sizlerle Bosna-Hersek’in Foça şehrine gidiyoruz. Drina Nehri kıyısındaki Alaca Cami’sinde güzel bir haberimiz var. Fakat onun öncesinde İslam Sanatı’nın Bosna-Hersek’e nasıl ulaştığıyla ilgili ufak bir bilgilendirme yapalım.

16. yüzyıl boyunca Bosna-Hersek Osmanlı hakimiyeti altındaydı. Bu dönem 19. yüzyıla kadar gelişen İslam sanatının bir başlangıcıydı. Osmanlı’nın Balkan Yarımadası’nın çoğunu fethiyle, İslam sanatı özellikle Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde sanat üzerinde büyük bir etki oluşturdu. Osmanlı’nın fetihleriyle var olan ticaret hızla gelişti ve Türklerin getirmiş olduğu yeni teknikler tanındı. Ve bu teknikler Osmanlı’nın fethettiği ülkelerde yapmış olduğu çeşitli mimari yapılarda kullanılmaya başladı.

bosna alaca camii
Alaca Camii Foça

Bunlardan biri Bosna-Hersekteki Alaca Camii. Foça’da Hasan Nazir tarafından yaptırılan Alaca Camii iç duvarlarının ve caminin verandasının üzerindeki orijinal süslemeleriyle Drina Nehri kenarında bir inci gibi parlamaktaydı. Ayrıca camii, mimarisi, yapısal oranları, boyanmış oyma çiçek motifleri sebebiyle Bosna-Hersek ve çevresindeki önemli anıtlardan biriydi.

Klasik Osmanlı mimarisinin baş yapıtı olan bu değerli cami, Bosna Savaşı döneminde (1992-1995) yıkılmaya yüz tutmuş şaheserlerden biri oldu ve 19 yıl sonra restorasyonlarına başlanılan Alaca Camii orijinaline uygun olmasına dikkat edilerek, süslemeleri ve çiçek motifleriyle 2019 yılında Bosna’nın Renkli Cami’si olarak yeniden ibadete açıldı.

Bosnanin Renkli Cami
Bosna Alaca Camii

Binlerce Müslümanın açılışına katıldığı Alaca Cami’nin özlemi bu yıl sona erdi. Caminin açılışı tekbirlerle, namazlarla ve coşkuyla kutlandı.

Ümit ederiz ki, dünyadaki tüm tarihi eserlerimize, dedelerimizden kalan emanetler gözüyle bakılsın ve aynı Bosna-Hersek’teki gibi değer verilsin. Çünkü tarihi yapılardır geçmişi unutturmayan ve unutulmamalıdır ki geçmişi bilmek gelecek için sonsuz bir kaynaktır. Pek değerli tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık’ın da dediği gibi “Milletleri millet yapan tarihleridir. Tarihsiz bir millet, kişiliğini kaybetmiş bir bireye benzer.”  

Kaynak
Alaca Cami

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu