Çocuklar İlk İslami Oyuncağa Kavuşuyor
Yaşantımızda ihtiyaç duyduğumuz alanlara kendi medeniyetimizden parçalar katmadığımız sürece bu boşlukların farklı kültür anlayışları ile doldurulması kaçınılmaz bir sonuç. Her kültür de zaten en kolay bu şekilde aşılanmıyor mu? Kendi irfanımızı yansıtan güzel bir haber ile karşınızdayız.
Müslüman çocuklar için yeni bir oyuncak bebek ABD’de raflardaki yerini buldu. Oyuncağın piyasadaki boşluğu doldurarak genç müslümanların inançlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olması hedefleniyor.
İmam Adem oyuncağının yapımcısı Danny Shakoj, 20 Temmuz Perşembe günü NBC News gazetesine verdiği demeçte şöyle diyor:
Çocukların İslam hakkında bilgi sahibi olmasının kolay yolu nedir?’ diye düşünmeye başladık ve en sonunda bu noktaya geldik.
Güney Rusya’dan göç eden Çerkez Müslümanlarından Shakoj, New Jersey’de büyümüş. Kendisi, İslami yetiştirilme şeklini yansıtan pek bir kültürel oyuncak ya da kitap olmadığından yakınıyor.
“Bütün bayramları kutladık, Ramazan için oruç tuttuk” dedi. “Ama çocuklar için çocuklarla muhabbeti ateşleyecek pek fazla şeyimiz yoktu.”
Bu nedenle, sanatçı Necdet Yılmaz’ın illüstrasyonları ile birlikte yazdığı yeni bir çocuk kitabı olan “İmam Adem’in Maceraları”nı şekillendirmeye başladı.
Kitap üç yaş ve üstü çocuklara yönelik. Kutsal belde Mekke’ye hac yapmak için yola koyulmuş bir imamın hikayesini anlatıyor. Bu imam geleneksel İslami kıyafetler giyiyor ve içinde katlanmış yeşil seccade olan yeşil bir sırt çantası taşıyor.
Çoğu zaman dini figürler çocuklar için korkutucudur. Bu yüzden kahramanımız hacca gitmek için farklı maceralardan geçen genç bir imam.
diyor Shakoj.
“Farklı bir mahallede yaşıyor, futbol oynuyor, kırılan bir köprünün karşısına geçiyor ve timsahlarla uğraşmak zorunda kalıyor.”
Kitapta İmam Adem, problemleri çözmek için İslam’ın beş esasını kullanmakta. “Kitap, sadaka ve çevreye karşı duyarlı olmak gibi güzelliklere de değiniyor.”
Ürünü geliştirirken genç kuzenlerime gösterdim. Bebek mağazalarını sadece anne ve bebeklerin tepkilerini almak için giderdim. Gerçekten çok iyi geri dönüşler oldu.
“İmam Adem’in Maceraları” öncelikli olarak Müslüman-Amerikan ailelere yönelik olsa da, Shakoj, tüm inançların çocuklarının Adem’in maceralarıyla ve yolculuğuyla bağ kurmasını umduğunu söyledi.
Öylesine biri