Çocuk Köşesi

Çocuklara Esmaül Hüsna’yı Sevdirecek 10 Etkinlik-3

Eğlenerek ve severek hazırladığım bu çalışmanın üçüncü kısmı, canı gönülden isterim ki minik kalplerde Allah sevgisini ve merhametini tecelli eder. Hazırsak kaldığımız yerden hemen başlayalım.

1- El-Mukît( Bütün ihtiyaçları yerli yerine gönderen)

Allah, yarattığı her canlının neye ihtiyacı olduğunu bilir. Bebeklerin süte, tohumların toprağa, çocukların sevgiye ihtiyacı olduğunu Allah bilir ve herkesin ihtiyacına göre verir.

Etkinlik :

Peki insanların neye ihtiyacı vardır?

Malzemeler:

Yaprakları boş çiçek resmi.

İki adet çiçek resmi çıktı alınır veya çizilir. Çiçeklerden birisi bedenimizin ihtiyacı diğeri ise canımızın ihtiyacı diye ayrılır. Çocuklarla bu konu hakkında sohbet edilir. Yeme içme, banyo yapma, barınma… bedenimizin ihtiyacı iken  doğaya çıkma, hobilerle ilgilenme, kuran okuma, namaz kılma… canımızın ihtiyaçlarıdır. Bunlar çiçeğin uygun yerlerine eklenir. (Uyarı : 3-5 yaş çocuğu ruh kelimesini anlamayabilir, bundan dolayı can kelimesine yer verdim.)

Cocuklara Esmaul Husna

2- El-Kerim ( Her zaman cömert olan, Bol bol ikram eden)

Allah’ın nimetleri saymakla bitmez.  Nefes alıp verirken bile hepimize bol bol hava ikram eder.

Etkinlik:

Ciğerlerimi şişiriyorum.

Malzemeler:

Beyaz karton, makas, boyama kalemleri, iki adet pipet, iki adet balon veya buzdolabı poşeti, bant.

Öncelikle solunum hakkında konuşulur. Havayı burnumuzla alıp, ağzımızla verdiğimizden bahsedilir. Sonra görseldeki gibi ağız, burun ve akciğer çizilip boyanır. Ardından görseldeki gibi pipet yerleştirilip yapıştırılır. Balon veya buzdolabı poşetleri hava almayacak şekilde pipetin kısa ucuna bantlanır. Ardından pipetlere hava üfleyerek balonun şişmesi sağlanır.

el Kerim 2

3- Er-Rakîb (Hepimizin her halini, her an Gözeten)

Allah insanların da hayvanların da her daim hangi duyguları hissettiğini bilir. O Her halimizi bilir.

Etkinlik:

Dürbünümle hayvanları gözetliyorum.

Malzemeler:

İki adet bitmiş tuvalet rulosu, istenilen renkte fon kartonu, kuru boya, süs, makas, yapıştırıcı, desenli bant ve ip.

Öncelikle ruloların etrafı fon kartonu ile ölçüsü alınarak kesilir. Fon kartonuna istenildiği gibi çizimler yapılarak rulolar yapıştırılır. Sonra ruloların birbirine yapışması için hem aralarına yapıştırıcı sürülür hem de desenli bant ile görseldeki gibi bantlanır. Görseldeki gibi iple bağlanıp çocuklar boyunlarına asabilir. Hayvanların özellikle duygu hallerini gözlemlemeleri istenir ve sonrasında sohbet edilir.

er Rakib 1 1

4- El-Mucîb( İstek ve dualara cevap veren)

Bir tohumun duasında meyveler veren bir ağaç olmak, bir yumurtanın duasında pırıl pırıl kanatlı bir kuş olmak vardır. Allah kiminin dilediği duaları hemen kabul eder, bazılarını başka zaman daha güzel bir şekilde kabul eder, bazılarını ise kulu için hayırlı olmadığı için kabul etmez. Misal; rahatsızlanan bir çocuk yalnızca doktorunun reçetesine uyup yiyeceklerini yiyip ilaçlarını içerse iyileşebilir, bunun haricinde kendi istediklerini yiyip içerse iyileşemeyebilir. Aynı bunun gibi Allah, kulları için neyin hayırlı olup olmadığını  doktorlardan daha iyi bilir.

Etkinlik:

Dua Kavanozu Hazırlıyorum.

Malzemeler:

Yarım litrelik cam kavanoz, küçük boyutlarda kesilmiş kağıtlar ve süslemek için materyal.

Çocuğumuzla birlikte dua kavanozunu istediğimiz gibi süsleyelim. Ardından seçtiğimiz duaları kağıtlara yazıp kavanoza atalım. Bunları kandil gibi mübarek bir gecede açıp okuyabiliriz. Ayrıca, duaların içeriği bir şeyler talep etmekten ziyade şükretmek olarak dualarımıza yerleştirmek önceliğimiz olmalı. Talebe yönelik olacaksa bile uzun vadeli olanlardan uzak duralım. Çünkü çocuklar, dualarının en kısa zamanda gerçekleşmesini ister. Aksi halde, çocukların Allah ile olan bağlarını zedeleyebilir.

el Mucib 2

5- El-Vâsi ( Her şeyi kuşatan rahmetiyle her şeyi içine alan)

Karanlığı yarıp köşe bucak her yeri aydınlatan güneş gibi Allahın rahmeti de her yeri kuşatır. Bu rahmetini sadece insanlara değil hayvanlara da gösterir.

(Daha verimli sonuç almak için Rahman ve Rahim isimlerini pekiştirdikten sonra bu etkinlik yapılmalı.)

Etkinlik:

Güneş olup çevremdekilere rahmet ediyorum.

Malzemeler:

Güneş çıktısı, Makas, hayvan yemleri, yemek artıkları.

Öncelikle insan ve hayvanlara karşı nasıl merhamet edileceğinden sohbet edilir. Otobüste bir büyüğüne/engelliye yer vermek, yere düşen birisine el uzatmak, yolda zarar veren şeyleri ortadan kaldırmak vb; yaralı hayvanları veterinere götürüp bakımını üstlenmek, kuşların gagalarına yapışabilecek sakız gibi gıdaları ortalığa atmamak, özellikle kış zamanında kapının önüne yemek ve su koymak vb. Faaliyetler yapılabilir. Güneş görselini kesip görseldeki gibi katlayalım. Güneşi, çocukların ister göğsüne yapıştırabilir veya bir ip yardımı ile boynuna takabiliriz.

el Vasi 1 1

6- El-Vedûd( En çok sevilmeye layık olan ve bizleri çok seven)

Allah çocukları herkesten çok sever. Çocuklar yoktu, var etti. Onları hem de taş ve bitki değil canlı bir insan yaptı. Çocukları sevmeseydi onların başına akıl, kalbine iman koyar mıydı? Yedirir içirir, gezdirir miydi?

Etkinlik:

Sevgi Bilekliği yapıyorum

Malzemeler:

bileklik çıktı,  makas ve boya

Çıktılar fazla sayıda alınarak başkaları için de hazırlanıp hediye edilebilir. Böylece, arada sevgi de artacaktır. Öncelikle bilekliğin en dışından kesilir. Sonra kalplerin iç tarafındaki noktalı yerleri kesilir. Çocuğun bileğine görseldeki gibi bu kalpler birbirine kenetleyerek takılır. 

el Vedud 1

7 – Et-Tevvâb (Kullarının tövbelerini kabul eden)

Birisi hata işleyip pişman olup tövbe etse Allah onu bağışlar. Sonra aynı hatayı yine işlese yine tövbe etse Allah yine bağışlar. Çünkü merhametini kullarından esirgemeyen Allah çok bağışlayıcıdır.

Hadisi şerîfte “Kulunun tövbe etmesinden dolayı Allah Teâlâ’nın duyduğu memnuniyet (hoşnutluk), sizden birinin ıssız çölde kaybettiği devesini bulduğu zamanki sevincinden çok daha fazladır.” (Buhârî, Daavât 4; Müslim, Tevbe 1, 7, 8) buyruluyor.  Bu hadisi, çocuklara anlatıp hadiste geçen deve benzetmesini daha iyi anlamaları için etkinlik yapılabilir.

Etkinlik:

Devemle zıp zıp gidiyorum

Malzemeler:

kahverengi keçe, bir çift oynar göz, makas, yapıştırıcı, ip, uzun sopa.

Öncelikle çocuklarla doğru ve hatalı davranışlar hakkında sohbet edilir. Buna ek olarak, bu hatalı davranışları telafi etme ve incinen kişinin gönlünü alma yolları ile ilgili de konuşulur. Ardından çocukluğumuzda sopadan yapıp sırtına binmeye doyamadığımız atların deve versiyonunu yapacağız. Öncelikle keçeden görseldeki gibi deve yapıp yularını bağlayalım. Sonra sopanın ucuna iliştirelim. Artık yolculuk yapmaya hazır.

et Tevvab 1

8- El-Mümit( Ölümü yaratan, ölümü veren)

Yaşayan her şey bir gün ölür. Kuşlar, karıncalar, ağaçlar, filler ve insanlar da ölür. İnsanlar da bu dünyadaki kulluk görevleri bittiğinde ölür. Yani ölen insanlar nefes alıp verme, yeme içme, konuşma gibi ihtiyaçlarını yerine getiremez.

Etkinlik:

Doğada ölen hayvan/ bitki var mı?

Malzemeler:

Büyüteç, fotoğraf makinesi, cam kavanoz, kürek ve çubuk.

Özellikle 5-6 yaş üstü çocuklarla bu ölüm konusunu konuştuktan sonra ölen bitki/ hayvan bulmak için doğaya çıkılır. Ellerindeki büyüteç ile canlının nefes alıp alamaması, hareket edip edememesine bakılır. Eğer bir şüphe ediliyorsa o canlıyı cam kavanozuna koyup bir süre değerlendirilir. Eğer ölüyse küçük bir yer kazılarak canlı içine koyulur. Daha sonra bu mezarın yerini kolayca bulmak için herhangi bir çubuk ile işaretlenir. Daha sonra çocuğumuzla buraya gelip o canlıyı anabilir, mezarlığına çiçekler koyabiliriz.

(4 yaş altı çocuklara ölüm kavramı çok soyut geldiği için anlaması çok güçtür.)

el Mumit 1 2

9- El-Mâni (Koruyucu sebepler yaratarak zararları önleyen)

Her gün yüzbinlerce meteor taşı, Dünya’ya düşer. Ama kimsenin başı kırılmaz. Çünkü Allah, dünyamızın üzerine yorgan gibi sardığı atmosfer tabakasıyla o göktaşlarına mâni olur. Veyahut, çocukları hastalıklardan korumak için bol vitamin ve mineralli türlü yiyecek ve içecek yaratmıştır. Özellikle kışın bağışıklığı güçlendirmek/korumak için C vitamini ile dolu sulu sulu mandalinaları portakalları yaratan O’dur.

Etkinlik:

Mandalina deneyi.

Malzemeler:

Makas, kâğıt, yapıştırıcı, aynı boyutta iki mandalina ve kuru boya.

Öncelikle mandalinalar incelenir, mandalinanın kabuğu ne işe yarayıp yaramadığı hakkında sohbet edilir. Sonra mandalinalardan birisinin kabuğu soyulur.  Onun kokusu  ve dokusu gözlemlenir. Mandalinanın değişimi biraz uzun süreceği için çocukları fazla bekletmemek için bu sırada başka etkinliğe geçilir. Bu soyduğumuz kabuklarla bir etkinlik yapılacağı belirtilir.

Önce bir ağaç resmi çizilir, boyanır. Sonra kabuklardan farklı şekiller çizilir ve kesilir. Bunlar ağacın üstüne yapıştırılır. En sonunda mandalina deneyine bakılır. Tekrar koku ve dokusu değerlendirilir. Mandalinanın buruş buruş olduğu ve hoş kokusunun gittiği gözlemlenir. Allah’a bazı yiyeceklerin kabukları ile yarattığı için şükredilerek etkinlik sonlandırılır.

el Mani 5

10- Mâlükü’l Mülk (Her şeyin gerçek sahibi)

Her şeyin gerçek sahibi demektir. Ne ağaç çıkıp “Bu elma benim!” diyebilir. Ne denizler, balıklara sahip çıkabilir. Gökyüzü kuşların olmadığı gibi yeryüzü de insanların değildir. Bu dünyadan nice sultanlar, krallar geldi geçti. Bir zamanlar  “benim tahtım, benim sarayım” diyorlardı ama geriye hiçbiri kalmadı. Demekki, hiçbiri gerçek mal sahibi değildi.

Etkinlik:

Yaşadığım yer ne kadar kocaman.

Malzemeler:

Farklı renkte kağıtlar, boyama kalemleri, makas, delgeç, ip ve dünya küresi.

Ebeveyn, etkinliğe başlamadan önce 8 adet – gittikçe büyüyen- daireler çizer ve bunların etrafından keser. Bu daireleri görseldeki gibi küçükten büyüğe doğru üst üste koyarak delgeçle delip iple bağlanır. Ebeveyn, çocuğa dünya küresini göstererek nerede yaşadıkları hakkında sohbet eder, ardından bir sanat etkinliğine başlar. Şu yönergeler çocukla birlikte çizilir; en küçük daireye ailenin yaşadığı evin resmi çizilir, 2.daireye köy/ kasabada yaşanıyorsa onun resmi çizilir, bir sonraki dairelere sırasıyla ilçe, il, bölge, ülke, kıta, dünya çizilir. Böylece, çocuk yakından uzağa ilkesiyle yaşadığı coğrafyayı öğrenir. Bu yeryüzünün gerçek sahibinin/ maliki Allah olduğu hatırlatılır ve bununla ilgili sohbet edilerek etkinlik sonlandırlır.

el Malikul mulk 4
Çocuklara Esmaül Hüsna'yı Sevdirecek 10 Etkinlik-3 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu