Çocuklara Gelecek Müzesi Turu
Yaşadığımız bazı anlar aklımıza geldiğinde kocaman tebessüm eder, ne de güzel bir gündü deriz. Bu bize gerçekten iyi gelir. Kendimizle olan ilişkimizi deneyimlerimiz üzerinden inşa ederiz. Çevremizde bizi destekleyen insanların varlığı da kendimize olan bakışımızı ister istemez etkiler. Onların söyledikleri tatlı sözler, cesaret verici cümleler gayretimizi arttırır. Bu yazımızda çocukların belki de hayatlarının en önemli anlarından birine konuk olan Emirati astronotlarının Gelecek Müzesi’nde düzenlediği turu konuşacağız.
Gelecek Müzesi
2022 yılının Şubat ayında Dubai’de açılan Gelecek Müzesi bir bilim merkezi olmasının yanında dikkat çekici bir mimariye sahip. Müzenin merkezinde bulunan, içeriden ve dışarıdan görülebilen boşluk, bilinmeyeni temsil ediyorken yapının merdivenlerinin tasarımında DNA sarmalından ilham alınmış. Sanal ve arttırılmış gerçeklik, robotik ve yapay zeka gibi alanlara odaklanan müzenin içerisinde eğitim, sağlık, ulaşım, enerji vb. sektörler için inovasyon laboratuvarları bulunuyor. İnşaat firması BAM International’da Bilgi Yapı Modellemesi (BIM) yöneticisi Derek Bourke, “Daha önce böyle bir cepheyle üst yapıya sahip bu denli karmaşık bir yapı inşa edilmedi,” diyor.
Müze Turu
İşte yukarıda anlattığımız Gelecek Müzesi’nde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin ilk astronotları olan Hazza Al Mansoori ve Sultan Al Neyadi, çocuklara özel bir tur düzenledi. Çocuklar müzeyi ve içerisindeki uzay istasyonunu gezerken merak ettiklerini bizzat astronotlara sorma imkanı buldular. Uzaya gitmek için neler gerekir, astronot olmak için hangi eğitimler alınır, uzay görevleri nelerdir gibi sorulara yanıtlar aradılar, Mansoori ve Neyadi’nin tecrübelerini dinlediler. Müze müdürü Majed Al Mansoori, “BAE, astronot programını başlattıktan sonra Arap gençlerinin uzaya ve STEM’e olan ilgisi oldukça arttı. Gelecek Müzesi; geleceğin bilim insanlarının hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktan, bilinmeyene giden yolda yeni adımlar atmalarını teşvik etmekten gurur duyuyor.” diyerek müzenin amacını dile getirdi.
Çocuklar için astronotlar eşliğinde Gelecek Müzesi’ni gezmek harika bir anı olmuştur eminim. Her çocuğun böyle etkinliklere katılma imkanı olmayabilir belki ama önemli olan çevrelerinde kendilerini değerli hissettirecek ve onlarla gerçekten ilgilenen insanların olması. Yapabildiğimiz kadarıyla başarı hikayeleri, iyilik öyküleri anlatalım çocuklara. Merakla bakan gözlerinden öpelim, heyecanla sordukları sorularından kucaklayalım onları. Yeteneklerini keşfetmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olalım. Bir çocuğun kalbini kazanmanın şu kısa dünya hayatındaki en önemli amellerden biri olduğunu düşünüp ellerinden tutalım. Bakın o zaman hayat nasıl da güzelleşiyor.
2001 İstanbul doğumlu. Öğrenci.
İlk ve ortaokulu İstanbul’un Sultangazi semtinde okudu. Şehremini Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra 2020 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümüne başladı, halen burada eğitimine devam etmektedir. Çeviri yapmayı, kendisi ile konuşmayı, masa tenisi oynamayı, babaannesiyle örgü örerken sohbet etmeyi ve dil öğrenmeyi seviyor.