Çocuklara Okuma Sevgisi Kazandıracak 5 Yöntem
Kitaplarla hemhal olmak çocukların bilişsel ve duygusal gelişimlerini destekliyor. Kitapçıdan istediği kitabı seçmesi çocuğun özgüvenini geliştiriyor. Alınan kitabı bitirmesi bir işin sonunu getirme becerisi ve sabır gibi duyguların kazanımını sağlıyor. Ayrıca dil gelişimi, dikkat, hafıza, anlama ve öğrenme süreçlerini de ileriye taşıyor. “Çocuk gelişiminde son derece önemli olan okuma sevgisini minik dimağlara nasıl kazandırırız?” sorusunun cevabından önce, yetişkinlerin okumayı sevmesi ve önemsemesinin, çocuklara okuma sevgisi kazandırmanın püf noktası olduğunu hatırlatmış olalım. Gelelim minikler için ne yapabileceğimize…
Çocuk Eğitimi, Anne Karnında Başlar
Bu bakış açısı, ebeveynlere çocukları için her konuda erken eğitimi esas almaları gerektiğine işaret ediyor. Okuma alışkanlığı konusunda da erken hareket etmek, ilerleyen süreçlerde işinizi kolaylaştıracaktır. O halde kitaplarla tanışmanın ilk adımı anne karnında başlar diyoruz. Bebeğinize yüksek sesle kitap okuyabilir, daha dünyaya adım atmadan kitaplarla tanışmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle bebek hem annesinin sesine alışmış hem ilgisini hissederek huzur yüklenmiş hem de okuma serüvenine keyifle başlamış olur.
Kitap Seçiminde Çocuğunuzun Yaşını Dikkate Alın
Kitap seçiminde çocuğun yaşı, ilgi alanları, okuma seviyesi ve kitapların içeriği göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklara okuma sevgisi kazandırmak ve onları kitaplardan soğutmamak için bu önemli bir husustur. Her yaşın kendine özgü gelişim özellikleri olduğundan seçilen kitapların da bu doğrultuda olması gerekir. Yaşa göre kitap seçiminde şunlara dikkat edilebilir:
0-3 yaş: Dinleyerek ve dokunarak öğrendikleri bir dönemdir. Dikkat çekici ve resimleri bol olan, yazı boyutu ve kendisi büyük, az kelimeli ve kafiyeli, kumaş, karton gibi dayanıklı malzemeden oluşan kitaplar seçebilirsiniz.
3-6 yaş: Okumaya hazırlık yaptıkları ve olayların nedenlerini merak ettikleri dönemdir. Belirgin bir konusu ve kahramanı olan, hayatlarını anlamlandırabilecekleri, hayal güçlerini geliştirecek, basit, eğlenceli, akıcı, ilginç çizimleri olan bol resimli kitapları tercih edebilirsiniz.
6-8 yaş: İlgi alanına uygun, kolay okunan metinler, yabancı kelimeler içermeyen, keyifli, düşünmeye ve üzerinde fikir alışverişi yapmaya teşvik eden kitaplar uygun olacaktır.
8-12 yaş: Düşündüren, maceralı, karakterine uygun, ilgisini çekebilecek türde kitaplar okuyabilir.
Yaşına ve gelişimine uygun kitaplar seçerken kitabın içeriğine de dikkat etmemiz gerekiyor. Manevi olarak beslenmelerini sağlayan okuma sürecinde, çocukların ahlakını olumlu yönde etkileyecek kitapların seçilmesi mühimdir. Hayali kahramanlardan ziyade Hz. Ömer, Hz. Hamza gibi gerçek kahramanları örnek alabilecekleri ve bilhassa Peygamber Efendimiz(s.a.v)’i tanıyabilecekleri kitaplara ağırlık verebilirsiniz. Bu konuyla ilgili çocuk içerikleri köşemizi ziyaret edebilirsiniz.
Okuma Serüveninize Zenginlik Katın
Çocuğunuzla kitaplar hakkında konuşup fikir alışverişi yapabilirsiniz. Bu sayede çocuk kendisini değerli hissederken, okuma hususunda dikkatini canlı tutacaktır.
Zaman zaman size kitap okumasını isteyin. Sorular sorun, düşüncelerinizi söyleyin. Takdir ve teşvik edin. Ailece bir araya geldiğinizde kısa yazıları veya okuduğu kitaptan en sevdiği bölümü okutun. Böylece kitap okurken zevk aldığını fark edecektir.
Harekette Bereket Var
Kitaplarını seçmesi, farklı türde kitaplarla tanışması için onları kütüphanelere götürebilirsiniz. Sahaf gezmek, kütüphaneye gitmek, kitapçıya uğramak gibi bir aile geleneği oluşturun. Bu şekilde küçük yaşlardan itibaren kitapları incelemesine, keşfetmesine olanak tanımanız iyi bir okur olmasına ve isteyerek okumasına zemin hazırlayacaktır.
Özelleştirin ve Eğlence Katın
Ailece okuma saati yapmak çocuklara örneklik teşkil eder. Ayrıca herkesin yaptığı davranışı yapmak, onlara da okumayı kolaylaştıracaktır.
Açık havada okuma etkinlikleri, kitap okuma piknikleri düzenleyebilirsiniz. Ayrıca dışarıda vakit geçireceğiniz zamanlarda yahut seyahatlerinizde çantanızda kitap bulundurmak faydalı olacaktır.
Okuma gözlüğü, kitap ayracı gibi okumaya teşvik edecek türde hediyeler alabilirsiniz. Odasına mini bir kütüphane yapabilirsiniz.
Kitap okumayı oyunlarla eğlenceli hale getirebilirsiniz. Okuduğu kitabın içerisine şifre, bulmaca yerleştirebilir, ailece kitap çekilişi yapabilirsiniz.
Evinizin uygun bir köşesine okuma çadırı yapabilirsiniz. Dikkatlerini çekmek ve okumayı eğlenceli hale getirmek için bu özel köşeyi çocuğunuzla birlikte süslemek ve renklendirmek size kalmış. Huzurlu, keyifli okumalar.