Çocuk Köşesi

Çocuklara Yadigâr Video Serisi

Bildiğiniz gibi müzik ile insan arasında çok kuvvetli bir ilişki var. Bunu defalarca kez bizzat kendiniz de tecrübe etmiş, hatta bazı araştırmalara da denk gelmişsinizdir. Osmanlı’da ruh sağlığı tedavisinde müziğin kullanıldığını da muhakkak duymuşsunuzdur. Peki, Osmanlı’da çocuk musikisini duydunuz mu? Osmanlı’nın çocuklar için ürettiği, çocukların berrak zihinlerini güzel melodilerle ve sözlerle doldurduğu çocuk şarkılarını? Duymadıysanız hiç endişelenmeyin, konumuz çocuk şarkılarının paylaşıldığı Çocuklara Yadigâr video serisi.

Çocuklara Yadigâr, Osmanlı’nın son dönemlerinde bestelenen çocuk şarkılarının konu edildiği, 2020 yılında TRT’nin yayımladığı harika bir program. Programın ismini öyle güzel seçmişler ki iki taraflı bir mana anlaşılabiliyor: Hem Osmanlı’dan çocuklara, hem TRT’den çocuklara yadigâr. Zira, yalnızca şarkıları nakletmekle kalmamışlar, çocuklar ve bizler için dopdolu içerikler üretmişler.

Yedi Bolumden Olusuyor

Çocuklara Yadigâr programı yedi bölümden oluşuyor ve her bölüm bir çocuk şarkısını konu ediniyor. Üç ila altı dakika arasında değişen bölümler, öyle güzel ki “Keşke daha fazla bölümü olsa!” demeden duramıyorsunuz. Kısacık bölümlere üç kısım sığdırmayı da başarmışlar üstelik. Her bölümün ilk kısmında Osmanlı’da çocuğun müzik ile ilişkisinden örnekler ve anektodlar aktarılıyor. Ardından bahsi geçen konuya dair bir çocuk şarkısı icra ediliyor. İcra demişken, ses ve saz sanatçılarından oluşan İÜ Omar Türk Müziği İcra Heyeti’nden dinliyoruz bu şarkıları. Videonun sonunda ise, bu harika şarkıların bestekârlarının hayatlarından kısaca bahsediliyor. Ne diyelim efendim, yok yok.

IU Omar Turk Muzigi Icra Heyetinden

Üstelik, bununla da bitmiyor. Bu video serisinin görsel boyutunda da epey özenilmiş  ve emek verilmiş bir çalışma yatıyor. İlk kısımda bizi döneme dair gerçekçi fotoğraflar ve kolaj çalışmaları karşılarken çocuk şarkısının çaldığı bölümde tatlı mı tatlı animasyonları izliyoruz. Çocuklar bu güzel şarkıları dinlerken dikkatlerini çekebilmek adına her şey düşünülmüş. Son kısım olan bestekârların tanıtımında ise, fotoğraflarını görüyoruz.

Çocuklara Yadigâr Bölüm Özellikleri

İhsan İlhami’den Muallim Kazım Bey’e, Ali Ulvi Bey’den Muallim İzzeddin Humayi Bey’e, Tanburi Cemil Bey’den Hoca Zekai Dede’ye, İzzet Ulvi Bey’den Ali Rıdvan Bey’e birçok kıymetli isim tarafından üretilmiş çocuk şarkıları dinliyorsunuz. Kulağınız hüseyni makamından mahur rasta, hicaz makamından segaha doğru dolaşıp duruyor. Şarkıların yapısından bahsetmek gerekirse her biri çocuklar için güzel teşvikler ve nasihatler içeriyor. Çalışmaya alışmak, bismillah ile başlamak, erken kalkmak gibi konulara parmak basılıyor.

Cocuklara Yadigar Bolum Ozellikleri 2

Benim favorim ise dördüncü bölüm. Hoca Zekai Dede’nin bestelediği “Mektep İlahisi”nin icra edildiği bölüm, Osmanlı’da okula yeni başlayan çocuklar için düzenlenen merasimlerden bahsederek başlıyor. 4 yaş, 4 ay, 4 günlükken okula başlayan çocuklar özenle giydirilip nazarlıklar takıldıktan sonra önde ilahiciler arkada amincilerin katıldığı alaya dahil olur; okullarına geldiğinde de “Bismillah” diyerek başlarlarmış. Aynı Mektep İlahisi’nde olduğu gibi. Bu coşku dolu merasimin ardından, mektebe yeni başlayan çocukların tasvir edildiği bir animasyon ile acemaşiran makamındaki Mektep İlahisi’ni dinliyoruz.

Bu arada, videolar üç  kısımdan oluşuyor demiştik ya, onu dörde çıkarmaya ne dersiniz? Her videonun sonunda, bestekârının hayatını okuduktan sonra, bu güzel yadigârlar için ruhlarına Fatiha okumayı unutmayın.

Kaynak

  1. Çocuklara Yadigar | 1. Bölüm; https://youtu.be/rESMoCaTeYI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu