Çocuklara Yönelik Kudüs Temalı 5 Kitap Tavsiyesi
M. Akif İnan’ın “Mescid-i Aksayı gördüm düşümde bir çocuk gibi ağlıyordu” mısralarında zikrettiği gibi, elbet birgün Mescidi Aksa’nın gözyaşlarını da Selahattin yürekli/ Ömer yürekli/ Ubeyde b. Cerrah yürekli çocukların silebileceğine inancımız tam olmalı. Bu inancın oluşabilmesi için çocuklarımızın minik kalp ve zihinlerine Kudüs davasını aşılamalıyız. Bunu aşılamanın bir yolu da kitaplardan geçer. O halde başlayalım çocuklara yönelik Kudüs temalı 5 kitap tavsiyesi yolculuğumuza.
1. Kudüs’ün Renkleri / Jenny Molendyk
Yaş Grubu: 3 yaş +
Çocuklar genelde ana ve ara renkleri, en yakın çevresinden öğrenirler. Yeşili yapraklardan, maviyi gökyüzünden, sarıyı baldan vb. öğrenirler. Bu kitapta ise renkleri Kudüs’ü hatırlatan ögelerinden öğreniyoruz. Mesela, yeşili Zeytin Dağı‘ndaki zeytin ağaçlarından, maviyi Kubbetü’s-Sahra‘nın çinilerinden, turuncuyu ka’ak ekmeğinden, bej rengini Mescidi Aksa’nın duvarlarından öğreniyoruz. Böylece, renkler sayesinde Kudüs’ün kültürünü de öğrenmiş oluyoruz. Sadece bununla kalmayıp özgür Kudüs’ün özlemini de kısacık hissediyoruz. Kısa ve sade olan bu hikaye, çok sevimli ve bir o kadar da etkileyici.
Birgün eski evlerine geri dönme ümidiyle sakladıkları,
Gri anahtarlardır, büyüklerin özlemle boyunlarına astıkları.
2. Ballı Kubbem / Ümmü Abdullah
Yaş Grubu: 5 yaş +
Türkiye’nin ilk sesli Kudüs kitabı olma özelliğini taşıyan bu eserde, Kubbetü’s-Sahra’nın altın gibi parlayan kubbesinde arıların bal yaptığını ancak bu güzellikten kimsenin haberi olmadığını düşünün. İşte kraliçe arının derdi de bu. Bu güzelliğin insanlar tarafından fark edilmesi için yavru arıları ile bir mücadeleye girişir. Kimileri bu mücadeleye başlamadan hemen pes eder, kimileri bencil davranır, kimileri ümitsizliğe düşer. Ama öyle kimileri vardır ki, Zeki Arı ve Talha gibi, onlar bu mücadeleye birlikte göğüs gerer ve hedeflerine ulaşırlar. İşte bal gibi olan bu öykünün kurgusu biraz uzun olduğu için 5 yaş altı çocuklara uzun olabilir. Hazır bulunuşluğuna göre kısaltılabilir. Bu eserin sonunda boyama ve birkaç soru da mevcut.
Hikayede geçen bal, bereketi temsil etmektedir. Hayatımızın ne kadar tatlanmasını istiyorsak bereketin merkezi olan Mescid-i Aksa ile ilgilenip onu duyurmalıyız.
3. Bir Kudüs Masalı / İlknur Koç Aytaç
Yaş Grubu: 5 yaş +
Çocuk, çantasını hazırlamasıyla “Şehirlerin kalbi olan: Kudüs“e yolculuk etmeye başlar. Nasıl ki Selahattin Eyyübi Kudüs’e gidene kadar güzergahındaki kişiler Kudüs için bir şeyleri ona feda ettiyse, çocuk da kiminle karşılaşırsa karşılaşsın onlar da çocuğa Kudüs için bir şeyler feda ediyor/ veriyor. Bunlar neler peki? Dedesi, bütün güzellikleriyle zaman aksın diye saatini; Her Şey Ağacı, çeşit çeşit bütün meyvelerini; Otuz Kuş masal kuşunu feda ediyor. Harry Potter‘daki Hermonie’nin sihirli küçük çantası gibi çocuk da küçük çantasına bütün bunları sığdırır.
Sığdırır sığdırmasına ama onun çantasına izinsiz dokunan kötü kalpli askerler karşısına çıkana kadar, çocuk çok heyecanlı ve mutludur. Acaba çocuk, bundan sonraki macerası nasıl olacak, çantasının içindekileri nasıl kullanacak, Kudüs‘ü dedikleri gibi tekrar barış ve huzur yeri olarak bulabilecek mi gibi soruların cevabını bulabileceği masalsı bir kitap.
Eğlenceli ve bir o kadar da kalplerde bal tadı bırakan kitaba, bir eğitimci olarak – acizane- şu eleştiriyi yapmam gerektiğini hissediyorum: Küçük kalplerin şimdiden nefret ve kin tohumlarıyla beslenmemesi için ve tüm milleti genelleştirmemek için İsrail askerleri sözü yerine kötü kalpli askerler diye zikredilmesinin daha uygun olacağı düşüncesindeyim.
Ve çocuk yüreğinde bir şeyin kımıldadığını hissetti. İçinden geldiği gibi anlatmaya başladı: “Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, dünyanın en özgür şehrinde Kudüs’te!”
4. Selahaddin Kudüs Muhafızı Olma Yolunda / Rabia Karzan
Yaş Grubu: 7 yaş +
Küçük bilgiler veren bir ansiklopedi niteliğinde olan bu hikâye, Selahaddin isimli çocuğun dedesine kendi isminin neden koyulduğunu sormasıyla başlar. Aslında bu soru, birçok sorunun cevabına da mihenk taşı olacaktır. Örneğin; üç mescidin kutsallığından, Medine’ye hicret edilmesine, yeryüzünün mescid olmasından, Kudüs’ün ilk kıble ve peygamberler şehri olmasına varana kadar birçok soruya kapı araladığını görüyoruz. Ve bu sorulara sade ve anlaşılır bir dille cevap veriliyor. Ayrıca, birçok eserde gördüğümüz gibi bu eserde de okuyucuya yeni bilgi vermek için özellikle dede ve torun karakterlerinin seçildiğini görüyoruz. Ancak dede, torununa verdiği tam kararında ve açıklayıcı cevaplar ile diğer eserlerden ayrılmakta.
-Dede, yeryüzü Müslümanlar için mescid değil miydi, neden bir yere doğru dönüp namaz kılıyoruz?
+… Nereye dönersek dönelim, Rabbimize dönmüş oluruz. Bütün yönler Allah’ındır. Ancak namaz kılarken Allah, hep birlikte aynı yöne doğru yönelmemizi istedi. Böylelikle, birlik ve beraberlik sağlanmış oldu …
5. Masalistanbul 3- Kardeş Şehirler Kapısı/Figen Yaman Çoşar
Yaş Grubu: 10 yaş +
Serinin üçüncü kitabında; dünyada iyilik ve güzellik adına ne varsa onları ortadan kaldırmak isteyen Merza’nın planı, bu defa insanların kardeşliğini ve birliğini bozmayı hedef alır. Hem de bunu bütün dünya çocuklarının buluştuğu bir 23 Nisan gününde uygulamaya koyulur. İyiliğin muhafızları olan Rana ve Hüdhüd’ün arkadaşları, Merza’nın kötülüğüne karşı yek vücut olarak mücadelede bulunur. Bu mücadelenin son bulması için kardeşlik bağlarının güçlenmesi gerekir. Yani İstanbul ile Kudüs’ün tekrardan barış ve kardeşlik günlerine dönmesi gerekir.
Ayrıca menkıbelerden bolca beslenen usta yazar, tarihi konuları kurgunun içine sindirerek eseri sıkıcı olmaktan kurtarır. Böylece eseri, eğlenceli ve maceralı bir hale getirir. Eserde çocukların ağızlarına bal çalarcasına ünlü tarihçi ve şairlerin isimlerini, onlara ait sözleri görmek mümkün. Hatta kitabı okurken bazı şairlerin İstanbul ile ilgili şiirlerini mırıldanırken buluyorsunuz kendinizi. Son olarak; eserdeki isimlerin gereksiz yere seçilmediğini, bir şairin beytinde geçen bir sözün kahramanın ismine takıldığını şahit oluyoruz.
Onlar (Filistinliler), emeklemeyi öğrenmeden üzerlerine tutulan namludan nasıl kaçılacağını öğrenerek büyüyorlardı.
Bir kalbi olduğunu unutmayanlardandı Rachel Corrie.
Rabbim bizleri Beytülmakdis’in özgürlüğüne şahit ve Hz. Süleyman’ın “Ya Rabbi, bu mescitte namaz kılan anasından doğduğu gibi tertemiz olsun.” duasına mazhar eylesin. Ecmain vesselam…
Çocuklarımıza Kudüs sevgisini aşılamanın yollarını anlattığımız yazımıza göz atmak için tıklayabilirsiniz.
Karadeniz Teknik Üniversitesi okul öncesi öğretmenliği mezunu.
Güzellikleri daha yakından görmek için hayret gözlüğünü yanında taşıyan, üstü tozlanan din ve değerleri geliştirmeyi dert edinen ve ne kadar büyürse büyüsün talebeliği hiç bırakmak istemeyen bir yolcu.. Bir de Çocuk edebiyatı yazar yolcusu kendisi.