Çocuk Köşesi

Çocuklarla Güvenli Bağ Kurmanın 5 Yolu

Bağlanma, bir insanın yakın ilişkiler kurma yönündeki eğilimi olarak tanımlanabilir. Fakat asıl anlamıyla, bebek ve bir yetişkinin (genelde anne) arasında kurulan derin ve uzun süreli bağı ifade eder. Bağlanmanın gerçekleştiği esas zaman olarak insan yaşamının ilk 2 yılı (yani 0-2 yaş) kabul edilmektedir. Bağlanmanın güvenli olması bebek için oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin ergenlik ve yetişkinlik dönemini de etkilemektedir.

Bağlanmanın güvenli olabilmesinin birçok şartı bulunsa da en önemlileri; dokunma ve göz temasıdır. Bugün ise sizlere bebeklik dönemindeki bağlanmayı anlatmayacağız. Bebeklik döneminde bağlanmanın güvenli ol(a)mayışının sonucunda çocukluk döneminde bağlanma sorunlarının yol açtığı bazı olumsuz durumları düzeltmeyi anlatacağız. Yani çocukluk döneminde bağlanmayı “onarmak” için tavsiyelerde bulunacağız.

Babalar, bebeklerle genel olarak daha aktif ve fiziksel oyunlarla etkileşim kurarlar. Anneler ise daha çok yakınlık ve şefkate dayalı iletişim kurarlar. Bazı farklılıklar bulunsa da bebekler babalarına da erken dönemde güvenli bağlanma geliştirirler.

Güvenli Bağlanmanın Aşamalarından Biri: Dokunma

Guvenli Baglanmanin Asamalarindan Biri Dokunma

Bağlanmanın önemli aşamalarından biri dokunmadır. Dokunma ile sağlanan bağ fizyolojik olarak hormonları uyarır ve psikolojik olarak da güven hissini destekler. Bu nedenle emzirme dönemi bitmiş olsa dahi çocuğunuzun yüzünü, elini, saçını okşamaktan ve ona dokunmaktan çekinmeyin.

Güvenli Bağlanmada Büyük Bir Adım: Birlikte Uykuya Dalma

Birlikte Uykuya Dalma

Uykuya dalma anında çocuğunuzun yanında olabilirsiniz. Birlikte uykuya dalma, bağlanmanın gerçekleşmesinde büyük bir adımı temsil eder. Bunu zaman zaman çocuğunuzla birlikte deneyebilirsiniz.

İyi Bir İletişimin Şartı: Çocuğunuzu Anladığınızı Hissettirmek

Çocuklar anlaşılmak isterler. Ebeveyni ya da bakım vereni çocuğu anladığını hissettirmeli ki aralarındaki bağ güvenli hale gelsin. Bunun için çocuğunuza açık uçlu sorular sorabilirsiniz. Örneğin; “Bugün seni en çok zorlayan olay neydi?”, “Bugün en çok neye sevindin?” Bu soruların ardından çocuğunuzla ilgili konularda sohbet edebilirsiniz.

Cocugunuzu Anladiginizi Hissettirmek

Değer Verdiğinizin Göstergesi: Dikkatinizi Çocuğunuza Vermek

Dikkatinizi Cocugunuza Vermek

Çocuğunuz ilginizi istediğinde bütün dikkatinizi ona vermeye çalışın. Bu konuda cömert olun. O konuşurken gözlerinin içine bakın. Size anlattıklarını kendi sözcüklerinizle yeniden ifade edin. Çünkü bu, söyledikleri üzerinde düşündüğünüzü hissettirir. Çocuğunuzla konuşmaya başladığınızda cep telefonunuzla veya bilgisayarınızla ilgileniyorsanız bir süreliğine ara verin. Böylelikle çocuğunuz ona değer verdiğinizi hisseder ve bağınızın güvenli olması adına bir adım daha atmış olursunuz.

Güvenli Bağlanmanın Olmazsa Olmazı: Güven Duygusu Vermek

Guven Duygusu Vermek

Çocuğunuz sizden bir şey istediğinde ya da size ihtiyaç duyduğunda ona zaman ayıramayacak durumdaysanız, ne zaman müsait olacağınızı söylemeli ve sözünüzde durmalısınız. Sözünde duran bir ebeveyninin olduğunu bilmesi çocuk için bir hayli önemlidir. Unutmayalım ki bağlanmanın güvenli olabilmesi için öncelikle “güven” duygusunu zedeleyici davranışlardan kaçınmak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu