Danimarka’daki Camiler
Danimarka veya resmi adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa’da bir İskandinav ülkesidir. 2022 yılında Danimarka’nın nüfusu yaklaşık 5,8 milyondur. Bunun neredeyse %14’ü yabancılardan oluşmaktadır. Zamanla oluşan göç, ülkede farklı dinlerin yayılmasına neden olmuştur. Göç sebebiyle Danimarka’ya gelen yabancılar dinlerini ve kültürlerini beraberinde getirmişlerdir. Şimdi Danimarka’daki camileri gelin hep birlikte gezelim.
Roskilde Ayasofya Cami ve Kültür Derneği (Roskilde Kulturforening)
Bu cami, Danimarka’nın batısında yer alan Roskilde şehrinde bulunan 50 metrekarelik kapalı alana sahip külliyesidir. Roskilde Ayasofya ve Kültür Derneği Külliyesinde gerçekleştirilen çeşitli etkinlikler, sadece İslam’ın tanıtılmasına yönelik değildir. Toplumsal hoşgörüyü öne çıkarmak ve birleştirici bir unsur olarak var olmak noktasında diğer dinlerle birlikte de etkinlikler yapılmaktadır. 1990 yılında kurulan kültür derneği, farklı etnik kökenlerden gelen insanlar arasında önyargıları kırmaya da yardımcı olmaktadır.
Profesyonel eğitimciler tarafından sunulan kurslar ve etüt dersleri toplumun eğitim alanında daha başarılı olmasına odaklanmışlardır. Külliyede kültürel faaliyetlerin yapılabileceği alanlar, kadınlar için aktivite alanları, kafeterya, imam lojmanı ve gasilhane bulunuyor. Roskilde Ayasofya Cami toplumun bir parçası olmayı ve yerli kültürü korumayı amaçlamıştır.
Ülke genelinde Danimarka Türk Diyanet Vakfı‘na bağlı 29 cami bulunmaktadır. Danimarka Türk Diyanet Vakfı çatısı altında inşa edilen 4’üncü cami Ballerup Fatih Cami’dir. 1985 yılında küçük bir mekânda mescit olarak ilk adımı atılan caminin projesi, zamanla artan cemaat ve ihtiyaçlar doğrultusunda ilk olarak 1990’larda bir bina satın alınması ve o binanın da zamanla yetersiz kalması sebebiyle 2015 yılında geliştirilmişti.
1000 metrekarelik kapalı alan ve 400 metrekare de bodrumu olan Fatih Cami, kadınlar için de bölümü bulunan, ibadethane olarak da kullanılan büyük bir alanda yaklaşık 600 kişilik kapasiteye sahiptir. İmar planında bir şansları olmadığı için cami kubbesiz ve minaresizdir ancak caminin tavanına kubbeyi andıran bir pencereye bulunmaktadır.
Kocatepe Cami
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın merkezinden ve çevresinden gelen Müslümanlar, Frederiksberg’deki Kocatepe Cami’sinde buluşmaktadırlar. 1985 yılından itibaren faaliyette olan Kopenhag Kocatepe Cami satın alınan ilk cami özelliğini taşımaktadır.
Mevlana Cami
Mevlana Cami, Danimarka’nın İshøj şehrinde bulunmaktadır. 1980 yılında ilk defa, bir bodrum hazırlanarak ibadet edilmeye başlanmıştır. Bu tür yerler hem ibadet ortamına hem de beşeri ve sosyal ilişkilere müsait olmadığı için 1986 yılında camiye yeni yer satın alınmış ve mülkiyeti Danimarka Türk Diyanet Vakfı’na devredilmiştir. 2000 yılına kadar burada ibadete devam edilmiştir.
İshøj’daki Türk nüfusunun artması ile birlikte burası da ihtiyaca cevap verememiş ve yeni bir yerin alınması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. 2000 yılında endüstri bölgesinde bulunan bir fabrikanın yeri, cami ve dernek binası olarak satın alınmıştır. Gerekli tadilat yapıldıktan sonra insanların ibadetine ve hizmetine sunulmuştur. Dernek binası iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, 1200 kişinin aynı anda ibadet edebileceği 710 metrekarelik cami bölümüdür.
İkinci bölüm ise, 2 adet sınıf, toplantı salonu, şark odası, din görevlisi odası, lokal, çay ocağı ve yönetim odasının da içinde bulunduğu bölümdür. Aynı anda yaklaşık olarak 1200 kişi ibadet edebilmektedir. Ayrıca, İshøj Cami müştemilatında, gasilhanenin içinde bulunduğu erkek ve kadınlara ait abdesthane, büyük bir lokal, yönetim odası, çay ocağı, 2 adet sınıf, toplantı odası, din görevlisi odası ve şark odası da mevcuttur. Mevlana Cami, İshoj belediyesi tarafından bir ibadethane ve kültür merkezi olarak tanınmaktadır. Bu özelliği sebebi ile, üye yardımı başta olmak üzere belediyeye ait lokalleri ve kapalı spor salonlarını ücretsiz olarak kullanabilmektedir. İshøj, ilk dönemlerde küçük bir köy iken, günümüzde 21.000 nüfusa sahip bir belediyedir.
Bilal-i Habeşi Cami
Bilal-i Habeşî Cami, Danimarka’nın Svendborg şehrinde bulunmaktadır. Svendborg Türk Kültür Derneği 1986’da kurulmuştur. 1991 tarihinde satın alınan bir bina ise Bilal-i Habeşî Cami adıyla camiye çevrildi. 2003 tarihinde da bahçe kısmında yeni bir cami inşa edilmiş olup, daha önce cami olarak kullanılan mekan dernek olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1229 tarihine kadar giden Svendborg şehri, Danimarka’nın üç büyük adasından üçüncüsü olan Fyn adasının Odense’den sonra ikinci büyük şehridir. Svendborg’da takriben 800 civarında Müslüman yaşamaktadır.
Bu nüfusun en kalabalık olanı Türkiye asıllı Müslümanlar olup yaklaşık 500 bir nüfusa sahiptirler. Diğer Müslümanlar ise Bosna, İran, Irak, Pakistan ve Fas gibi ülkelerindendir.