Eli Bol Bir Hanım: Havle Bint Kays (r.a)
Asr-ı Saadet dönemi bolluk dönemi olmamıştır. Allah Rasulü’nün yatacağı bir yatağı olmamış, bazen evlerinde yiyecek olarak hurmadan başka hiçbir şey olmamıştır. Bu halde iken bile Efendimiz (s.a.v), başkalarına yardık etmekten geri kalmamıştır. Asr-ı Saadet’in hanımlarından da eli bol olup ikramlar edenler vardı. Bu yazımızda Efendimiz (s.a.v)’e yemek hazırlaması, ikramlar yapması ile bilinen Havle bint Kays (r.a) konu edilecektir.
Havle Bint Kays (r.a) Kimdir?
Havle Binti Kays (ra), Neccaroğullarından Kays’ın kızıdır. Efendimiz (s.a.v)’in Medine’ye hicret etmesinin ardından Müslüman olmuş bir Medineli’dir. Medine’ye hicret edince Efendimiz (s.a.v)’in amcası Hz. Hamza(ra), Havle bint Kays (ra) ile evlenmiştir. Hz. Hamza’dan Yâ’la ve Umâre isminde iki çocuğu olmuştur.
Yiğitliği ile tanınan eşi Hz. Hamza (ra), savaşlarda büyük cesaret ve kahramanlık göstermiştir. Allah Rasulü (s.a.v) amcası Hz. Hamza (ra) için, Allah’ın Aslanı lakabını vermiştir. Uhud Savaşı‘na giden Hz. Hamza eşi ve çocukları ile vedalaşmıştır. Uhud Savaşı sırasında bir anlık tökezlemesi ile fırsatı kollayan Vahşi tarafından şehit edilmiştir. Hz. Hamza’nın şehit oluşunun ardından Havle Bint Kays (r.a), Hanzale bin Nu’mân ile evlenmiştir. Bu evliliğinden de Muhammed adında bir oğlu olduğundan dolayı kendisine Ümmü Muhammed denmeye başlanmıştır. Havle binti Kays’ın ne zaman ve nerede vefat ettiği bilinmemektedir.
İkramı Bol Bir Hanımefendi
Efendimiz (sav), sık sık amcasının evine gitmeyi, onları ziyaret etmeyi severdi. Havle bint Kays (ra) ikramı bol ve eli lezzetli bir hanımefendiydi. Bir gün Hz. Muhammed (sav), Hz. Hamza (ra) ile birlikte eve geldiklerinde Havle bint Kays (ra) onlara yemek koymuştu. Kendisinden sık sık hadis dinleyen Havle bint Kays ve Hz. Hamza’ya (ra) Efendimiz (s.a.v): “Size hataların kefaretini haber vereyim mi?” demiştir. Onların evet cevabı üzerine Resulullah şöyle devam etmiştir:
Güçlüklere rağmen abdesti tam almak, mescitlere adımları çoğaltmak ve namazdan sonra diğer bir namazı beklemek hataların kefaretidir.
Havle (ra), Rasulullah’ı evinde ağırlamayı, ona yemek ikram etmeyi çok severdi. Efendimiz (s.a.v), ziyaretlerinden bir gün, “Havle, bizim için bir şeyler hazırla da yiyelim.” demiştir. Bunun üzerine Havle bint Kays (ra), un, süt ve yağ ile yapılan kasire adı verilen bir yemek yapmıştır. Efendimiz (s.a.v) yemeğe doğru elini uzatınca sıcak olduğunu fark etmiş ve şöyle söylemiştir: “Havle! Ne sıcağa sabredebiiyoruz, ne de soğuğa.”
Havle Bint Kays (ra), Efendimiz’in amcası Uhud şehidi Hamza (ra) ile evlenme şerefine kavuştuğu gibi Efendimiz (s.a.v)’i sık sık evinde ağırlayan bir hanım sahabi olmuştur. Bu mertebeye erişmeyi elbette herkes ister ama bu mümkün değil. Ama bizler de hayatımızda Havle bint Kays’ı örnek alarak misafirlere ikram yapmaktan geri kalmamalı herkese yardım etmeliyiz. Soframızda Efendimiz (s.a.v) olmasa dahi alacağımız sevabı düşünmeliyiz. Havle bint Kays’tan Allah razı olsun, onun hayatı ise bizlere ders olsun.
Kelimelerin elvanından üstüne düşenle renklenmiş bir edebiyatçı. Anlamlar denizinden bir küçük damla dahi alabilmek ve verebilmek için çabalıyor.