Röportajİlham Veren Projeler

Emek Emek Bir İyilik Hareketi: Genç Atölye

İyiliğin ve yardımın çeşit çeşit halleri mümkün. Etrafımıza bir baksak, ince ince çalışarak insanlığın kapısını aşındıran yüzlerce gönüllü göreceğiz. İşte o gönüllü ekiplerden biri de Genç Atölye. İHH bünyesinde kurulan ekip, %100 gönüllü ve buna rağmen %100 profesyonel bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Özgün tasarımlarıyla oldukça kaliteli çanta, defter vb. ürünleri satışa sunuyorlar. Gelirlerini ise tamamen Makedonya’da açmak istedikleri gençlik merkezi projesine aktarıyorlar. İhya oldukça ihya eden büyük emeklerin projesi, Genç Atölye! Biz de bu kadar güzel bir işe kayıtsız kalamadık. Malumunuz, Bi’ Dünya Haber olarak “iyi proje radarımız” hep açık konumda. Bu yüzden Genç İHH Genç Atölye Sorumlusu Emine Ebrar Coşkun ile çok güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Kendilerine tüm insanlık adına teşekkür ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz!

İlk olarak, Genç Atölye nedir? Projeniz nasıl ortaya çıktı? Ne gibi süreçlerden geçti?

Genç Atölye, 2016 yılında üniversiteli gençlerin bir araya gelerek çizimini ve tasarımlarını kendilerinin yaptığı ürünleri satarak İHH’nın yurtiçi ve yurtdışında yaptığı yardım çalışmalarına katkı sağlamak için kuruldu.

2017 yılında ürettiğimiz çanta, defter gibi ürünleri satarak Genç İHH’nın projesi olan Burkina Faso’daki Malcolm X Lisesinin yapımına destek olduk. 2018 yılında ise 1000 yetim eğitim desteği projesine katkı sağladık.

Malcom X lisesi

Bu projeyle neyi amaçlıyorsunuz? Ulaşmak istediğiniz hedef nedir?

Bu projede çok yönlü bir amaç güdüyoruz. Ürün satarak bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırırken, çalışmanın içindeki gençlerin emek ve becerilerini hayra sarf etmelerini sağlıyoruz. Farklı alanlarda okuyan arkadaşlar bir araya gelerek hem güzel vakit geçirebilecekleri bir sosyal çevre edinmiş hem de birbirleriyle yaptıkları işlerde yardımlaşarak kendi alanlarında becerilerini de artırmış oluyorlar.

Sizinle benzer alanlarda çalışan projelerin birçoğu ihtiyaç sahiplerine yardım veya gelir seviyesi düşük ülkelerde yetimhane açtırmayı hedefliyorlar. Peki siz neden Makedonya’da bir gençlik merkezi açtırmayı hedeflediniz? Sizin nezdinizde gençlik merkezlerini bu kadar önemli kılan nedir?

Bu gençlik merkezi yapımını önemli kılan iki sebebi şöyle söyleyebiliriz: İlki, Makedonya’da Müslümanlar azınlık statüsünde oldukları için bazı sosyal hizmetlerden mahrum kalıyorlar. Bunlardan en önemlilerinden biri de eğitim hizmeti. Bu nedenle Müslüman gençler eğitim almak için diğer Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalıyor. Bu göç zorunluluğunu engellemek ve gençlerin kendi ülkelerinde eğitim almalarının önünü açmak istiyoruz.

Diğeri ise bu bölgedeki Müslüman gençler sosyalleşebilecekleri Müslüman çevreler bulmakta zorlandıklarından gayrimüslimlerin çoğunlukta olduğu arkadaş gruplarına dahil oluyorlar. Ve bu girdikleri ortamlarda kabul görmek için sekülerleşip İslamiyet’ten uzaklaşıyorlar. Yapılacak olan gençlik merkeziyle bölgedeki gençlere arkadaş edinip sosyalleşebilecekleri bir mekan oluşturmayı da hedefliyoruz.

genclik insasi

Genç Atölye’yi bir süredir sosyal medya hesaplarından takip ediyoruz. Ürettiğiniz ürünler hem tasarım hem de malzeme olarak çok kaliteli. Bu kaliteyi nasıl bir ekibe borçlusunuz? Profesyonel sanatçılarla mı çalışıyorsunuz?

Ekibimizin tamamı gönüllü üniversiteli gençlerden oluşuyor. Ürünlerin çizim ve tasarımından fotoğraflanıp tanıtımına kadar her aşamasını mimari, grafik tasarımı gibi bölümlerde okuyan, çizime ilgisi olan ve vaktini hayra sarf etmek isteyen arkadaşlarla birlikte yaparak özgün ve kaliteli eserler ortaya koymaya gayret ediyoruz.

Projenizde en çok hoşumuza giden nokta, yardımı sürdürülebilir bir hale getirmesi oldu. Sadece bağış toplamak yerine üretime önem veriyorsunuz. Bu noktadaki görüşlerinizi öğrenebilir miyiz?

Evet. Üretime önem vermek, bireyselde yapamayacağımız miktarda bağışları ürünlerden gelir elde ederek yapabilmemizi sağlıyor. Böyle bir sonuca şahit olmak, becerilerimizin hayra kullanıldığını görmek bizi motive ediyor.

Ayrıca ihtiyaç sahibi insanlara yardım ederken aynı zamanda ekipteki gençlere de sosyalleşebilecekleri ve alanlarında yeni şeyler öğrenebilecekleri bir çevre sunmuş oluyoruz. Yani ekip içinde de bir yardımlaşma söz konusu.

Genç Atölye’de bizi nasıl yenilikler bekliyor? Ürün yelpazenizi genişletmeyi planlıyor musunuz?

Hemen haberimizi verelim! Bu hafta itibariyle on iki yeni model defterlerimiz satışa sunulacak.

Ayrıca Genç Atölye’de bu yıl itibariyle ürün üretiminin yanında atölyeler yapmayı planlıyoruz. Bunun ilkini ekim ayında “Gez, Gör, Çiz Atölyesi” olarak gerçekleştirdik. Bu atölyede Sultanahmet ve civarının tarihi anlatımı eşliğinde gezip sonrasında çizer arkadaşların yönlendirmesiyle Ayasofya Camii’nin eskiz çizimini gerçekleştirdik. Yakın zamanda eğitim ve el becerisi atölyelerimizin duyurusunu yapacağımızı da belirtelim.

Genç Atölye’ye nasıl destek olabiliriz?

@gncatolye Instagram ve Twitter adreslerimizi takip ederek yeni çıkan ürünlerimizden, yaptığımız atölyelerden haberdar olabilir; gönüllü olup ekibimize dahil olmak için de bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bunun yanında yine sosyal medya hesaplarımızdan yaptığımız ürünleri inceleyip beğendiklerinizi hem kendinize hem de sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu