Engare Oyunu: İslam Sanatının Mobil Hali
Fas’tan İran’a, Türkiye’den İspanya’ya İslam medeniyetinin yaşamış olduğu daha nice toprakta bizi İslam sanatı ve mimarisinin güzel örnekleri karşılar. Göz kamaştırıcı güzellikleriyle insanların ruhlarına dokunmayı başarabilen bu eserleri oluşturan desenler, aslında muazzam bir matematik ve geometri içerir. Sizleri, bu fikirden yola çıkarak bizi bu desenlerle buluşturan bir oyun yapımcısı ile tanıştıracağız. İranlı oyun yapımcısı Mahdi Bahrami, İslam sanatını taklit etmenin oldukça ilginç bir yolunu buldu. Engare oyunu, her bir seviyedeki desenleri çözerek yeniden şekiller oluşturmanıza ve çizimler yapmanıza olanak sağlamakta.
Engare Oyunu Nasıl Oynanır?
Bahrami’nin fikri, lisedeki geometri öğretmeninin bir sorusuyla ortaya çıkmış oldu. Bir top yüzey boyunca hareket ediyor olsaydı, bu topa sabitlenen bir nokta nasıl bir rota çizerdi? Oyunun konsepti de tam olarak bu. Sadece bir toptan fazlasıyla oynuyorsunuz ve ilerledikçe oyun daha karmaşık hale geliyor. Tamamlanmamış bir desenle başlıyorsunuz. Göreviniz ya onu yeniden oluşturmak ya da kalanını oluşturmanın bir yolunu bulmak. Bunu nesnelerin birine bir nokta sabitleyerek yapıyorsunuz ve play tuşuna bastığınızda bu noktanın çizdiği yolun istenilen şekli vermesi gerekiyor.
Engareyi diğer oyunlardan ayıran özelliği, matematiksel soruların cevaplarını bilgisayar sayesinde görselleştiriyor oluşudur. Bahrami kendi kültüründen de esinlenmiş. Desenler İslam sanatı eserlerine dayanıyor. İslam sanatı matematiksel bilgiyle iç içedir. Bu da bir prototip olmaktan sanat yaratan bir oyun olmaya geçişin arasındaki çizginin inceliğini göstermekte.
İslam Sanatı
Bahrami, İslam sanatının matematiksel teorileri böylesine bariz ve ince bir şekilde ortaya döküyor oluşunu çok sevdiğini söylüyor ve ekliyor “İnsan vücudunun ilginç bir konu olmadığını söylemiyorum. Ama mesela bir insan heykeli, insan vücudundaki bütün ilginç sistemleri bize gösteremez. Bir yerlerden atlayan bir adam temalı bir oyun yapsak da insan vücudu hakkında ilginç cevaplar bulmayız genelde.”
İslam sanatının görsel zarafeti sayesinde Engare basit bir oyun olmaktan çıkıyor. Her ne kadar matematik üzerine kurulu bir oyun olsa da herhangi bir denklem çözmeniz gerekmiyor. “Kendimizi mutlu hissettiren geometrik şekiller, birini sinirlendirebilen veya hipnotize edebilen desenler, birini yalnız hissettirebilecek tavan döşemeleri var.” diyor Bahrami. Grafik tasarımcı bir arkadaşının tavsiyesinden ilham alarak Engare ile kullanıcıların çizim sanatını keşfetmesini sağlamış. Daha sonra bu fikre bağlı kalarak herkesin kullanabileceği ve orijinal sanat eserleri ortaya koyabileceği ayrı bir çizim aracı geliştirmiş.
Bahrami şu anda iOS sürümü üzerinde çalışıyor. Engare’yi bu yaz piyasaya sürmeyi umuyor.