HaberlerÖrnek İnsanlarTürkiye

Fedakâr Bir Kitapsever: Emin Akay

Okumak uzun bir yolculuktur. Beşikten mezara kadar süren bir yolculuk… Sizleri hakikate, iyiliğe, kimlik ve karakterinize ulaştırabilecek bir yolculuk… Gözü vesile kılsanız da duygu ve düşüncelerinizden var olan bir yolculuk… Satırlar arasında gezinirken bambaşka alemlere misafir olabileceğiniz bir yolculuk… Okumadığın gün karanlıktasın demiş sevgili yazarımız Nuri Pakdil. Şüphesiz bu yolculuğa ışık tutan kitaplarımız değil midir?

Fakat bizler kitaplara öyle hudutlar çizeriz ki o engin dünyaları zamana, mekana ve koşullara hapsederiz. Konforlu kütüphanelerimiz, cilt cilt kitaplarımız olsa dahi okumak için hâlâ bahaneler üretir, dururuz.

Yalnızlığının Yoldaşı Kitaplar

Bugün sizleri sınırlara karşı koyan kitap sevdalısı Emin Akay ile tanıştırmak istiyoruz. Hayatı hepimize örnek olacak nitelikte olan Emin amcamızla tanışmak için sizleri Burdur’un Kağılcık köyüne misafir ediyoruz. İki yıl önce kaybettiği eşinden beş ay sonra tek evladını da kaybetmesi ile ömür yolculuğunda yalnız kalmış. İlkokul mezunu olmasına rağmen bir öğretmen arkadaşının desteğiyle kitaplarla tanışmış, daha sonrasında onları hayat yoldaşları kabul etmiş, onlarla iç içe bir hayatı benimsemiş. Kitaplarla hasta da olsa yorgun da olsa buluşmayı ihmal etmiyor. Hayatına yoldaş ettiği kitapları, yazarları ve isimleriyle kaydederek onlara verdiği önemi bir kere daha bizlere gösteriyor.

kitaplar

Depodan Kütüphaneye

İnsanlığa ve bilhassa gençliğe dair ümit verici niyetleri ile faydalı biri olmak istiyor. Gençlerin ömür sermayelerini boşa harcamamalarını ve insanları kitapların eşsiz dünyası ile tanıştırmayı istediği için, abisine ait kullanılmayan 50 metrekarelik depoyu kütüphaneye, onun deyimiyle gerçek bir kıraathaneye çevirmeye karar vermiş.

Kendi olanak ve fedakarlıklarıyla açtığı kütüphanesine, abisini yâd ederek Hacı Mahmut Akay Atatürk Kütüphanesi adını vermiş. Etraftan da gelen desteklerle kütüphaneyi kitaplarla donatmış. Her gün heyecanla kütüphaneyi ısıtıyor, temizliyor, gelecek ziyaretçilerinin yollarını gözlüyor. Kapısı 7’den 70’e herkese açık. Gelen kitapseverler ise şüphesiz onun en büyük mutluluğu oluyor. Okumanın yaşı, koşulları, bahanesi olmadığını bizlere hatırlatıyor.

Köyün Sakin Mecrası

emin akay kütüphane

Kâr amacı gütmeden açtığı kütüphanesi için kitap harici yardım beklemiyor. Belki de okuyacağınız bir kitap, kendisine verebileceğiniz en güzel hediye olacaktır.
Kütüphanenin ziyaretçileri barındırdığı 1300 kitap, bilgisayar imkanı ile çoğunlukla ödevi olan, sınava hazırlanan ve sakin bir yerde kitap okumak isteyen çocuklar oluyor. Emin amcamız minik kitapseverleri de okuma etkinlikleri ile kitaplarla buluşturmuş. Kağılcık Köyü gibi civar köyler de bu imkanlardan nasipleniyor.

78 yıllık ömrünü güzel niyetlerle dolduran ve ardında eşsiz bir miras, kitap yuvası bırakan Emin amcamız, 2 Mart 2020 tarihinde dünyaya veda etse de okunan satırlarla hâlâ hatırlarda canlı tutuluyor. İnanıyoruz ki hayra vesile olan hayrı yapan gibidir. Emin amcamız gibi iyiliğe öncülük edenlerin çoğalması duasıyla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu