HaberlerEngel TanımayanlarPakistan

Felç Geçirmesine Rağmen Umudunu Kaybetmedi ve Sonunda Başardı

Dünyanın her köşesinde farklı hayat hikayelerini şahit oluyoruz. Her birinin imtihanı kendine özgü olan. Bu yazımızda işte o hikayelerden biri olan Naveed’in hayat hikayesine yer vereceğiz.  Pakistan’lı bir Müslüman olan Naveed İkbal, yıllardır felç ile mücadele halinde olan bir web tasarımcısı. Bu kurulan cümle kendini bir daha okutacak cinsten gariplik içeriyor. Evet, bu gariplik elbette beklenmeyen bir başarıdan ileri gelmekte.

Naveed’in sözlerine kulak verelim:

Son 28 yıldır Suudi Arabistan’da yaşayan İkbal, Cidde’de yaşadığı feci trafik kazasından sonra hayatını değiştiren büyük yaralanmalara maruz kaldı. İkbal’in ciğerleri iflas etti ve yoğun bakıma alındı. Yaklaşık bir ay sonra bilinci geri geldi ancak nefes almasına yardımcı olması için boğazına takılan nefes borusundan dolayı yaklaşık sekiz ay boyunca konuşamadı. Boynun altında meydana gelen bir felç şekli olan Quadriplegia teşhisi kondu. Omuriliği yaralandı ve sağ pelvis kemiğinde kırılma oldu. Ellerinin, boynunun ve kollarının ikisi de artık çalışmıyordu.

Yaklaşık 10 yıldır yaşadığım bu ülkenin insanları, ailemden sonra benim için dünyanın en ince insanları. Hastalığım boyunca karşılaştığım nazik muameleler unutabileceğim cinsten değil. Otobüse binerken tekerlekli arabama yardım etmekle kalmıyor, alnımdan öpüp, dualar ediyorlar.

Tomografi

On iki yıl sonra İkbal, ellerini kaldırabilir hale geldi ancak parmaklarını hareket ettirmek için hala ciddi bir mücadele veriyordu. Sadece sağ başparmağında hareketlilik gözlenebiliyordu. Zamanla boynundan aşağısını hissetmemeye başladı.

Bitmek Bilmeyen Çaba!

Tüm zorluklara rağmen İkbal, felcin onu yenmesine izin vermedi ve hayattaki hedeflerini gerçekleştirmek için tüm adımları attı. Web tasarımı öğrendi ve sadece baş parmaklarını kullanarak sınırlı hareket kabiliyetiyle Fitheme için web siteleri tasarladı.

Son zamanlarda, Mekke Rehberi adlı hacılar ve yerliler için bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama aracılığıyla insanlara istedikleri yeri fiziksel olarak var oluyormuş gibi ziyaret edebilme imkanı sundu. Android uygulaması sürümü şu anda hazır ve İkbal şimdi de bir iOS sürümü üzerinde çalışıyor. İkbal’in kararlılığı ve gücünün, hepimiz için bir motivasyon kaynağı olması temennisiyle bir ayeti hatırlatarak yazımızı sonlandıralım

O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır. (Mülk 2)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu