Filistin Davasını Anlatan Hanım: Zulaykha Al-Shihabi
Filistin; bünyesinde barındırdığı nice Müslüman gençleriyle, yaşlısıyla, çocuğuyla birçok bireyin mücadelesine şahitlik ediyor. Nitekim bu mücadelede aktif rol alan kardeşlerimizin varlığı da ümmetin derdiyle dertlenen kimselerin cesaretini aktif tutuyor. Bu yazımızda sizlere Filistin davasında öncü rol alan kişilerden birisi olan Zulaykha Al-Shihabi’nin hayatına yakından bakacağız.
1903’te Kudüs’te doğan Zulaykha Al-Shihabi, 6 kardeşin en küçükleriydi. Babası Osmanlı döneminde Kudüs belediye başkan yardımcısıydı. Akrabalarından birisi de Kudüs’te imamdı. Zengin bir ailede yetişen Shihabi, bu ayrıcalığını eğitimi için kullandı. Özellikle Filistinli kadınların sosyopolitik statüsü için çalıştı. Şehrinin tarihini öğrendikten sonra da genç yaşlarında politikaya ve aktivizme yöneldi.
Hanımefendinin yetişmiş olduğu aile Filistin davasına daha sıkı sarılmasını sağlamış ve “Bu davada ben de varım!” demesine vesile olmuştur.
İlköğrenimini Katolik eğitim veren bir okulda okudu. Küçük yaşlardan itibaren Siyonizm’in tehlikelerinin bilincine vardı. Eğitim gördüğü sıralarda ülkelerin tarihine merak saldığını fark etti. İlerleyen yıllarda tarihe olan merakını ülkesi adına katkı sunarak ilerleyecekti. Merak ettiği alan yalnızca tarih değildi ayrıca aktivistliğe de merak duyuyordu. Babası ilerlemek istediği yol olan aktivistliği hep destekledi.
Filistin Davasına Adım Adım
El-Burak isyanı olduğu sıralarda milliyetçi mücadeleye katıldı. Ekim 1929’da isyanın sonucunda Kudüs’te düzenlenen Filistin Arap Kadınları Kongresi’nde toplantıda yer aldı. Toplantı, daha sonra isyanın nedenlerini ve halkın taleplerini ortaya koyan bir muhtıra yayınladı. Zulaykha Al-Shihabi, muhtırayı yüksek komiteye sunan heyetin bir üyesi olarak seçildi.
İlk kadın konferansında alınan kararlara tepki olarak kadın arkadaşlarıyla birlikte Kudüs’te Arap Kadınlar Derneğini kurdu. Kadınlar da çoğu şehirde benzer dernekler kurdu. Derneğin yanı sıra okul, komite, klinik, yetimhane de kurdu. Genç kızlara temel okuma ve yazma becerilerini öğretmek için Milia al-Sakakini ile gönüllü ve ücretsiz bir kampanyada çalıştı ve genç kızlara sağladığı eğitim ve sağlık hizmetleriyle tanınan al-Dawha Okulu’nu kurdu.
Sağlık ve sosyal refah alanında, yaralıları tedavi etmekle görevli bir ilk yardım saha komitesi oluşturdu. Ayrıca yoksulları tedavi etmek, bulaşıcı hastalıklara karşı ücretsiz aşı desteği sağlamak için bir klinik kurdu. Ayrıca yetimler için barınma imkânı sağlanmasında yer aldı. Darü’l-eytam-i İslamiyye‘de onlarca yetimin eğitim masraflarını karşıladı.
Zulaykha Al-Shihabi, Filistinli kadınların ideal bir temsilcisiydi ve halka açık forumlarda Filistin davasını en güzel şekilde anlatan kişiydi.
Filistin davasında bir lider olan bu kıymetli hanımefendi 13 Mayıs 1992’de vefat etti. Cenaze namazı Mescid-i Aksa’da kılındı.
İnsanlar onu, mahkûmları teselli etmek yerine cesaretlendirmek için hapishaneleri ve gözaltı kamplarını ziyaret eden, siyasi tutuklulara halkın onları desteklediğini göstermek için sembolik hediyeler taşıyan bir kadın olarak hatırlıyor. O, insanların yüreğine cesaret serperek destek oluyordu.
Shihabi’nin hayat hikayesinde evvela kendini iyi tanıması yatıyor. Daha sonrasında Shihabi, kişisel özellikleri çerçevesinde bir yol haritası çizmiş ve “Filistin davasına nasıl katkı sunulabilir?” sorusunun cevabını fiili davranışlarıyla göstermiş. Kendisinin yapmış olduğu çalışmalar umarız bizlerin İslam davasına daha sıkı sarılmasına vesile olur…
Yolda olmaktan, hizmet etmekten mutluluk duyuyor. Kendisini; daima yazan, hayat boyu öğrenme gayesinde olan, insan olma yolunda çaba sarf eden ve umuda meftun birisi olarak tanımlıyor.