İçeriklerFilistin

Filistin Hakkında Yapabileceğiniz 5 Şey

Dün Mescid-i Aksa’da meydana gelen olaylar sonrası her Ramazan olduğu gibi bu Ramazan ayında da kutsal ayın sevincini buruk yaşadık. İnsani bir refleks olarak üzülmek, dertlenmek çok normal. Ancak üstlendiğimiz daimi iyiliği yayma ya da diğer bir söyleyişle şerdeki hayrı görme amacı doğrultusunda durup sadece üzülmek yerine, sakin kalıp harekete geçmemizi sağlayacak, umudun var olduğunu ve bunun da bizim gayretimizle olacağını hatırlatacak bir yazı kaleme aldık.
Şüphesiz ki Filistin hakkında yapmamız gereken birçok şey var, Müslümanlar olarak üzerimize düşen vazife hayli büyük ancak bu yazımızda temel birkaç maddeyi hatırlamak istedik. Yorumlarda bulunup, üzerine düşündükçe bu konuda birbirimize yardımcı olabilir, birbirimizi destekleyebiliriz.

1. Her An Filistin ile Birlikte Olmak

Her An Filistin ile Birlikte Olmak

Filistin, Ramazan ayında yine gündemimizde ya da sadece orada büyük bir olay olduğunda gündemimizde. Ancak İsrail’in izlediği politika yalnızca medyada gördüklerimiz ile sınırlı değil. Her an her dakika belirlediği amaç için birtakım hamleleri hayata geçiriyor. Bu nedenle sadece medyada orada bir olay olduğunu gördüğümüzde değil, her an eylemlerimizle, dualarımızla kalben Filistin’in yanında olmak; hatta imkanlar nisbetinde fiziken de orada bulunmak çok önemli. Gerek bireysel olarak gerek çeşitli kurumlar aracılığıyla bölgeye giderek Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmamız gerekiyor.
Filistin daima gündemimizde olmalı, aklımızın bir köşesinde yer etmeli onun için neler yapabileceğimizi düşünmeli ve çevremizdekilerle eğer bir takipçi kitlemiz varsa takipçilerimizle bunları paylaşmalıyız. Bu ve benzeri faaliyetler Filistin meselesini sürekli gündemde tutmamız için önem taşıyor. Çünkü biliyoruz ki Aliya İzzetbegovic’in dediği gibi “Unutulan soykırım tekrarlanır.”

2. Bilgi Birikimimizi Artırmak, Kendimizi Geliştirmek

Bilgi Birikimi

Filistin için uzun vadede en iyi yapabileceğimiz şey ise hakkında her bilgiye hakim olmaya çalışmak. Bu bilgileri de gelecek nesillere taşımak. Bölgeye dair kaynaklar, bu konu hakkında çalışan insan sayısı özellikle Türk dilinde oldukça az ancak yok değil. Örneğin Ortadoğu Uzmanı Araştırmacı Yazar Zahide Tuba Kor, Filistin Davası’nda karşımıza çıkan en önemli isimlerden ve bilgi sahibi olmadan bu davaya sahip çıkmayacağımızı her seferinde vurguluyor. Kor’un çalışma alanı yalnızca Filistin ile sınırlı değil. Ortadoğu’da gerçekleşen herhangi bir olayı anlayabilmek ve harekete geçebilmek için bölgedeki tüm olaylara belirli ölçüde hakim olmak, meseleyi yalnızca Filistin üzerinden değil genel bir Ortadoğu ölçeğinde okumak gerektiğini ifade ediyor. Bu konuda birçok kitabı, makalesi ve YouTube üzerinden ulaşabileceğiniz söyleşisi bulunuyor.
Aynı zamanda çalışmalarını Ortadoğu Günlüğü adlı blog hesabında ve ztkor adlı Instagram hesabında da paylaşıyor. Konuyla ilgili kitap tavsiyelerinde bulunuyor. Kendisinin seminerlerini kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Bu yalnızca bir örnek, konu ile ilgili istersek yazılı veya online birçok kaynağa ulaşabiliriz. Türkçe kaynakların yeterli olmadığı takdirde Arapça, Farsça kaynaklardan yararlanılabilir. Arapça öğrenmek de bu konuda atabileceğimiz güzel bir adım.
Yakın zamanda konuyla alakalı okuma listesi de paylaşacağız bunun için de sitemizi takipte kalmanızı öneriyoruz.

3. Bilinçli Bir Nesil Yetiştirmek

Bilincli Bir Nesil

Bir önceki maddede de belirttiğimiz gibi konuyla ilgili uzun vadede başarılı olabilmek için en önemli unsur bizden sonraki neslin bilinçli bir biçimde yetişmesi. Gençlere yönelik liselerde okutulan tarih derslerinin daha kapsamlı olması, onlara seminerler verilmesi ve gençlerin bu konuda okuma yapmaya teşvik edilmesi, münazaralar yapılması yararlı olacaktır.
Çocuk yaş grupları için ise yaşı elverdiği sürece zulüm gören müslüman coğrafyaları, Filistin Davası’nı uygun bir biçimde izah etmemiz bunun için çok çalışmamız gerektiğini vurgulamamız gerekiyor. Bu konuda çocuklara yönelik kitap ve animasyonlar mevcut. Sitemizde yer alan bununla ilgili yazıları da tavsiye ediyoruz.

4. En Güçlü Silah: Dua Etmek

Dua Etmek

Zulüm gören bütün coğrafyalarla aramızda mesafeler olsa da bizi daima birleştiren, bizi kuşatan bir dinimiz var elhamdülillah. Kardeşlerimizin bulunduğu ülkelere gitmek her zaman pek mümkün olmasa da dualarımızla onlara varlığımızı hissettirebiliriz.
Bu zor durumdan Filistinlilerin ve tüm müslüman aleminin kurtulması için Fetih Suresi okuyabilir, zulmün bir an önce son bulması, müslümanların bir olup bu zulme karşı sağlam bir duruş sergileyebilmesi için sürekli dua edebiliriz.
Şuanda Filistin Davası, İsrail’in yaşattığı sorunlara rağmen Filistinlilerin dirayetleri, sabırları ve zulme sessiz kalmayıp dik durmalarıyla Müslümanların sesi olmaya devam ediyor. Bu yüzden en çok dua edeceğimiz şey bu duruşun, bu sahip çıkışın hiç son bulmamasıdır!
Kavli dualar dışında fiili olarak da dua etmeyi yani eylemlerimiz ile samimiyetimizi göstermeyi ihmal etmemeliyiz. Bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının çeşitli alanlarda yaptığı etkinliklere katılabiliriz.

5. Maddi Destekte Bulunmak

Maddi Destek

Filistin için yapabileceğimiz bir başka şey çeşitli STK’lar aracılığıyla bölgeye maddi yardımda bulunmak. Her ne kadar İsrail hükümetinin engellemeleri söz konusu olsa da birçok kurum vesilesiyle bölgeye yardımlar ulaşıyor. Çok sayıda kurum ve proje olduğu için doğrudan birini önermemiz uygun olmaz. Siz de çalışmalarına güvendiğiniz kurumlar aracılığıyla bölgeye yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz.

3 Yorum

  1. İnşaallah dualarımız ve fiilen yaptıklarımızla bir gün olacak.

  2. “Herkes her şeyi yapamaz ama herkesin yapabileceği bir şey vardır.” sözüne binaen hepimizin Kudüs hususunda yapacağı noktalar mevcut. Kıymetli yazı için teşekkür ederiz. Bu yazı yaptığımız işi daha bilinçle yapmamıza vesile olsun…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu