Filistin’e Milyon Avroluk Sadaka
Mü’minler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğu zaman, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve ateşli hastalığa tutulurlar (Müslim, Birr, 66; Buhârî, Edeb, 27).
Bu hadis-i şerif ışığında Filistin’deki soykırımı düşündüğümüzde, El-Ezher Eş-Şerif’in “Filistinli sivillere destek; sadece ahlaki bir görev değil, aynı zamanda dini bir görevdir” açıklaması önem kazanıyor. Filistin’de umarsızca gerçekleştirilen soykırımdan canı yanan Müslümanların, elinden ne geliyorsa ortaya koyarak vücudun diğer parçasındaki bir yaraya merhem olmaya çalışması, bir tercihten ziyade mü’min olmanın anlamını gerçekleştirmek olarak değerlendirilebilir. Dolayısıyla Filistin davasına destek olmak mü’minler için bir duruş ve kimlik meselesi. Islamic Relief de bu yıl 20.sini gerçekleştirdiği (Charity Week) Bağış Haftası etkinliğinde, acil yardım kategorisinde değerlendirdiği Filistin için 1 milyon avroluk yardım sözü veriyor.
AboutIslam kaynaklı haberde Islamic Relief’in sosyal medya hesabında 1 milyon avroluk yardım taahhüdünü duyurduğu paylaşıma yer veriliyor. Bir hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle toplanacak fonlar; eğitim, acil durum, açlık ve yetersiz beslenme gibi sorunlarla mücadele eden bölgelerde gerçekleştirilecek projelere yönlendirilecek.
Ekip, sitesinde Gazze’deki durumun vehametini vurgularken; bölgenin adeta bir açık hava hapishanesi olduğuna dikkat çekiyor. Gazze’deki koşulların çatışmaların artmasından önce de oldukça zorlu olduğu hatırlatılırken; işgal, abluka ve yinelenen çatışmaların derin yoksulluk ve acıya neden olduğu belirtiliyor. Proje geliri, Filistin’de en acil ihtiyaç duyulan yerlere can suyu olacak yardım ve temel malzemeleri sağlamak için kullanılacak.
Bizler de Buradayız Diyen Gençlerin Kampanyası
Charity Week “Bağış Haftası” Islamic Relief tarafından yürütülen, her yıl ekim ayının son haftası gerçekleştirilen dünya çapında bir kampanya. Bir hafta boyunca ücretli-sponsorlu etkinlikler düzenleyerek geliri bağış için topluyorlar. Amaç, gençleri ortak İslamî değerler etrafında birleşmiş; aktif, sosyal katılımcı hale gelmeye teşvik etmek.
Charity Week’in “Birlik” Yolculuğu
2000 yılında, ayrı ayrı değil birlikte daha güçlü olunacağını düşünerek, dünyanın sorunlarının parayla değil birlik aracılığıyla çözülebileceği görüşüyle yola çıktılar. Kendilerini değiştirmedikçe durumun da değişmeyeceği fikrindeydiler. Birleşik Krallık’taki gönüllüleri hayır işleri için para toplamak üzere bir araya getirmek amacıyla küçük bir fikir olarak başlayan bu çalışma, farklı organizasyonları dünyadaki yetim ve kimsesiz çocuklar için para toplanmasında bir araya getiren küresel bir gönüllü hareketine dönüştü. Son 20 yılda, Hayırseverlik Haftası kapsamında 14 milyon avronun üzerinde bağış toplanmış, 583.964 çocuk doğrudan desteklenmiş ve 143 proje desteklenmiştir. Dünya çapında 8 ülkede faaliyet göstermektedir. Sorunun ne olduğu, ne kadar karmaşık ya da uzun süreli olduğundan ziyade birlikte çalışıldığında kolaylıkla çözülebileceğine inanıyorlar. Dünya çocuklarının acılarına kalıcı çözüm sağlayacağını umdukları şey de bu birlik. Bu birliğin benzer düşüncelere sahip kampanyaların kıvılcımını oluşturması için de dua ediyor, birliği gelecek nesillere miras bırakmayı hayal ediyorlar.
Bağış Haftasından Örnek Etkinlikler
Twitter hesaplarında bu yılki etkinliklerden, 5 kilometreye ulaşan sponsorlu Yetimler Yürüyüşü, açık Almanya’da açık arttırmada Âyetü’l-kürsî yazılı ahşap bloğun 11.000 avronun üzerinde satışı, Manchester’daki Kasım Derviş Erkek Lisesi öğrencilerinin FIFA turnuvası, çeşitli okul etkinlikleri ve 14.000 CAD (290306,24 TL) değerinde satılan bir kavanoz zeytin gibi yardım amaçlı ürün satışları paylaşılmıştır.Güney Londra’daki St George’s Tıp Okulu’nda bir ayakkabı kutusu ve el yazısıyla yazılmış bir poster kullanarak gerçekleştirdikleri ilk denemenin ardından tam 23 yıl geçti ve bugün Gazze için 1 milyon avro toplama sözü verdiler. İlk adımların yıllar içinde bereketlenip etrafına deva ve umut saçtığı bu hikaye ilk değil ve son da olmayacak. Sevimli kitap ayraçları hemen gözümüzün önüne gelince gülümseten İyilikhane Çocuk Derneği’ni hatırlayalım, Boğaziçi üniversiteli genç kızlar 2011 yılında hazırlayıp cüz’î miktara sattıkları kitap ayraçlarıyla 21 katarakt ameliyatı yaptırmış, yetimhane ve okul açarak kendi ifadeleriyle çocukların tebessümüne vesile olmuşlardı. Islamic Relief de aynı şekilde Birmingham Üniversitesi öğrencisi Dr. Hany El-Banna ve arkadaşlarının Afrika’daki kıtlığın önüne geçebilmek için kapı kapı gezip topladığı yardımlarla ilk adımını atmıştı. Charity Week’in “Mesele yalnızca bağışta bulunmak değil birlik olmak” vurgusu, bir bardak kahve ve bir deterjan almadığımda ne değişir sorusunun cevabının “çok şey” olduğunu gördüğümüz; acısını yüreğimizde hissettiğimiz kardeşlerimiz için Rabbimize el açtıktan sonra; kollektif bir şekilde odaklı boykot, geliri bölgeye gönderilen kermesler düzenlemek, yürüyüşlere katılmak, kalemle sesle tepki göstermek, sokağın-kefiyenin ve karpuzun sembolik anlamlarıyla direnerek gösterilen tepkileri paylaşmak, çevirilerle dünyanın farklı bölgelerinden Müslüman olsun gayr-i müslim olsun Gazze’ye destek veren içerikleri kamuoyuna sunmak, algoritmalara takılmadan sosyal medyaya nitelikli içerik üretmek, okuma gruplarıyla bilinçlenmek gibi faaliyetlerle fiili dualarımızı yaptığımız bu günlerde daha da anlaşılır hale geliyor. Charity Week’in bu bağış sözü haberi dileriz dalga dalga yayılır ve canı yanan, öfkelenen ve öfkesini bilinçli bir şekilde eyleme dönüştürmeye, onurlu bir duruş sergilemeye gayret edenlerin yeni çalışmalar filizlendirmelerinde onlara fikir verir