HaberlerFilistin

Gazze Şeridi’nin Geleceği ve Haytham Besaiso

İslam medeniyetinin ilk kıblesi olan Kudüs’ün bulunduğu Filistin’de işgalci güçler sadece insanlara zarar vermekle kalmıyor. İnsanın hem kendi medeniyetini hem de çevresini inşa ettiği mimari yapılarına da zarar veriyor. Gazze Şeridi‘nde işgal dolayısıyla evler, hastaneler, okullar yıkılıyor. Bir kültürün mimari yapılarını yıkarsanız o kültürü oluşturan insanları yıkmanız, yıldırmanız daha kolay olabilir. Ancak Gazze’nin gençleri böyle düşünmüyor. O gençlerden biri olan Haytham’ın hikayesini aktarıyoruz bu haberimizde sizlere.

Gazze’de büyüyen Haytham Besaiso‘nun etrafı, Gazze Şeridi’ndeki hayatı mücadeleci kılan bir takım yapısal zorluklarla sarılmış. Acımasız bir işgalle radikal değişikliklere maruz kalmış bir toprağın parçası olarak büyüyen Filistinlilerin yaşadığı bu yaşam mücadelesinin bir örneği yok. Haytham gibi çoğu genç, hayatlarını ve evlerini daha iyi yapmak için bir yol arıyorlar.

Haytham, Hani Qaddumi bursunu almaya başladıktan sonra Gazzelilerin daha iyi bir hayatı olması için hayalleri olduğunu fark etmiş. Başka burslar da alan Haytham, Gazze Üniversitesi Üstünlük Ödülü’nün de sahibi olmuş. Haytham, haziranda Manchester Üniversitesi’nde Uluslararası İnşaat Hakemliği alanında doktora programına başlayacak. Yetenekli genç öğrenci; yapı inşasının, özellikle Gazze gibi bir yerde önemli niteliklerini anlamak için bu bölümü seçtiğini söylüyor. Ayrıca her bir projeyle beraber bir tartışmanın da geldiğini ekliyor.

HQSF

“Gazze’de yapılan blokeler nedeniyle pek çok problem ve engelle karşılaşıyoruz. Bloke demek her projenin ertelenmek zorunda olduğu demektir. Bu durum kulağa ilginç gelebilir ancak bizim için bu, her projemizde karşı karşıya kaldığımız eşsiz bir mesele. Mesela eğer bir hastane inşa etmek istersek ihtiyacımız olan her malzeme mevcut olduğu halde her bir malzeme için izin almamız gerekiyor.”

Filistin’i oluşturan mimari yapıya zarar veren bu olaylar düşünüldüğünde Haytham gibi öğrenciler Gazze Şeridi’nin geleceği. Haytham da yeteneğinin Gazze Şeridi ve oranın sakinleri için çok değerli olduğunun farkında.

“Doktora eğitimimi tamamladıktan sonra Gazze’ye dönüp olumlu bir farklılık oluşturmak, uzmanlık alanımı gelişmelerin süreçlerinde rehber olarak kullanmak istiyorum.” diyerek Filistin’in ne kadar yıkılsa da Filistin gençlerinin onu inşa etme hayallerinden asla vazgeçmeyeceklerini gösteriyor bize Haytham. Allah onun ve Kudüs davasının erlerinin hayallerini gerçek kılsın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu