Görememenin Engel Olmadığını Anladığımız 4 Film
Farklılıklarımız kişisel yeteneklerimize karşı bakış açımızı değiştirirken onu yaşama yolunu da yenileyen hayatı deneyimlemenin en keyifli yollarından biridir. Görememenin engel olmadığı 4 anlamlı filmi sizler için derledik. İzledikten sonra yorumlarınızı bırakabilirsiniz. Göremediklerimizi görmek bazen sizin dikkat ettiklerinizle de ortaya çıkabilir. 🙂
Gökkuşağı (Dhanak)
Bollywood yani Hint filmleri deyince çoğumuzun zihninde oluşan imgeler hemen hemen aynıdır. Renkli kıyafetler, müzik, dans ve bolca duygu yüklü sahne. Fakat Hint filmleri aslında derinlerde çok fazlasıdır. Coğrafyanın genişliğinden ve kültür zenginliğinden beslenen çoğu film hem ülke hem de insanları hakkında birçok fikir oluşturur.
Hangi bölgeden olursa olsun, halkın hayatın zorluklarına karşı birilerine ya da bir şeylere bağlanma ve inanma ihtiyacı Dhanak filminde de görülüyor. Fakat bu zihnimizde canlanan o bilinen filmlerden hem farklı hem de değil. Görme engelli Salman Khan hayranı Chotu ve ona göz kulak olan Shahrukh Khan hayranı ablası Pari’nin bir yol hikâyesi.
Bunlarla birlikte, göz ameliyatı için sevdikleri aktörden yardım istemeye çalışan iki kardeşin eğlenceli ve gülümseten bu yolculuğu kasvetten uzak; umut ve fedakârlık dolu.
Söğüt Ağacı (Bid-e Majnoon)
Sınanmadığımız zorluklar hakkında ne kadar konuşabiliriz ya da hayatımızın birden değişeceği ihtimalini neden küçük görürüz? Görememenin engel olmadığı diğer bir filmimiz Söğüt Ağacı.
Kırk beş yaşında bir edebiyat profesörü olan Yusuf, görme yetisini sekiz yaşında kaybeder. Ameliyat olup gözleri açıldığında unuttuğu dünyanın detaylarını tekrar temâşâ ederken, ciddi bir sorgulamaya girer. Zira hislerinin pençesinde debelenmeye başlar.
Görmeye değer olanların ve olmayanların aslında neler olduğunu ve dönüm noktalarından önceki kendimizle sonraki kendimizi tahayyül ya da tefekkür edeceğimiz bir film Söğüt Ağacı.
Siyah (Black)
Black neşeden uzak, tamamen yaşamın soğuk gerçekleriyle karşılaştığımız bir Hint filmi. Her şeyiyle dünyası siyah olan bir kızın hikâyesi. Görme engelinin yanında işitme engeli de olan Michelle’in.
Ailesinin dahi umudunu kestiği Michelle’in hayata dönüşü ve kazandırılması ise öğretmeni ile oluyor. Büyük destekçisi ve hocası olan Debraj büyük bir sabırla ve farklı eğitim metotlarıyla Michelle’i kazanarak, siyah dünyasında bir ışık oluyor.
Bollywood’un başarılı iki oyuncusunun sergilediği performansa, filmin kasvetli ve gerçekçi renkleri de katılınca, az da olsa Michelle’in çaresizliğini hissedebildiğimiz bir yapım oluyor Black. Film Benim Dünyam ismiyle Türk sinemasına da uyarlanmıştır.
Cennetin Rengi (Rang-e Khoda)
Yolu İran filmlerine rastlamış çoğu kişinin duyduğu bir filmdir Cennetin Rengi. Onu özel kılan ise görme engeli olan bir çocuğun göremediklerimizi hatırlatmasıdır. Türkçeye Cennetin Rengi olarak geçmiş olsa da aslında filmin adının tam karşılığı Allah’ın Rengi’dir. Allah’ın boyasını hatırlatır.
Görme engelliler için özel yatılı bir okula gönderilen, babasının gören gözüyle göremediklerini gönül gözüyle görebilen Muhammed’in, yaşamından bir kesit izliyor gibiyiz aslında. Zira görememenin engel olmadığının en iyi örneği Muhammed gerçek hayatta da görme engelli.
Filmde, yeniden evlenmek isteyen babasının oğlundan dolayı evlenemeyeceğini düşünerek yaşadığı iç çatışma, Muhammed’in masum ve sevgi dolu dünyasıyla hayatı elleriyle tanımak zorunda oluşu izleyicilere bambaşka bir hikâye anlatıyor.