Güney Afrika’nın En Eski Kur’an-ı Kerim Nüshası
Kur’an-ı Kerim, on dört asırdır büyük bir titizlikle korunmakta ve korunmaya devam edecek. O, inananlar için bir hidayet rehberi ve rahmettir. Bu haberimizde sizlere, 200 yıldan fazla bir süre önce yazılan Auwal Camii’nin çatı katında saklı olarak bulunan Güney Afrika’nın en eski Kur’an-ı Kerim nüshasından bahsedeceğiz.
En Eski Kur’an-ı Kerim Nüshası
Cape Town’daki Auwal Camii, Güney Afrika‘nın 200 yıl önce yazılmış en eski Kur’an-ı Kerim nüshasına ev sahipliği yapmakta. Nüsha, 1980’lerin ortasındaki Auwal Camii’nin yenileme çalışmaları sırasında caminin çatı katında keşfedildi. Araştırmacılar, 200 yıldan fazla bir süre önce, Tuan Guru veya Usta Öğretmen olarak bilinen İmam Abdullah ibn Kadı Abdusselam tarafından, siyasi mahkûm olarak Cape Town’a sürüldükten sonra, el yazısıyla özenle ezberinden yazdığını dile getirdiler.
Tuan Guru bu nüshaları, o şartlarda Müslüman mahkumlar ve köleler arasında İslam’ı, Kur’an-ı Kerim’i korumak için yazdı ve bir şekilde onu muhafaza etti. Cape Town’daki Auwal Camii’nin önünde, kurşun geçirmez bir mahfaza içinde yer alan Güney Afrika’nın en eski Kur’an-ı Kerim nüshası, yerli Müslümanlar için zengin miraslarının en değerli eseri. Bunların yanı sıra Tuan Guru tarafından yazılmış dini metinlerle dolu bir sandık da bulundu.
Cami komitesi üyesi Cassiem Abdullah BBC’ye şunları söyledi:
Oldukça tozluydu, sanki 100 yıldan fazla bir süredir o tavan arasına kimse girmemiş gibiydi.
Siyah ve kırmızı mürekkeple yazılmış olan nüsha, bulunduğunda dağınık sayfalardan oluşmaktaydı, ancak şaşırtıcı derecede iyi durumdaydı. O zamanlar Cape Town merkezli Müslüman Yargı Konseyi’nin baş hukukçusu olan Mevlana Taha Karaan‘ın, çeşitli yerel Kur’an alimleriyle işbirliği içerisinde yürüttüğü üç yıllık çalışmanın sonucu Kur’an-ı Kerim nüshası bir araya getirildi.
Dünya hayatında bizi nelerin beklediği ve karşılaştıklarımıza karşı nasıl bir tavır takınmamız gerektiği gibi pek çok meselede yollarımızı aydınlatan Kur’an-ı Kerim Güney Afrika’daki yerlilerin, o sıkıntılı dönemlerinde de Tuan Guru vesilesiyle korunmaktaydı ve bir şekilde 2 asır sonra tekrar bulundu. Kur’an-ı Kerim’de Rabbimizin de bildirdiği üzere:
Şüphesiz ki zikri/Kur’ân’ı biz indirdik. Onu koruyacak olan da hiç kuşkusuz yine biziz.
Hicr Suresi, 9. ayet