İslam’ın Temizliğe Verdiği Önem
16 Ocak Dünya Hijyen Günü… 2011 yılında ilk kez Türkiye’de kutlanmaya başlanan Dünya Hijyen Günü’nün amacı hijyenin insan hayatındaki önemine dikkat çekmektir. Aslında temizlik, yüzyıllar öncesinde hadis ve ayetlerde sözü edilmiş ve önemi vurgulanmış bir konudur. Dünya Hijyen Günü kapsamında İslam’da temizliğin yeri ve önemine beraber bakalım.
İslam’da Temizlik
Hijyen veya hıfzıssıhha, sağlıklı bir yaşam için yapılan faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümüdür. Sözcük özel anlamında, genellikle temizlik ile ilgili önlemlerden bahsederken kullanılır. Temizlik beraberinde güzelliği, sağlığı, özeni getirir. Bu da daha düzenli bir yaşam demektir. Bir mekanda, bir eşyada, bir insanda temizlik ararız.
İnsanda aradığımız temizlik beden ve kalp temizliği olarak bir bütün şeklindedir. Dinimiz İslam, hem kalp hem beden temizliğine oldukça önem vermiş çeşitli hadis ve ayetlerle temiz olmayı tavsiye etmiştir. Kur’an-ı Kerim’de:
Şüphe yok ki Allah, tövbe edenleri de (maddi manevi kirlerden) temizlenenleri de sever…
(Bakara, 222)
ayetiyle hem kalp hem beden temizliği üzerinde durulmuştur. Beden temizliği ibadetlerimizi yerine getirmek için ön koşul olarak kabul edilir. Manevi temizlik ise güzel niyetle, salih amellerle ve ibadet etmekle sağlanabilir.
Temizliğin Önemi
Sağlıklı bir yaşam için de temizlik mutlak bir koşuldur. İnsan sağlık sistemi temiz olmayı ister. Örneğin ağız sağlığının bozulması ve diş hastalıkları genellikle ağız hijyenine dikkat edilmemesinden kaynaklanır. Ya da mide rahatsızlıkları yediğimiz besinlerin içeriklerinin temiz olmaması, zararlı maddeler içermesinden kaynaklanabilir. Dinimiz İslam, temizlikle beraber aslında sağlığımızı korumayı, vücudumuzun bir emanet olduğunu ve ona iyi bakmamız gerektiğini, bir Müslüman olarak temiz, tertipli ve düzenli görünmemizi öğütlediğini görüyoruz. İslam’ın temizliğe ne derece önem verdiğini bu şekilde daha iyi anlıyoruz. Nitekim Peygamberimiz (sav) buyuruyor ki: Temizlik, imanın yarısıdır.
Başka bir hadisi şerifte bize Allah’ın temiz olduğu ve temizleri sevdiğini söyler sevgili peygamberimiz. Yani temiz olmak Allah’ın sevgisini kazanmanın da bir yoludur.
Tüm bunlara baktığımızda temizliğin birçok faydasını, hijyen eksikliğinde de ortaya çıkan sıkıntıları görebiliyoruz. Temizliğin İslam dininde bu denli önemli olması bizi temiz olmaya teşvik eden bir durum. Temiz ve temizlerle olabilmek duasıyla…
Yeryüzü doktorluğu ve şiir yazarlığı yolunda öğrenci