Ramazan SöyleşileriFas

Ramazan Söyleşileri: Fas’ta Ramazan-2

Farklı ülkelerde mübarek Ramazan ayının nasıl yaşandığını ele aldığımız Ramazan Söyleşileri serimizin bu seferki konusu: Fas’ta Ramazan.

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Merhaba. Benim ismim Yusra, 21 yaşındayım. Faslıyım. Bir abim bir de kız kardeşim var. Kayseri’de yaşıyorum. Türkiye’ye iki sene önce geldim. Burada okuluma devam ediyorum. Erciyes Üniversitesi Mimarlık 2. Sınıf öğrencisiyim.

Ülkedeki Müslümanlardan genel olarak bahsetmek istesek neler söylerdiniz?

Fas, Müslüman bir ülkedir. Müslümanlar nüfusun %99’unu oluşturur. Fas’taki Müslümanların çoğu namaz kılar, oruç tutar, zekât verir. Yani İslam’ın şartlarını yerine getiriyoruz. Ama en çok önem verdiğimiz şart Ramazan orucudur. Ramazan bizim için en kutsal ay ve bunu yaşatmaya çalışıyoruz.

WhatsApp Gorsel 2023 03 29 saat 13.06.23 2

Fas’ta Ramazana nasıl hazırlanırsınız? Ramazan önce Fas’ta atmosfer nasıldır, biraz bahseder misiniz?

Ramazan bizim için kutsal bir aydır ve çok önemlidir. Bildiğim kadarıyla Ramazan bütün Müslümanlar için önemlidir. Ama gördüğüm kadarıyla Faslılar bu aya biraz daha emek veriyor ve önem veriyoruz. Bu muhtemelen bizim kültür ve geleneklerimizden kaynaklanmaktadır. Bu aya diğer aylardan daha fazla önem verilir.

Ramazan başlamadan ramazanın atmosferi hissedilir. Sokaklarda, camilerde, evlerde… Her yerde ramazanın gelişini bekleriz. Ramazan’dan önce sokaklar, camiler, marketler çok kalabalık olur. İnsanlar Ramazan için alışveriş yapar, satıcılar ramazan ile ilgili ürünler satmaya başlar. Manevi atmosferi daha fazla hissetmek için ibadete ağırlık verilir. Çocuk için Kur’an dersi verilir. Pazartesi ve Perşembe orucu tutulur. Ramazan için yemek hazırlığında bulunulur, ev temizlenir. Böylece ramazan gelmeden hazırlıklar yapılmış olur. Ramazan’ın hazırlığı her yerde fark edilir.

Siptakiya
Şıptakiye

Ülkede Ramazana özel olarak yapılan şeyler nelerdir?

Ramazan ayında şıptakiya adında tatlı satılır, bu sadece ramazana özgüdür. Televizyonlarda Ramazan ile ilgili programlar sunulur. Çalışma ve okul saatleri düzenlenir. Okullar ve iş yerleri daha geç açılır daha erken kapanır. Lokanta, kahve gibi yerler gün boyunca kapalı olur. Dışarıda yemek yenmez ya da sigara içilmez. Sokakta tesettürlü olmayan hanımlar daha kapalı giyinir. (Jellaba giyerler.) Camide ramazana özgü programlar yapılır. Kur’an hatmi için uğraşılır. İftar sofrası çok çeşit olur çünkü biz Faslılar yemek yemeyi severiz. İftar yaptıktan sonrada teravih namazını kılarız. Namazın ardından sokaklar insanlarla dolar.

WhatsApp Gorsel 2023 03 29 saat 13.06.21
Jellaba

Gayrimüslimlerin Müslümanlara ve Ramazana bakış açıları nasıl?

Normalde Fas turistik bir ülkedir, Ramazan’da daha az turist olur. Gayrimüslimler tuttuğumuz oruca çok merak duyarlar, neden tuttuğumuzu sorarlar. Hatta oruç tutmak isteyen de olur. Genel anlamda saygı duyarlar. Bu ayda Gayrimüslimler daha özen gösterirler mesela daha önce tesettürümüze özen gösterdiğimizden bahsetmiştim, Gayrimüslimlerde de durum aynıdır. Bizlere duydukları saygıdan ötürü daha uzun giysiler giyerler.

WhatsApp Gorsel 2023 03 29 saat 13.06.23 1

Kadir gecesi ülkede nasıl ihya edilir?

Kadir Gecesi’nde daha önce belirttiğim günlük rutin olmaz. Bu geceye daha çok önem veririz ve atmosfer daha güzeldir. Camiye gider namaz kılar ve Kur’an hatmederiz.  Genellikle insanlar sabaha kadar camide kalır ve bu geceyi camide geçirir.

Kadir Gecesinden bir kare
Kadir Gecesinden bir kare

Kız çocukları ve hanımlar buraya özgü kıyafet giyer. Özel günlerde giyilen kaftanlar ile birlikte ellerine kına yakılır. Anı kalması için fotoğraf çekilir. Özel yemekler yapılır ve tanıdıklar yemeğe davet edilir. Kadir gecesine özgü yaptığımız Kuskus yemeğini yeriz.

kadir gecesi yapilan kina
Kadir Gecesi yapılan kına

Ülkede Ramazan Bayramı nasıl geçer?

Kadir Gecesinden sonra Ramazan Bayramına hazırlanmaya başlarız. Pastalar yapar, özel yemekler hazırlarız. Bayrama özel kıyafetler alırız. Bu özel yemeklerden bahsedeyim. Örneğin şebakiya isminde tatlımız var. Briwat louz adında böreğimiz var. Yufka badem içli oluyor. Sellou denen bir tatlı var. Özellikle Ramazan boyunca ve bayram da dahil sık sık tükettiğimiz bir tatlıdır bu. Badem tozu, zerdeçal tozu ve başka otlar ile birlikte yapılan bir tatlıdır. Bayrama özel de kadın ve erkek jellaba giyilir. Kıyafetlerimiz işlemeli ve renklidir… Bu bayrama özel de keyif ve mutlulukla günümüzü devam ettiririz.

Bayram sabahı camide namaz kılarız. Bayram namazından sonra bir süre camide kalır ve dua ederiz. Namazdan sonra kahvaltımızı yapar, aile ziyaretlerine gideriz. Birbirini yıllarca görmeyen kimseler bu vesile ile bir arada olur. İşlemeli kıyafetelrimizle ziyaretlere gider, hasretlik gideririz. Herkesin bir arada olduğu, hasretlik giderildiği, huzurlu bir ortam olur bayram günü.

Bu röportaj için teşekkür ederiz.

Röportajımızın sonuna Fas’ta Ramazan ayında sık yenilen yemeklerden bir galeri oluşturduk. Tariflerini deneyip iftarda farklı ülkelerin kültürlerine masanızda yer açabilirsiniz. Hayırlı iftarlar 🙂

Kuskus
Kuskus, Kadir Gecesi iftarına özel yapılan yemek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu