İki Asyalı Bilim İnsanı OWSD-Elsevier Vakfı Ödülünü Kazandı

Bangladeşli bir matematikçi ve Endonezyalı bir kimyager, ‘Gelişen Dünyadaki Kariyer Sahibi Kadın Bilim İnsanları 2018 OWSD-Elsevier Vakfı Ödülleri’nin kazananları arasındaydı. Elsevier Vakfı tarafından 2010 yılında başlatılan ödüller, hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde araştırma ortamı üzerinde önemli bir etki yaptı. Vakıf, bilimsel araştırmalarda kaliteyi sağlamayı şiar edinmiş de diyebiliriz. Dünyanın her bölgesinde bilimsel araştırmalara bu denli önem verilmesinin, insanlık adına güzel işlerin ortaya çıkmasına sebebiyet vereceğine inanıyoruz.

Bangladeş-BRAC Üniversitesi’nden Dr. Hasibun Naher, ‘doğrusal olmayan kısmi diferansiyel denklemleri’ hakkında yaptığı çalışmalarıyla bahsi geçen ödülü almaya hak kazandı. Naher’in bu alanda yaptığı önemli akademik katkılar arasında ‘tsunami simülasyonu’ üzerine yaptığı en son çalışmaları ve ‘gezici dalgalar’ üzerine yaptığı araştırmalar yer almakta.
Naher ödülle ilgili duygularını şöyle ifade ediyor:
Bu prestijli ödül, uluslararası bilim insanları ve gelişmiş ülkelerden araştırmacılarla işbirliği yaparak hedeflerime ulaşacağım konusunda daha fazla güven verici oldu. Çocukluğumdan beri her zaman STEM’deki kız öğrencileri ve onların gelişmekte olan ülkelerde başarılı olmalarına yardımcı olmak için nasıl motive edeceğimi düşünürdüm. Umarım bu ödül benim hayalimi gerçekleştirmeme yardımcı olur.

Endonezya‘daki Sebelas Maret Üniversitesi’nden Dr. Witri Wahyu Lestari ise, ‘organometalik’ ve ‘koordinasyon kimyası’ konusundaki araştırmalarıyla tanındı. Katkıları, moleküler mıknatıslar, gaz ayrıştırma ve depolama, seçici ilaç sentezi sunumu ve çevre koruma gibi alanlarda yaygın olarak kullanılan potansiyel uygulamalara sahip olan ‘metal-organik çerçevelerin sentezi’ üzerinde önemli etkilerde bulunmuştur.
Lestari ise duygularını şöyle ifade ediyor:
Bir kimyager olarak, topluma ve insanlığa fayda sağlamak da benim için hayatımda belirlediğim temel hedeflerdendir.