İlim Talebesine Kılavuz: EDEP
Bismillahirrahmanirrahim
Üniversiteye çoktan adım atmış yahut hazırlık sürecinde olan, fakat üniversite müfredatı ile iktifa etmek istemeyen, genelde sosyal ve beşeri bilimlere özelde ise İslami ilimlere merak duyan gençler, size bir müjdemiz var! İlim Talebesine Kılavuz adlı bu serimizde, yüz yüze veya online olarak ilmi faaliyet yürüten kurumlardaki eğitim programlarına devam eden talebelerle yaptığımız söyleşileri, ilim yolculuğundaki seyrinize ışık tutmak için sizlerle paylaşıyor olacağız! İlk röportajımızı, 2014 yılında İstanbul’da Üniversite okuyan kız öğrencilerin klasik İslami İlimler ve Sosyal Bilimlerde vukufiyet kesbetmesi maksadıyla kurulan ve bu seneki başvuruları 29 Ağustos’ta sona erecek olan EDEP’ten Merve Safa Aydın’la gerçekleştirdik. Keyifli okumalar!
Hangi üniversitede eğitim görüyorsunuz ve bölümünüz nedir?
İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden bu yıl mezun oldum ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde son sınıf öğrencisiyim. Ayrıca inşallah İstanbul Üniversitesi’nde Eski Türk Edebiyatı alanında yüksek lisansa başlayacağım.
Neden başka bir kurumu değil de EDEP (Eğitime Destek Programları Merkezi)’ini tercih ettiniz? Burada sizi çeken ne oldu?
Kesinlikle alanında gerçekten başarılı olan kıymetli hocalarımız tarafından verilen harika dersler.. Ve iyi ki EDEP!
EDEP’te hangi imkanlar sağlanıyor? (Barınma ve yemek bursu, nakdi burs, yurtdışı vs.)
Edep’in şu an için sağlamış olduğu imkanlar ücretsiz eğitim ve yurt imkanı. Yani Edep’te eğitim gören kız öğrenciler, Edep’in onlar için tahsis ettiği yurtta ücretsiz kalabiliyorlar. Ders günlerinde ise eğitim binasında hiçbir ücret ödemeden derslerini görüyorlar. Zaten gerçekten bu kıymetli olan derslerin ücretsiz olması yeter de artar bile.
EDEP’teki eğitim programınızın içeriğinden bahsedebilir misiniz? Hangi dersleri alıyorsunuz?
Ben şuan EDEP’te dördüncü yani son kademedeyim. Almış olduğumuz dersler kademeden kademeye değişiyor. Mesela EDEP’e ilk başladığımız yıl Arapça’ya giriş mahiyetinde Emsile, Bina ve Arapça Konuşma dersleri mahiyetinde ise Maharat dersleri ayrıca birinci kademede Sosyal Bilimler dersleri de veriliyor. Birinci sınıfın yaz döneminde artık baba derslere geçiliyor.
Öğrenciler klasik kitaplardan Fıkıh dersleri almaya başlıyorlar. Arapça derslerinden Maksud, Avamil dersleri yaz döneminde bitirilip güz döneminde ikinci kademeye geçiliyor. 2. kademede yaz döneminde başlanılan Fıkıh derslerine devam ediliyor. Yine aynı şekilde sosyal bilimler dersleri, Maharat dersleri ve İzhar dersi veriliyor. Üçüncü kademede ise Fıkıh, Belagat, Mantık, Münazara, Va’z ve Akademik İngilizce dersleri veriliyor. Dördüncü kademeye geçildiğinde ise Fıkıh Usulü, Hadis Usulü, Kelam, Biyofıkıh ve İngilizce dersleri veriliyor. Görüldüğü üzere ilk iki yıl dil dersleri olarak Arapça veriliyor son iki yıl ise İngilizce dersleri veriliyor. Çok harika bir program, değil mi?
Hangi dillerde eğitim veriliyor ve hangi diller öğretiliyor?
4 yıllık eğitim sürecinin ilk iki yılı Arapça, son iki yılı ise akademik İngilizce dersleri oluyor. Ama tabi ki ikinci yıldan sonra Arapça ile iletişiminiz hiçbir şekilde kopmuyor çünkü klasik kitap okumaları Arapça üzerinden yapılıyor.
Haftalık ders programınızdan bahsedebilir misiniz? Haftada kaç gün ve kaç saat ders görüyorsunuz?
Bu kademeden kademeye değişiyor. Okul döneminde hafta içi bazı günlerle birlikte cumartesi günleri de dersler oluyor. Kendi programımızdan bahsedecek olursam, mesela okul döneminde yalnızca Pazar ve Salı günleri EDEP’te derslerim olmuyordu. Diğer günlerde ders oluyordu. Hafta içi ders saatleri saat 18.15-21.30 arası oluyordu. Cumartesi günü ise sabah saat 9.00’dan öğlen 15.00 veya 16.15’e kadar ders yaptığımız oluyordu.
Ders aldığınız hocalardan bahsedebilir misiniz? Yabancı uyruklu ya da yurtdışında eğitim görmüş hocalarınız var mı?
Ders almış olduğumuz hocalardan Türk olanlar da var yabancı uyruklu olanlar da var. Örneğin almış olduğumuz Arapça derslerini, Arap olan hocalardan alıyorduk. İngilizce derslerini de aynı şekilde alanında uzman olan yabancı ve Türk uyruklu hocalar veriyorlar. Tabi ki sadece bununla da sınırlı değil. Diğer birçok Türk uyruklu hocalarımızın da yurtdışında eğitim geçmişleri var.
Bir sınıfta ortalama kaç kişi mevcut ve sınıflar neye göre belirleniyor? Ayrıca her sene kaç öğrenci kabul ediliyor?
Bu her yıl değişebilmekte ve sınıf mevcutları ortalama 15-16 kişi oluyor. Sınıflar da İlahiyat öğrencileri ve İlahiyat dışı okuyan öğrenciler olarak ikiye ayrılıyor.
Aldığınız dersler hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizi tatmin ediyor mu?
Aldığım derslerin gerçekten çok faydalı olduğunu düşünüyorum. İnanın Müslüman bir gencin alması gereken çoğu dersler EDEP’te mevcut. Dini derslerden tutun Sosyal Bilimler ve Dil dersleri de dahil gerçekten çok istifade edilip ileride bununla amel edilebilecek dersler.
EDEP’te bir gün nasıl geçer?
Hafta içinden bahsedeyim mi, hafta sonundan mı? :)) Hafta sonundan bahsedeyim. Öncelikle az önce de belirttiğim gibi cumartesi günü dersimiz saat 9.00’da başlıyor. 9’da başlayan ders 10.30’a kadar sürüyor ve 15 dakika ara veriyoruz. Bu arada, ihtiyaçlarımızı gideriyoruz, EDEP’in yakınındaki marketten bir şeyler alıp diğer ders için enerjimizi topluyoruz. 15 dakikalık ara bittikten 10.45’te 2. dersimize başlıyoruz. Bu dersimiz de 12.15’te bitiyor. Ders bittikten sonra saat 13.00’a kadar yemek saatimiz var. Yemeklerimiz lezzetlidir ve Elhamdülillah farklı çeşitlerden oluşuyor. 🙂 13.00’da üçüncü dersimize giriyoruz. Yine bir buçuk saatlik dersten sonra 15 dakikalık bir ara veriyoruz.
Bu arada namaz kılıyoruz, bazı kademelerin bu saatten sonra dersleri olmuyor dolayısıyla dersleri olmayanlar gidiyorlar ya da kalıp EDEP’te boş sınıflarda veya kütüphanede ders çalışıyorlar. Dersi olanlar da aradan sonra derslerine devam ediyorlar.
Burada başlayıp devam ettirdiğiniz yakın dostluklarınız var mı? İçinde bulunduğunuz ortam nasıl? Buradaki çevrenizle kurduğunuz bağı (uhuvvet, aidiyet, isar gibi kavramlar üzerinden) tarif edebilir misiniz?
EDEP’te arkadaşlıktan ziyade bir kardeşlik ortamı var. Çünkü hepimiz aynı amaç için bu hayırlı kurumu seçtik ya da seçildik : ) Bu amaç da ilim öğrenmek. Kesinlikle bu derslerin yanında birbirimizle dertlerimizi, sorunlarımızı paylaştığımız çok harika insanlar var. Hele ki üst kademeden arkadaşlarımız kendi tecrübelerine dayanarak bizlere çok yardımcı oluyorlar. Abla-kardeş ilişkisini görmek mümkün gerçekten. İnanın Edep bir aile gibi. Yani hem mutluluğunuzu hem hüznünüzü paylaştığınız bir sürü insandan meydana gelen bir aile. Elhamdülillah.
İlminizin arttığını ve öyleyse bunun amellerinize yansıdığını hissediyor musunuz? Burada öğrendikleriniz size hangi alanlarda ne gibi katkılar sağladı/sağlamakta ve sizi nasıl etkiledi? Akademik hayatınıza getirileri ve götürüleri nelerdir?
Elbette bu harika derslerden sonra ilmimin daha çok arttığını düşünüyorum. Daha önce bilmediğim ya da yanlış bildiğim şeylerin doğrusunu ve neden doğru olduğunu kıymetli hocalarımızın bizlere vermiş oldukları dersler vesilesiyle öğrenmiş oldum. Özellikle belli bir takım dersler var ki, gerçekten doğru bildiğim yanlışların doğrusunu öğrendiğim zaman gözlerimin dolduğu zaman olmuştur. Bu bilgileri öğrendiğim anda diyorum ki iyi ki EDEP, Allah’ım sana şükürler olsun. Elhamdülillah gerçekten çok istifade ettiğim dersler. Allah bu kurumu kuranlardan, hocalarımızdan, katkısı olan herkesten razı olsun.
EDEP’e başvurmayı düşünen kız kardeşlerimize ne tavsiye edersiniz?
Ben tabi ki de ilme merakı olan, sürekli ilimle iştigal etmek isteyen öğrencilere EDEP’i çok tavsiye ediyorum. Hocalarımızın da dediği gibi eğer sadece yurt imkanı için başvuracaklarsa başvurmasınlar. Çünkü burası çok ciddi bir kurum ve içerisinde verilen dersleri hakkıyla öğrenmeye istekli olanlara hitap ediyor. Dolayısıyla eğer ki ilimle uğraşmayı seven, kendine bu konuda güvenen bütün kız öğrencilere tavsiye ederim. Zira dersler bazen ağır gelebiliyor ama inanıyorum ki eğer gerçekten isteyip çabalarlarsa Yüce Allah (c.c.) karşılıklarını verecektir.
EDEP’i bilhassa hangi öğrencilere yahut ne gibi gayeleri olan öğrencilere önerirsiniz?
Bu sorunun cevabı önceki sorunun cevabı ile benzer olacak. EDEP ilim adamı yetiştiren bir kurum dolayısıyla ilim öğrenmek amacı taşıyan, buna merakı olan kardeşlerimize hitap eden bir kurum. Gerçekten böyle bir gayeleri varsa kesinlikle tavsiye ederim.