Haberler

İngiltere Camilerinde Plastiksiz Bir Ramazan

Ramazan ayı, fazlalıklarımızdan arınıp aslımıza dönmek ve Hakk’ın mağfiretini ummaktır. En özünde ise her şey aslına rücu eder. Bu haberimizde ise İngiltere’nin camileri ve Plastiğe karşı Projeler (PAP) kapsamında gerçekleşen, ülke çapında büyük yankı uyandıran plastiksiz bir Ramazan projesinden  bahsedeceğiz.

İngiltere’de camiiler ve Plastiğe Karşı Projeler (PAP), Ramazan ayında doğayı plastik kirliliğinden korumak için bir proje başlattı. Ülkenin pek çok bölgesinden projeye katılan camilerle organizatörler daha fazla şehri projeye dahil etti. Birleşik Krallık ’ta tahminen 500 kadar cami bulunmakta ve her biri Ramazan boyunca 3000 adede kadar su şişesi ve 2000 plastik tabak, çatal, bıçak takımı kullanabiliyor.

Naseem Talukdar
Naseem Talukdar

 PAP’ın kurucusu Naseem Talukdar, Asian Image’e verdiği bir demeçte “Çevreyi korumak İslam’ın önemli bir yönüdür ve birlikte ülke çapındaki plastik kirliliğiyle mücadele edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Aynı zamanda UK Curry Connect kampanya grubunda sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik müdürü olan Naseem, camilerdeki israfın azaltılmasının çevreye önemli ölçüde fayda sağlayacağına inanıyor. Naseem “Tüm camileri kampanyaya dahil etmek ve tek kullanımlık plastiğe hayır demek için çalışıyoruz. Herkes dahil olursa, cami başına yaklaşık bir ton atık tasarrufu sağlayabiliriz. Bu doğrudan topluma, ülkeye fayda sağlayacaktır.”

#PlasticFreeRamadan

Bunların yanı sıra kampanya parlamentoda da yankı uyandırdı. Lordlar Kamarası’ndaki Liberal Demokratların lideri Lord Dick Newby, Lib Dems’in ülke çapında lansmanına ev sahipliği yaptı. “Çevreyi temizleyeceksek, plastik kullanımını büyük ölçüde azaltmalıyız. Plastiksiz Ramazan projesi bunun nasıl yapılabileceğini gösteriyor ve başarıyı hak ediyor.” dedi.

PAP, Bristol Müslüman Stratejik Liderlik Grubu (BMSLG) ile birlikte gönüllü olarak camilerde tek kullanımlık plastikle mücadele etmek için çalışıyor. Organizatörler, ziyaretçilerin kendi şişelerini getirmelerini teşvik ederek farkındalığı arttırmak için çeşitli etkinlikler düzenlediler ve tek kullanımlık plastiği yüzde 75 oranında azalttılar.

BMSLG Çevre Görev Grubu Başkanı Sheila El Dieb “Bu çığır açan yardım ortaklığına katılarak, yılın kritik bir döneminde camilere doğal liderlik rolleri verdiğimize inanıyorum.” dedi. “Ramazan, Müslümanların dünyaya, birbirlerine ve dünyadaki kardeşlerimize karşı sorumluluklarının yanı sıra dünyadaki bireysel yerlerini yeniden gözden geçirdikleri bir zamandır. Yaşamımızı sürdürebilir kılmanın ekolojik yollarını aramak için hiçbir adım küçük değildir; bu yolculukta hiç kimse önemsiz değildir.” ifadelerini de ekledi.

plasticfreeRamadan

Batıdaki Müslümanlar için yeşil Ramazan projesi ilk değil. 2019’un başlarında İngiltere’deki camiler Ramazan ayı boyunca plastik kullanımını yasakladı. 2017’de Kuzey Amerika İslam Cemiyeti (ISNA), Müslümanları, camileri ve İslam Merkezlerini çevre dostu politikalar uygulamaya çağıran bir kampanya başlattı. Büyük Toronto bölgesinde ise Müslümanlar, 2017’de çevreyi korumak için #Atıksız Ramazan adlı bir proje başlattılar.

Kur’an’ı Kerim’de “Sizleri yeryüzünün halifeleri kılan O’dur…” (En’am Süresi, 165.) ayetinde bildirildiği gibi dünyamıza sahip çıkmak; içtiğimiz suyu, aldığımız nefesi, baktığımız gökyüzünü, temas ettiğimiz yeryüzünü korumak üzerimize düşen en önemli görevlerdendir. Bunu yapabildiğimiz takdirde Allah’ın bize verdiği anlama göre hareket ederek dayatılan pek çok şeyin bir ihtiyaç değil de bizi aşağıya çeken fazlalıklardan ibaret olduğunu fark ederiz. Böylece bilincimiz açık bir vaziyette kendimizi fazlalıklardan arındırarak dünyayı deneyimlemenin lezzetini de hissedebiliriz.

Kaynak
Aboutislam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu