İşaret Dili ile Kur’an-ı Kerim Öğretilen Okul
İşaret dili, işitme engelli bireylerin kendi aralarında ve diğer insanlarla etkili iletişimi kurabilmelerini amaçlayan yöntemdir. Bu yöntemi İslami ilimler ile birleştirerek işitme engelli öğrencilere işaret dili ile dini eğitim veren Endonezya’daki okulu sizler için araştırdık.
Endonezya’nın gelişmiş şehirlerinden olan Yogyakarta’da işitme engelli çocukların dini eğitimlerinin aksaması hakkında endişelenen yetkililer vaiz Abdul Kahfi önderliğinde, İslami eğitim ve Kur’an’ı işaret dili aracılığıyla anlayıp ezberlemeleri için yatılı okul açtıklarını duyurdular.
Dünyanın en büyük Müslüman kitlesine sahip olan Endonezya’nın Java Adası şehirlerinden olan Yogyakarta’da Dar’ul Ashom adıyla açılan bu okulun şu an on iki eğitim üyesi ve yaşları yedi ile yirmi sekiz arasında değişen yüz on beş öğrencisi bulunuyor.
Abdul Kahfi, bu okulun gelecek jenerasyonun eğitimini kolaylaştırmasını umut ettiklerini söylüyor. Vaiz, okuluna olan ilginin hızla nasıl yayıldığını belirterek, “Günümüzde işitme engelli yetişkinler dini derinlemesine neredeyse hiç bilmiyorlar çünkü okul çağından beri bunu hiç öğrenemediler.” dedi.
Endonezya’da, devlet okullarındaki müfredat, diğer birçok öğrenci için olduğu gibi anaokulunda değil de sekiz ya da dokuz yaşından başlayarak özel ihtiyaçları olan çocuklara sınırlı olarak dini öğretim sağlar.
UNICEF raporuna göre, Endonezya’daki on engelli çocuğun sadece üçü eğitim alma imkânına sahip.
İşitme engelli öğrencilerin Kur’an’ı işaret dilinde öğrenmeleri ve ezberlemeleri yaklaşık beş yıl sürüyor. “Şu an Kur’an’ın otuz cüzünü de okuyabiliyorum.” diyen on yaşındaki Muhammad Farhad ileride vaiz olmak istediğini belirtiyor. Bu sayede öğrendiği ilmi başka insanlara da aktarabileceğini söylüyor.
Endonezya’da on binlerce İslami yatılı okul var. Bu okullarda yoksul ailelerden gelen çocukların eğitim almaları sağlanıyor.