İslam Şehirleri: İsfahan
İslam şehirleri serimize dünyanın yarısı olarak adlandırılan İsfahan ile devam ediyoruz. Keyifli okumalar 🙂
“Dünyanın Yarısı” Olarak Adlandırılan Şehir
İsfahan, İran’ın üçüncü büyük şehridir. İran’ın konumuna değinecek olursak; güneyde Basra Körfezi ve Umman Körfezi, kuzeyde Hazar Denizi ile çevrilidir. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara yoluyla komşudur. İsfahan ise ülkenin orta batı kesiminde bulunan tarihi bir şehirdir. Şehir, İslam mimarisi açısından oldukça zengindir. Harika köprüler, göz alıcı saraylar, muhteşem camiler ve minareleriyle tam bir mimari harikası olan İsfahan için Safeviler döneminde “İsfahan dünyanın yarısıdır” denmiştir.
İsfahan Şehrinin İsminin Anlamı
Yazılı belgelerde İsfahan ismi karşımıza Aspadana olarak çıkmaktadır. Aspadana ismi ordu için toplanma yeri anlamındadır. Bu isim ve anlamından hareketle günümüzde olduğu gibi ilk dönemlerde de kentin stratejik bir konuma sahip olduğu anlaşılıyor.
İslam Hakimiyeti ve Gelişmişlik Düzeyi
Miladi 642’de İslam şehirleri arasına katılmıştır. Şehrin gelişip zenginleşmesi İslamiyet’le birlikte gerçekleşmiştir. Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey 11. yüzyılın ortalarında kenti başkent yapıyor ve kent gelişmeye başlıyor. Selçukluların yıkılışından sonra ise şehir için gerileme dönemi başlıyor. 13. yüzyılda Cengiz Han tarafından alınan ve 14. yüzyılda da Timur tarafından yıkılan kent 1598’de Şah Abbas’ın kenti Safevilerin başkenti yapmasıyla yeniden gelişmeye başlamıştır. Günümüzde başkent değildir ancak tarihi zenginliklerini koruyan bir İslam şehridir.
Ülkenin En Büyük, Dünyanın İse İkinci Büyük Tarihi Meydanı
İmam Meydanı, Şah Meydanı ya da Nakş-ı Cihan Meydanı olarak da anılır. 1612’de Şah Abbas tarafından yaptırılan meydan, iki büyük ve muhteşem camiye, bir tarihi saraya ve bir de çarşıya ev sahipliği yapıyor. Bu meydan dünyanın ikinci büyük tarihi meydanıdır. Ve 1979’dan beri UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Dünyanın ikinci büyük meydanı demişken büyüklüğünü sayılarla da ifade edelim. Meydanın eni 163 metre, boyu ise 512 metredir.
İmam Camii
İmam Meydanı’nda bulunan camilerden biridir. 1612’de yapılan cami, mimarisi ve eşsiz çini işlemeleri ile muhteşem bir eserdir. Cami iki minaresi ve devasa kapısıyla dikkat çekmektedir. Cami içinde büyük bir avlu ve ortasında da büyük bir havuz var. Havuz dışındaki açık alan ise medrese olarak yapılmış.
Şeyh Lütfullah Camii
İmam Meydanı’nda bulunan diğer bir camidir. Dikkat çeken özelliği ise minaresinin olmamasıdır. Avlusu da olmayan bu mescidin yapımında yapıyı zenginleştirmek amacıyla kare plan yerine sekizgen plan kullanılmış. Cami sırlı çini ile kaplı. 13 metre çapındaki kubbesi de sahip olduğu çini süslemeleriyle nadir rastlanan bir güzelliğe sahip.
İsfahan Şehrinin Nüfusu
2017 verilerine göre İran 81 milyon nüfusa sahip bir ülke. Konumuz olan İsfahan şehri ise 1 milyon 961 bin nüfusa sahip olup ülkenin yoğun nüfuslu 4. şehridir.
Diğer Şehirler İçin Tıklayınız!