İslam Şehirleri: San’a
İslam şehirleri serimize en güzel Arap ülkelerinden biri olan Yemen‘in hem en büyük şehri hem de başkenti olan San’a ile devam ediyoruz.
Arap Yarımadasının Güneyinde Bir Başkent
Yemen, Arap Yarımadası’nın güneyinde yer almakta. Başkent San’a da ülkenin batısında bulunmakta. San’a “Eski Şehir” ve “Yeni Şehir” diye ikiye ayrılıyor. Tarihi yerler daha küçük olan Eski Şehir kısmında. 1960’lardan günümüze büyümeye devam eden modern şehir ise Yeni Şehir kısmında yer almakta. Eski Şehir kısmındaki dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan sit alanları, UNESCO tarafından Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul ediliyor.
Nuh Peygamberin Oğlu Sam’ın Şehri
Ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan San’a şehrinin dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu daha önce söylemiştik. İster istemez ‘Ne kadar eski bir geçmişe sahip?’ sorusu akıllara geliyor. San’a şehrinde kurulmuş, tarihi bilinen en eski devletin tarihi milattan önce 3000’li yılların ortasına kadar uzanıyor. Ancak bundan önce de şehrin yerleşim yeri olduğuna ve Hz. Nuh’un oğlu Sam tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bundan dolayı kente Sam’ın Şehri de deniliyor.
Asr-ı Saadet’ten Günümüze İslam Hakimiyeti
Hz. Nuh’un oğlu Sam tarafından kurulduğu düşünülen şehirde zamanla birçok devlet kurulmuş ve şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yemen’de hüküm süren en eski devlet Maîn Krallığı’dır. Ve tarihi ise milattan önce 3000’li yılların ortalarına kadar uzanır. İslam dininin ilk yılları olan 600’lü yıllarda ise Yemen, Sasaniler’in hakimiyeti altındaydı. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in Muaz b. Cebel’i (r.a.) Yemen’e yönetici olarak görevlendirmesinden bu yana da İslam hakimiyeti devam ediyor ülkede.
San’a Şehrindeki Kültürel Miras
Eski San’a kenti, 1986’dan bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Ancak San’a şehrinin önemi sadece eski bir yerleşim yeri olmasından kaynaklanmıyor. Eski San’a kenti İslam’ın ilk dönemlerine ait yapılar bulundurduğu için de ayrıca önemli. Kentte 11. yüzyıl öncesine ait 100’den fazla cami ve 6000 konut var. Bunlar kırmızı bazalt kayadan yapılmış, süslü kemerli pencerelere sahip ve çok katlı yapılar olmaları ile dikkat çekiyor.
Ulusal Müze
San’a kentindeki Ulusal Müze, Arap Yarımadası’nın en büyük müzelerinden biri. Müze aslında eski askeri hastane. Restorasyon sonrasında insanların Yemen tarihi hakkında fikir sahibi olabileceği eserlerin sergilendiği bir müze haline getirilmiş. Müzenin bir kısmında Yemen’de hüküm sürmüş İslam öncesi krallıklardan Sebe ve Hadramut krallıklarına ait heykeller yer alıyor. Sebe Krallığı, Hz. Süleyman döneminde var olan ve daha sonra iman edecek olan bir kraliçenin yönettiği meşhur krallık. Müzenin diğer kısmında ise İslam’ın orta çağına ait eserler yer alıyor.
Devasa Tarihi Kapı: Bab el-Yemen
Yemen Kapısı olarak Türkçeye çevrilen Bab el-Yemen, Eski San’a şehrinin yedi tarihi girişinden biri. Ancak bu devasa tarihi yapı, yedi kapıdan ayakta kalarak günümüze ulaşan tek kapı. Bab al-Yemen’in günümüze ulaşan son hali 17. yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından yapılmış halidir.
13 Asırlık Bir Cami
San’a Ulu Camii, Eski San’a kısmındaki camilerden biridir. Emevi mimari tarzını taşıyan caminin inşa tarihi ise miladi 715 yılı. Ghumdan Sarayı’nın doğusunda bulunan caminin kısmen Ghumdan Sarayı’nın malzemelerinden yapıldığı söyleniyor.
San’a Şehrinin Simgesi: Al-Saleh Cami (Salih Cami)
San’a şehrinin en büyük ve modern camilerinden biri. Dönemin Yemen Başkanı Ali Abdullah Salih’in ismini taşıyan cami 2008 yılında ibadete açıldı. 27 bin 300 metre kare alan üzerine yapılan camide aynı anda 40 bin kişi ibadet edebiliyor. 5 kubbe ve 6 minaresi ile Arap mimarisini modern mimariyle birleştirerek oluşturulmuş bir başyapıt. Mimarisinin yanında kusursuz işçiliğiyle de göz kamaştırıyor.
Nüfus Ve Dinî Yapı
Yemen’in nüfusu 2017 nüfus verilerine göre 28 milyon. Başkent San’a ise 3 milyonluk bir nüfusa sahip. Ülkenin dini yapısına gelecek olursak tamamı Müslümanlardan oluşuyor. Bunların %60’ı Sünni, %40’ı ise Şia’nın Zeydiyye kolundan.
Diğer Şehirler İçin Tıklayınız!