Haberlerİngiltereİslamofobiİslamofobi ile Mücadele Edenler

İslamofobi ile Mücadele Edenler: İngiltere

Serimizin ikinci bölümünde sizlerle İngiltere’deki Müslüman nüfusundan ve verilen mücadelelerden bahsedeceğiz. Ayrıca bu bölümümüzde akademik alanda yapılan araştırmaların yanı sıra nefret tutumlarının raporlanmasından, farklılıkların kucaklanması ve İslam hakkında çıkan taraflı ve yanlış haberlerin toplumda oluşturduğu olumsuz algılarla mücadele verenler hakkındaki bilgileri sizlerle paylaşacağız.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisinin verilerine göre 67 milyon nüfusun 33 milyonu Hristiyan, 23 milyonu ise kendilerini ateist olarak tanımlıyor. 3 milyonun %47’si ise İngiltere doğumlu. Geri kalan %36 oranı Orta Doğu ve Asya, %10’u ise Afrika doğumlu.

Yapılan mücadeleden bahsetmeden önce İngiltere‘deki Müslüman nüfusunun karşılaştıkları zorluklardan ve ayrımcılıklardan, araştırma raporlarına yansıyan gerçeklikleri kısaca sizlerle paylaşmak istiyoruz.

2017’de yapılan Avrupa İslamophobia Raporuna göre Müslümanları hedef alan nefret suçu davaları önceki yıllara oranla artış göstermekte. Bu, içerisinde fiziki saldırıların yanı sıra tehditsel söylem ve tutumları da barındırıyor. Aynı zamanda sosyal medyadan da bireyler kontrolsüzce nefret söylemi ve uydurma haberler ile halkta ayrımcılığı tetikliyor. Sadece İngiltere’de bir yıl içerisinde nefret suçu cezalarında %40 artış olduğu raporlandı. Peki böylesi bir ortamda keskin yargı ve tutumlara karşı toplum içinde birlik ve anlayış sağlayabilme adına neler yapıyorlar?

Nefret Sucu Davalarinda Artis

Tell Mama Projesi

Yaşanan nefret ve Müslüman karşıtı olayları koordineli bir şekilde raporlama analiz edilmesi
kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi. Tell Mama Projesi ise bu tür olayların raporlanması, kaydedilmesi ve analiz edilmesi amacıyla kurulmuş bir platform. Böylelikle verilerin doğru ve güvenilir bir şekilde raporlanması yapılırken kurbanların ve tanıkların destek alması ve seslerini duyurabilecekleri bir araç olması da hedeflenmiş.

Aynı zamanda proje, sosyal medyada ve basındaki Müslümanlara yönelik ötekileştirici ve nefret paylaşımlarına karşı da farklı yöntemler aracılığıyla tepkilerini gösteriyor. Ne gibi mi?
İngiltere’de özellikle aşırı sağcılar tarafından kutlanan ve yabancı düşmanlığının bir simgesi haline gelen Aziz George gününde Tell Mama, ellerinde kendi tasarladıkları tişörtleri dağıtmak üzere sokaklara dağıldı. Kutlayanların bugüne özel giydikleri beyaz-kırmızı haçlı, içi ısı reaktifli tişörtlerin üzerine Aziz George (aslen Suriyeli) baskısı yaparak ücretsiz olarak dağıttılar. Aşırı sağcılar tarafından fark edilmeden giyilen bu tişörtlerin üzerindeki yazı, zamanla vücut ısısıyla beraber gözükmeye başlayınca durum tuhaf bir hal aldı. Sosyal medyada dikkatleri üzerine toplayan proje için grubun açıklaması ise şöyle oldu:

Aşırı sağcılar tarafından yabancı düşmanlığının bir sembol haline geldiği bugün çok büyük bir ironi. Aslen Suriye-Türk-Yunan birinin adına böyle bir günde ayrımcılığa değil çeşitliliğe dikkat çekmek istedik ve bu ısı sensörlü tişörtleri dağıttık.

Ayrıca sosyal medyada başlattıkları #defenddiversity başlığı ile farklılıklara kanat aç kampanyasını başlattılar. Bu güne özel hazırladıkları YouTube videosunu da aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.2

Muslim Council Of Britain

İngiltere Müslüman Konseyi, camiler, okullar, hayır dernekleri ve profesyonel ağlar da dahil olmak üzere 500’den fazla üyesi ile İngiltere’nin en büyük ve en çeşitli ulusal Müslüman örgütü. 1997’den beri birçok Müslüman örgütü bir araya getirip şemsiye görevi gören bu kurulun biraz da faaliyetlerinden bahsedelim:

  • İnternet sitelerinde İngiltere’deki Müslüman demografisi, camileri ve hutbelerinden tutun da İngiliz Müslümanları ya da terörizm hakkında hazırlanan araştırmalarına ulaşabileceğiniz bir hizmet sunuyor.
  • Aynı zamanda hazırladıkları İslam ve Müslümanlar hakkında İngiliz basını raporlarını ve İngiltere’de daha iyi camiler geliştirmeye yönelik yapılandırılmış bir yaklaşımın nasıl başarılabileceği gibi birçok raporu kamuoyu ile paylaşıyorlar.

Şimdi de sizlere Visit My Mosque projelerinden de bahsetmek istiyoruz:

İlk olarak 2015 Şubat ayında düzenlenen proje 20 cami ile başlamıştı. Camimi Ziyaret Et Projesi ile birçok gayrimüslim camileri gezip İslam, tesettür ve ibadetler hakkında merak ettikleri soruların cevaplarını muhataplarına sordu. Rağbetin yoğun olmasıyla projeye 200 yerel cami daha dahil oldu. Mahallerinde bulunan Müslüman komşularla aralarındaki ‘yabancı’ algısını ve bariyeri yıkan bu proje, şüphesiz ki toplumda karşılıklı anlayış ve birlik umudunu da yayıyor.

Muslim Council Of Britain

#VisitMyMosque günü 2019 için tema: İslam ve Çevre! İngiltere’nin çevreci örgütü olan Keep Britian Tidy ile işbirliği yapan Cami gönüllüleri, kendi bölgesini temiz sokaklar ve çevre için bir araya gelip temizlediler.

Muslim Student Association

Kardeşlik bilinci oluşturmak, İslamiyet’i öğrenmek ve öğretmek amacıyla kurulan topluluk, 45 yıldır İngiltere’de hizmet veriyor. Aynı zamanda üniversitelerdeki Müslüman öğrencilerin oluşturdukları Müslüman öğrenci birliği kulüplerini aktif olarak bir çatı altında topluyor ve çeşitli etkinliklerle de öğrenci toplulukları bir araya geliyor. Peki neler yapıyorlar:

Muslim Student Association
  • Her üniversitedeki öğrenci topluluğu halaqa (halka) dedikleri bir grup ile Arapça, Kuran-ı Kerim, tecvid gibi dersler alabiliyor.
  • Öğrenci toplulukları kız ve erkek öğrenci birimleri okullarındaki Müslüman öğrencilerle tanışabilecekleri ve güzel vakit geçirebilecekleri buluşmalar düzenliyor. Basketbol ve futbol maçları, kamplar, barbekü toplantıları ile öğrenciler için alternatif bir eğlence platformu sunuyor.
  • Kendi üniversitelerindeki mescid oluşturma ve düzenlemelerini de üstlenen Müslüman öğrenci birlikleri, Cuma ve Bayram namazları için cemaat oluşturup namaz kılıyorlar.
  • Charity week haftası Islamic Relief işbirliği ile düzenlenen sadaka haftasında yardıma muhtaç çocuklar için öğrenci birlikler tarafından bir kampanya başlatıldı. Öyle ki bu haftaya sadece İngiltere’deki Müslüman öğrenci kulüpleri değil 6 farklı ülkedeki (Amerika, Avustralya, Almanya, Güney Afrika, Kanada, Katar) Müslüman öğrenci birlikleri de katıldı.
  • Bir hafta boyunca kampüs içerisinde farkındalık oluşturmak için özel kostümler
    giyip ellerinde yardım kutuları ile bekleyen gönüllü öğrenciler, aynı zamanda kermesler düzenleyerek para biriktirmeye çalıştılar. Öyle ki aralarında “En çok yardımda bulunan öğrenci birliği” olabilmek için üniversiteler arası pasta savaşlarından tutun futbol turnuvaları düzenlediler. Haftanın sonunda ise en çok para toplayan ülke ve okulu ilan edip aralarındaki tatlı rekabetin kazananını kutladılar. Sadece İngiltere’deki öğrenci birliklerinden toplamda 1.598.267 Euro ( 9.891.390 Türk Lirası ) biriktiren öğrenciler hem yardımlaşma ve birlik algısını toplumda yaydılar hem de ihtiyaç sahiplerine ciddi bir
    meblağ ile katkı sağladılar.
Kaynak
ISOCtellmama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu