“Özgürlük için, savaşmak için erkek olmanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken aklı başında bir insan olmanızdır.” der Malcolm X. Bu haberimizde aklı başında genç bir aktivist olan, 7 yaşından beri işgal altındaki ülkesinin sesini dünyaya duyurmak için kollarını sıvayan, özgürlük mücadelesi veren Janna Jihad’dan bahsedeceğiz sizlere.
“Dünyanın İyiliği İçin Bizi Görmezden Gelmeyin… İşgal Altındaki Kudüs’ten Bildiriyorum, Ben Janna Jihad…”
Haberlerini hep bu anonsla başlayıp bitiren, henüz 14 yaşında bir gazeteci: Janna Jihad. Kendisi, çocukların oyundan önce savaşı ve hayatta kalmayı öğrenmeleri gerektiği şehirde, Filistin’de, Ramallah’a yakın Nabi Salih köyünde yaşıyor. Elindeki küçük kamera ile Batı Şeria sokaklarında dolaşıyor ve dünyaya İsrail ile Filistin arasındaki çatışma sırasındaki gerçek koşulları göstermek için videolar çekip sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. 7 yaşından bu yana amatör gazeteciliği ile Janna, dünyanın en genç gazetecisi olarak kabul ediliyor. İsrail haksızlıklarını ve işgal altındaki ülkesinin sesini tüm dünyaya duyurmayı, zulüm gören halkı adına sorumluluk olarak görüyor.
“İleride ne olacaksın?” sorusuna “gazeteci” cevabı veren Janna, “Neden gazeteci?” diye sorulunca da şu cevabı veriyor:
Barışın Olmadığı Barış Ülkesi: Filistin
Ezilen Müslüman bir coğrafyada yaşamanın tüm sancılarını çeken Janna, ülkesinin bir gün özgür olacağının inancı ile yılmıyor, vazgeçmiyor, büyük bir bilinçle iniyor sokaklara. Çektiği görüntüleri sosyal medya hesaplarında yayınlıyor. Dünyanın görmek istemediği gerçekleri tüm yalınlığı ile gözler önüne serme çabası ile Janna, 2017 yılında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Uluslararası İyilik Ödülleri’ne layık görüldü. Teslimiyet ve tevekkülle “Bizim onlarla olan mücadelemizde amelimiz de var ümidimiz de… Allah bizimle inşallah.” diyor ve ekliyor:
“Ben barışın olmadığı barış ülkesi Filistin’den geliyorum. Hayalim; evlerimizin basılmadığı, tutuklamaların olmadığı, kanların dökülmediği, çocukların ölmediği, hapse atılmadığı özgür bir Filistin.”
Janna Bizlere Filistin’den Bildiriyor
“İyilik bir güneştir. Kulaklarınızı tıkasanız da gözlerinizi kapatsanız da bir gün iyiliğin sıcaklığını hissedeceksiniz.”
Bir çocuk dünyayı değiştirebilir ve hayallerini; haksızlıkların son bulduğu, iyiliğin ve adaletin egemen olduğu bir dünya üzerine kuran bir çocuktan daha güzel bir müjde ne olabilir insanlığa?
Kendisi için kendini arayan bir gıda mühendisi. Henüz bulabilmiş değil ancak bir müddet bulunduğu bu dünyadan güzel bir hikayeyle ayrılmak istiyor.