Japonya Mücahidi: Nimetullah Halil İbrahim Yurt
Bu haberimizde sizlere Allah Resulünün tebliğ çağrısına kulak kesilmiş, bu uğurda ülke ülke, şehir şehir gezmiş; binlerce kişinin Müslüman olmasına vesile olmuş bir davetçiden bahsedeceğiz. Gelin hep birlikte merhum Nimetullah Halil İbrahim Yurt Hoca’yı ve davet metodunu biraz daha yakından inceleyelim.
1931 yılında Amasya Taşova’da dünyaya gelmiş olan Nimetullah Halil İbrahim Yurt Hoca zamanla “Nimetullah Hoca” ismiyle tanınmaya başlanmıştır. Gençlik yıllarında babası ile beraber Mehmed Zahid Kotku, Mahmud Sami Ramazanoğlu, Süleyman Hilmi Tunahan gibi alim ve ariflerin sohbet halkalarına katılmış, onlara hizmet etmiştir.
1955 yılında Sultanahmet Camii’nde müezzinlik, Gönenli Mehmet Efendi ve Seyyid Şefik Arvasî Hazretlerine imam vekilliği görevlerinde bulunmuş olan Nimetullah hoca, Diyanet İşleri’nden emekli olduktan sonra babasının yanına Mekke’ye yerleşmiştir. Mekke’de Nur Dağı yakınlarındaki Seyitler Mahallesi’nin camisinde 33 sene hocalık yapan Nimetullah Hoca, daha sonra davetle Japonya’ya giderek Japonya İslam Merkezi’nin baş imamlığını yapmıştır. 20 yıldan fazla kaldığı Japonya’da yüzlerce cami ve mescit açan Nimetullah Hoca, binlerce kişinin hidayete ermesine vesile olmasından dolayı zamanla “Japonya Mücahidi” olarak anılmaya başlanmıştır.
Peygamberimizin Yüzüne Nasıl Bakacağım?
Tebliğe adadığı ömrü boyunca 50’den fazla ülkeyi ziyaret eden Nimetullah Hoca’nın tebliğleri neticesinde Avrupa’daki yüzlerce insan içkili mekanları, kumarhaneleri terk edip, günahlarına tövbe etmiş ve İslam’a uygun hayat tarzına yönelmişlerdir. 1981 yılında Çin’de 20 bin Kur’an-ı Kerim dağıtan Nimetullah Hoca, Japonya’da bulunduğu süre zarfında ülkenin birçok noktasına giderek kuzeyden güneye pek çok mescidin açılmasına öncülük etmiş. Bu mescitleri birer İslâm medresesi haline getirmiştir.
Herkesle kolay iletişim kurabilen Nimetullah Hoca, Türkçe, Arapça, Farsça, Urduca, Japonca ve İngilizce olmak üzere 6 dil bilmekteydi. Nimetullah Hoca’nın yakın dostları, onun dünyadaki tüm insanları İslam’a davet etme çabasında olduğunu, 50 ülkeye giderek binlerce insanın hidayetine vesile olmasına rağmen yine de yetersiz kaldığını “Dünyanın bütün insanlarına İslam’ı götüremediğim için ahirette Peygamberimizin yüzüne nasıl bakacağım?” diyerek hüzünlendiğini dile getiriyorlar.
Nimetullah Hoca’nın Davet Esası
“Benden bir ayet bile olsa insanlara ulaştırınız.” Hadis-i şerifini kendisine yön belirlemiş olan Nimetullah Hoca bu uğurda pek çok kişiye ulaşmış birisi. Peki, Nimetullah Hoca nasıl bir metot izliyordu da binlerce insan onun sayesinde İslam ile müşerref oldu?
Bu sorumuza Nimetullah Hoca’nın yakın dostu Salih Mehdi Samarrai cevap oluyor. Nitekim kendisi, yaklaşık 20 yıl boyunca Nimetullah Hoca ile beraber Japonya ve diğer ülkelerde İslam’ı tebliğ etmeye gayret etmiş ve Nimetullah Hoca’nın davet usûlüne yakından vâkıf olmuş birisi. Salih Samarrai, Nimetullah Hoca’nın devamlı olarak: “Her Müslüman bir şekilde davete niyetlense İslam bütün dünyaya hakim olur.” dediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:
Yüce Rabbimiz Fussilet Suresi 33. ayetinde “Kuşkusuz ben Müslümanlardanım, deyip insanları Allah’a çağıran, dine ve dünyaya yararlı işler yapandan daha güzel sözlü kim vardır?” buyuruyor. Bu ayeti kerimenin gereğini yerine getirmek için binlerce kişinin Müslüman olmasına vesile olan, Allah’ın emrettiği üzere insanlara iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya gayret eden örnek şahsiyet merhum Nimetullah Hocamızın mücadelesini Allah kabul buyursun. Bizlere de onun örnek hayatından dersler çıkarabilmeyi nasip etsin.
Kendisi için kendini arayan bir gıda mühendisi. Henüz bulabilmiş değil ancak bir müddet bulunduğu bu dünyadan güzel bir hikayeyle ayrılmak istiyor.