Çocuk Köşesi

Kitap İncelemesi: Hikayelerle 365 Gün Hadis

Efendimiz (s.a.v) Veda Hutbesi’nde “Ey Müminler! Size iki emanet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldığınız takdirde bir daha asla yolunuzu şaşırmazsınız. Bunlar Allah’ın kitabı Kur’an-ı Kerim ve peygamberinin sünnetidir (veya Ehl-i beyti).”1 demiştir. Peki biz, bize emanet edileni ne kadar muhafaza ediyoruz? Bugüne kadar hakkıyla edemediysek bundan sonra nasıl muhafaza etmeliyiz? Çocuklarımıza aktararak! Çünkü yeni nesli, dolayısıyla bizden sonra gelecek yeni dünyayı onlar inşa edecek. İşte karşımızda bu emaneti çocuklarımıza aktarmayı sağlayacak bir eser: Hikayelerle 365 Gün Hadis.

Çocuklar, yaşlarının gerektirdiği özelliklerden ötürü her bilgiyi kolay kavrayamazlar. Belli bir yaşa ve olgunluğa gelmeleri gerekir. Fakat bu demek değildir ki onlara bilgi ve beceri aktarılamaz. Örneğin hikâye ile öğretim, öncelikle çocukların zihninde bir olayı anlamlandırır, kendi hayatıyla bağdaştırır, sonrasında ise bu olayı kalıcılaştırır. Hikayelere eklenen resim ve karikatürler de soyutu somutlaştırarak aynı yönde etki sağlar. Bahsi geçen kitabımız 365 farklı hadisi*, 365 farklı hikayeyle minik okuyucularımıza sunuyor. İçindeki hikayeleri süsleyen resimlerle çocuklarımız kendilerini adeta uzun soluklu bir maceranın içinde hissediyor. Bu yüzden kitap her ne kadar günde bir hikâye vermiş olsa da çocuklarımız merak ve ilgiyle bazen günde birden fazla hikâye okuyor, bazen de aynı hikâyeyi birçok kere okumuş oluyor. Nesil yayınlarından çıkmış, 384 sayfadan oluşan bu kitabın uygun yaş aralığı için yedi yaş ve üzeri diyebiliriz.

alıntı

Hikaye Nasıl Başladı?

Başkahramanımız Enes yine bir gün, babası Ahmet Bey’le birlikte Fatih Camii’ne Cuma namazına gider. İmam tatlı bir dille vaaz vermeye başlar ve Allah’ın rızasına ulaşmanın yolunun Kur’an-ı Kerim’e ve Efendimiz’e (s.a.v) uymaktan geçtiğinden bahseder. Hutbenin sonunda da Peygamberimiz’in (s.a.v) hayatından örnekler vererek konuşmasını tamamlar. Bu anlatılanlar Enes’i düşündürür ve camide karşılaştığı arkadaşı Berat’la hutbe üzerine konuşmaya başlar. Kur’an-ı Kerim’i ve Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) hayatını okuduklarını fakat hadis okumadıklarının farkına varınca Enes, annesi Emine Hanım ve babası Ahmet Bey’e hadisleri öğrenmek istediğini söyler.

Enes’in anne babası sıradan davranışlarımızla hadisleri öğrenebileceğimizi hatta yaptığımız hareketlerde Efendimiz’i (s.a.v) hatırlar ve onun gibi yaparsak bu davranışların dahi ibadet olacağını söyler. Örneğin Peygamberimiz (s.a.v) gibi suyu üç yudumda oturarak içer ve onu hatıra getirirsek aynı zamanda bir sünnet işlemiş oluruz diyerek açıklar. Çocuklarının, “Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik” hitabına muhatap olan sevgili Peygamberimiz’in (s.a.v) hadislerini öğrenecek olması aileyi tatlı bir heyecana büründürür ve Enes’in 365 günlük macerası başlar.

Her güne farklı bir hikâye seçeneği sunan bu kitap vesilesiyle, bizlere en iyi örnek olan Efendimiz’in (s.a.v) hayatından her gün yeni bir şey öğrenebilir, ona en çok benzeyen ashabı gibi olma yolunda adım atabiliriz. Bu anlamda bizlere umut veren “Hikayelerle 365 Gün Hadis” kitabını her akşam ailecek toplanarak okusak küçük bir ilim meclisi oluşturabilsek ne mutlu bizlere. Biz büyükleri yenileyen, çocuklarımıza Efendimiz’i (s.a.v) öğreten bu kitap için keyifli okumalar dileriz. İstifadeleriniz bol olsun.

alıntı

1. Buhârî, “Hac”, 132, “Meġāzî”, 78; Müslim, “Hac”, 147

*Kitabın yazarları, hikayelerin içinde işledikleri Hadis-i Şeriflerin “Ramuzü’l-Ehadis” adlı eserden alındığını belirtiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu