Etkinlik-Konferans

“Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi

Sanatseverlere müjdeli haberimiz var. 8 Nisan tarihinde açılmış olup Ramazan boyunca sergilenmeye devam edecek olan “Kutsal Risâlet” Yazma Mushaf Sergisi, Atatürk Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor. Bu sergide Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı yazma eser kütüphanelerinde bulunan ve yüzyıllar sonra bir araya getirilen, her biri hünerli el işçiliğinin ürünü sanat eseri niteliğindeki yetmişten fazla el yazması Kur’an-ı Kerim’i inceleme imkânı bulabilirsiniz. Tamamına yakını bugüne kadar ilk kez sergilenecek olan sergide tarihi kronolojiye göre sıralanmış. Öyle kıymetli eserler var ki 9. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar her yüz yıl için seçilmiş Mushafları burada görmeniz mümkün.

Tarihî ve sanatsal özelliklerinin yanı sıra süslemelerinde kullanılan pigmentler, cilt teknikleri, yazı karakterleri ve süslemeleri ile her biri, sanatçılarının ustalıklarını gözler önüne seriyor. Öyle ki bu sergide Kur’an-ı Kerim’i güzel yazma çabalarıyla başlayan hat ve tezhip sanatının gelişimsel sürecine de tanıklık edebilirsiniz. Osmanlı Dönemi hattat ve nakkaşları tarafından hazırlanmış, el işçiliği ile hayran bırakan Mushaf-ı Şerif’lerin yanı sıra Kûfî hat ile yazılmış Abbâsî Dönemi Mushafları, Selçuklular, İlhanlı ve Gazneliler ile Safevî, Memlük, Hint ve Mağrib coğrafyalarına ait daha önce hiç sergilenmemiş el yazması Kur’an-ı Kerim’ler de sergi kapsamında sergilenmektedir.

Sergide ön plana çıkan eserler arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından vakfedilen el yazması Kur’an-ı Kerim başta geliyor. Onu takiben Nuruosmaniye Kütüphanesi’nin koleksiyonunda bulunan, İslâm medeniyetinde kâğıdın henüz yazı malzemesi olarak kullanılmadığı dönemde parşömen denilen özel hazırlanmış hayvan derilerinin üzerine altın kullanılarak Kûfî hatla yazılan on iki asırlık Mushaf-ı Şerif sergideki en kadim eser olma niteliği taşıyor. Sergiyi gezerken göreceğiniz devasa büyüklükteki 14. yüzyılın nadide eserlerinden olan Altın Orda Devleti hanlarından Özbek Han için hususi olarak kâğıt üzerine tahrirli altın mürekkeple yazılan Mushaf ise 65 kilo ağırlığında ve serginin en büyük eseri olma özelliği taşıyor. Sergi kapsamında sergilenen büyük ve orta boy Mushafların yanı sıra sancakların başlarına takılan, avuç içine sığabilen küçük sancak Mushaflarını da özenle inceleyebilir. Bilgi notlarından detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Kültürümüzün derinliklerine ayna tutan çok değerli bir hazine olan bu sergiyi ücretsiz olarak Ramazan boyunca 29 Nisan tarihine kadar pazartesi günleri hariç her gün 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bahsettiğimiz ve daha nice nadide eseri inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu