İşitme Engelliler İçin Kur’an-ı Kerim Uygulaması
Malezya İslami İlimler Üniversitesi(USIM) Kur’an ve Sünnet Araştırmaları Fakültesi’nden bir grup araştırmacı, İşitme engelliler için geliştirdikleri uygulama üzerinde çalışıyor.
USIM İbn Ümmi Maktum Takım başkanı Norakyairee Mohd Raus, New Strait Times’a ‘’Tabii yeteneklerden mahrum olan insanlar dini eğitimin dışında kalıyor.’’ diye konuştu.
Uygulamanın Özellikleri
İşaret dili yorumu, Kur’an metin ve mealinin interaktif video versiyonu içermesi üzerinde çalışılan akıllı telefon uygulamasının özelliklerindendir.
Raus ‘Vakıf Kur’an İşaretleri Projesi’nin bir parçası olan bu yeni uygulamanın, Kuala Lumpur İnovasyon ve Teknoloji Sergisi’ndeki 28’inci Uluslararası Buluş altın madalyası kazanan I-Sign QurANIS projesiyle kardeş proje olduğunu belirtiyor.
İlk Adımlar Tamamlandı
Vakıf Kur’an İşaretleri Projesi’nin ilk adımları tamamlandı. Lakin proje daha fazla desteğe ihtiyaç duyuyor.
USIM 2006 yılında Bril Kur’an çalışmalarıyla ilgili çalışmaya başladığından beri din eğitimi girişimlerine ön ayak oldu. Ayrıca fakülte bünyesinde özel ihtiyaçları olan toplulukları içeren servis ve araştırma platformu olarak UMMI takımı kuruldu.
Çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Malezya’da , 2013 sayımlarına göre 19.5 milyondan fazla insan İslam inancını sürdürüyor ki bu da toplam nüfusun %61.3 gibi bir oranına tekabül ediyor.
İslam, bu uzak Güneydoğu Asya ülkesine Arabistan’dan Çin ve Hint alt kıtalarına ulaşan tüccarlar vasıtasıyla tanıtılmış ve bu kişiler vasıtasıyla 15.yüzyıldan beri buraya sıkı bir şekilde yerleşmiş.